Zijn zonnepanelen een goede investering?

Het rendement is afhankelijk van het materiaal en de oppervlakte van uw PV-installatie. Foto: Pixabay

Bent u het beu om uw elektriciteit te duur te betalen? Dan is het produceren van uw eigen energie misschien de oplossing voor u. Zonne-energie is de meest gebruikte energiebron voor het opwekken van eigen elektriciteit. Lees meer over de werking van zonnepanelen, hun prijs en rendement, en de premies.

Produceer zelf elektriciteit en bespaar geld

De materialen die vandaag gebruikt worden om de zonnepanelen te maken, zijn van een zeer hoge kwaliteit. Ze zijn kosteneffectief en hebben een levensduur tussen de 25 en 30 jaar. Dat is een lange periode waarin u kunt profiteren van duurzame energie geleverd door de zon.

Zonnepanelen worden echter niet alleen geïnstalleerd om haar ecologische voordelen. Laten we eerlijk zijn, de zonnepanelen zijn een succes geworden omwille van de besparingen die u kunt maken en de groenestroomcertificaten die genereus werden uitgedeeld. Zoals we later zullen zijn waren de groenestroomcertificaten een goed systeem om mensen aan te zetten om zonnepanelen te installeren, maar werd er te weinig nagedacht over de impact ervan.

Hebben zonnepanelen alleen maar voordelen? Ja en nee. De zonnepanelen zijn goed voor het milieu en voor uw portemonnee, maar dat laatste zal u enkel op lange termijn ondervinden. De installatie van de zonnepanelen moet eerst terugbetaald worden.

U kunt het zien als een investering: u zal nu redelijk wat geld moeten spenderen om later minder te moeten betalen.

Hoe werken zonnepanelen?

Die voordelen zijn allemaal goed en wel, maar hoe werken die zonnepanelen nu? Wees gerust, we gaan ze niet tot in detail analyseren maar geven u een handige samenvatting.

Een PV-installatie bestaat uit:

 • zonnepanelen: deze worden bevestigd aan een steunconstructie op het dak van het huis
 • een omvormer: dit apparaat zet de energie om in gebruiksklare wisselstroom
 • bekabeling en bescherming: bijvoorbeeld automaten, overspanningsafleiders … die u beschermen tegen kortsluiting of een ander defect
 • een elektriciteitsmeter: de huidige elektriciteitsmeter wordt vervangen door een bidirectionele meter, die de in het netwerk geïnjecteerde energie meet. Daarnaast wordt er ook een bijkomende meter voorzien waarmee de door u geproduceerde groene energie gemeten wordt.
Een PV-installatie bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de zonnecellen.
Een PV-installatie bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de zonnecellen. Foto: Pixabay

Het doel van het hele systeem is uiteraard de productie van elektriciteit. Maar hoe?

 1. De panelen bestaan ​​uit fotovoltaïsche cellen van silicium die zonne-energie omzet in elektrische energie.
 2. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom van 230V. De omvormer maakt het dus mogelijk om de stroom, geleverd door zonne-energie, aan te passen aan die van het elektriciteitsnet
 3. De meter meet de hoeveelheid elektriciteit (in kWh) die door de PV-installatie geproduceerd wordt
 4. De elektriciteit wordt direct “geïnjecteerd” in het openbare netwerk.

Het vermogen, de prestaties en prijs van een PV-installatie

Om een ​​deel van de energiebehoefte van een huishouden te dekken, zijn er meerdere zonnepanelen nodig. Om het vermogen van een PV-installatie in te schatten moet er rekening gehouden worden met twee factoren: het materiaal dat gebruikt wordt en het oppervlak.

Het oppervlak van een standaard zonnepaneel bedraagt 1,6 m². Het gemiddelde vermogen neemt elk jaar toe. Het is gestegen van 220 Wp tot 240 Wp.

Voor het rendement moeten we uitgaan van het piekvermogen per m² en delen we dat door 1000 W / m² (standaard cijfer voor zonneschijn onder normale omstandigheden). In dit geval is het piekvermogen per m² 240 / 1,6 of 150 Wp / m². Het vermogen is dan ook: 150 / 1000 = 15%.

De prijs en de levensduur van de PV-installatie is afhankelijk van het type. Elke installateur heeft een eigen voorkeur qua merk. Prestaties worden ook beïnvloed door andere factoren:

 • de plaats van de zonnepanelen: een dak zonder schaduw zorgt voor een betere rendement
 • de helling van de panelen: 35° is optimaal
 • blootstelling van uw dak aan de zon: het zuiden is ideaal, zuidwesten en zuidoosten zijn ook mogelijk, maar het verlies aan rendement bedraagt ongeveer 5%
 • de manier waarop de zonnepanelen worden geïnstalleerd: het plaatsen van de bekabeling, omvormer …

Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat 5-19% van het licht wordt omgezet in elektriciteit. Het rendement blijft echter groeien als gevolg van verbeterde technologie.

In België produceert 1 m² aan zonnecellen ongeveer 100 kWh per jaar bij goede omstandigheden. Qua prijs betaalt u maximaal 12.000 euro voor een PV-installatie van 3 kW piek.

De premies in België

Groenestroomcertificaten … Zonder te weten hoe ze werken, zal u er al veel over gehoord hebben. De certificaten werden een aantal jaren geleden toegekend in de drie regio’s van het land, maar vandaag is dat enkel nog het geval in Brussel.

De Turteltaks, genoemd naar Annemie Turtelboom, is een zeer omstreden taks op elektriciteit in Vlaanderen.
De taks ingevoerd door Annemie Turtelboom is een zeer omstreden taks op elektriciteit in Vlaanderen. Foto: website Annemie Turtelboom

In Vlaanderen en Wallonië werden ze afgeschaft en werd er naar alternatieven gezocht. De regering kon de certificaten simpelweg niet meer betalen. Door het kwistig omspringen met de groenestroomcertificaten creëerde de Vlaamse regering een schuld van maar liefst 2 miljard euro. Die schuld wordt nu terugbetaald door alle consumenten door middel van de Turteltaks.

Groenestroomcertificaten in Vlaanderen

Als u uw zonnepanelen voor 2013 plaatste, dan krijgt u één certificaat per 1.000 kWh.

Als u zonnepanelen installeerde in 2013 of later, dan is de hoeveelheid kWh voor één certificaat afhankelijk van de ‘bandingfactor’. Die factor geeft weer welk aandeel van een certificaat u ontvangt per 1.000 kWh elektriciteitsproductie. Een overzicht van de verschillende bandingfactoren vindt u terug op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Zonnepanelen van maximaal 10 kW die sinds 14 juni 2015 goedgekeurd werden, ontvangen geen groenestroomcertificaten meer.

Er zijn wel een aantal steden en gemeenten die een premie voor de plaatsing van zonnepanelen.

Het prosumententarief als tarief voor het gebruik van het net

“PV-eigenaars dragen niet bij aan het gebruik van het net (of slechts in de mate dat u netto nog stroom afneemt). Hierdoor worden deze netkosten momenteel enkel gedragen door de niet-PV-bezitters, terwijl de PV-bezitters het net in twee richtingen gebruiken (afname en injectie). De maatregel is erop gericht om deze ongelijkheid recht te trekken zodat de netkosten verdeeld worden over iedereen die van het net gebruik maakt,” aldus VREG.

Als de zon niet schijnt, ’s avonds en ’s nachts of als u meer verbruikt dan wat uw panelen opwekken, neemt u elektriciteit van het net af. Uw panelen produceren te weinig om u verbruik te dekken. Het is hiervoor dat u een het prosumententarief zal moeten betalen. U betaalt een vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet, maar ook voor de diensten van de distributienetbeheerder.

Het tarief dat u betaalt, is afhankelijk van het vermogen van uw omvormer. Hier geldt: hoe groter het vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.