energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Evolutie energieprijzen in België en prognose toekomst

Geactualiseerd op
minuten lezen
Evolutie energieprijzen

De hoge energieprijzen hebben een grote impact gehad op veel Belgische huishoudens. Bekijk hier de evolutie van de energieprijzen in België voor gas en elektriciteit. Ook kijken we naar de verwachtingen voor de toekomst.

Evolutie energieprijzen in België

Vóór de energiecrisis waren de gasprijs en elektriciteitsprijs relatief stabiel. Per maand verschilden de prijzen per kWh maximaal een paar cent. Vanaf 2021 begonnen de prijzen echter sterk toe te nemen en in de zomer van 2022 werd de absolute top bereikt.

Door deze hoge energieprijzen kwamen energieleveranciers en vele Belgische huishoudens in de problemen. Uiteindelijk greep de Belgische overheid in door de belasting op energie significant te verlagen en een aantal tegemoetkomingen beschikbaar te stellen.

Vanaf september 2022 begonnen de prijzen weer sterk af te nemen. De gasreserves waren voldoende gevuld, wat zorgde voor geruststelling op de energiebeurzen. Hoewel de prijzen sterk zijn afgenomen, liggen de gas- als elektriciteitsprijzen nog hoger dan vóór de energiecrisis.

Evolutie elektriciteitsprijs grafiek 2021 tot heden

In de onderstaande grafiek is de evolutie van de elektriciteitsprijs in België weergegeven voor drie verschillende profielen. De prijzen zijn de geschatte jaarprijzen voor de maand waarin het elektriciteitscontract is afgesloten.

De grafiek is gebaseerd op de verbruikscijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Laag verbruik: 1.200 kWh - Gemiddeld verbruik: 1.600 kWh dag en 1.900 kWh nacht - Hoog verbruik: 3.600 kWh dag en 3.900 kWh nacht.

Evolutie gasprijs grafiek 2020 tot heden

In de onderstaande grafiek is de evolutie van de gasprijs in België weergegeven voor drie verschillende profielen. De prijzen zijn de geschatte jaarprijzen voor de maand waarin het gascontract is afgesloten.

De grafiek is gebaseerd op de verbruikscijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Laag verbruik: 4.652 kWh - Gemiddeld verbruik: 17.000 kWh - Hoog verbruik: 23.260 kWh.

Verwachting energieprijzen 2024 België

Zoals duidelijk te zien in de evolutie van de energieprijzen die in de grafieken hierboven zijn weergegeven, zijn de energieprijzen flink afgenomen sinds de energiecrisis. Op dit moment stagneert deze daling echter en stellen velen zich de vraag hoe de prijzen er in de rest van 2024 uit zullen zien.

Op korte termijn kunnen we kijken naar de toekomstige marktwaarden van energie, wat ook de aanbevolen manier is om energietarieven te vergelijken. Als we de toekomstige marktwaarden vergelijken met de huidige prijzen, zien we dat de prijzen in de toekomst waarschijnlijk iets zullen toenemen. Lees ons artikel voor meer informatie over de verwachting van de energieprijzen in 2024.

Nieuw energiecontract kiezen? Bekijk of je moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract.

Prognose energieprijzen lange termijn

Op de lange termijn is het lastiger om een prognose voor de energieprijzen te geven. De energieprijzen zijn namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder politieke spanningen, aanbod en prijzen van bepaalde brandstoffen. De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat overheden, energieleveranciers en consumenten bewust zijn geworden dat een extreme stijging van de energieprijzen wel mogelijk is.

Overheden hebben veel maatregelen genomen om nu en in de toekomst meer leveringszekerheid te hebben voor energie, met name aardgas. Daarnaast worden investeringen in hernieuwbare energiebronnen en energieprojecten met andere landen versneld.

Bovendien hebben de afgelopen jaren veel Belgische huishoudens zonnepanelen laten plaatsen. Dit zorgt ervoor dat ze een stuk minder afhankelijk van hun energieleverancier en dus ook de marktsituatie zijn geworden.

Of de energieprijzen weer zullen dalen naar het niveau van vóór de energiecrisis valt lastig te zeggen. Met enige zekerheid kan wel worden gesteld dat de extreme prijzen van 2021 en 2022 niet meer voor zullen komen.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 18 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over de energieprijzen: