Hoe werkt windenergie?

Windenergie is een vorm van duurzame energie. Foto: Pixabay

Windenergie is de energie die opgewerkt wordt met behulp van de wind. Het is een van de meest gebruikte bronnen van hernieuwbare energie. Er bestaan twee soorten windmolens: horizontale en verticale. Beide hebben een aantal standaardelementen, die in dit artikel uit te doeken gedaan worden.

Om windenergie te produceren zijn er natuurlijk windmolens nodig. De twee verschillende soorten windmolens worden hieronder uitgelegd.

De twee verschillende soorten windmolens

De laatste jaren ziet u ze steeds meer en meer: de windmolens. Ze zien er zeer indrukwekkend uit zoals ze boven de rest van het landschap uittorenen. U ziet de wieken van de molens draaien, maar weet u ook hoe die wind gebruikt wordt om energie te maken?

Er bestaan twee soorten windmolens: horizontale en verticale. Deze worden ook wel de horizontaleaswindturbines en verticaleaswindturbines genoemd. Dat is een hele mond vol, maar we leggen kort even uit hoe ze werken.

Horizontale windmolens

De horizontale windmolens komen het vaakst voor en zijn het meest krachtig. Deze windturbines worden gebruikt door bedrijven om hun eigen energie op te wekken of door energieproducenten om hernieuwbare energie, windenergie, te produceren.

De werking van een windmolen in België
Horizontale windmolens komen het vaakst voor in België. Foto: Pixabay

De bouw en plaatsing van zo’n windturbine vereist een grote ruimte. Vaak worden ze ook gegroepeerd in een zogenaamd windmolenpark. Deze vindt u vooral terug op het platteland, aan zee of zelfs rond de kust. Dat laatste noemt men “off shore”-parken. In België zijn er drie windmolenparken voor het produceren van windenergie: één in Wallonië (Estinnes) en twee offshore (Belwind en Thornton).

Verticale windturbines

Deze verticaleaswindturbines zijn meer geschikt voor de stedelijke omgeving en voor persoonlijk gebruik. Verticale windmolens maken immers weinig geluid en produceren (op een goede dag met veel wind) meer energie dan zonnepanelen.

De verticale turbines zijn tussen 9 en 15 meter hoog. Verticale windmolens zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Dit soort windmolen heeft geen grote onderhoudsbeurten nodig om lang mee te gaan. Verticale windmolens die in goede staat worden gehouden, kunnen een heel leven lang meegaan zonder vervanging.

Het prijskaartje schommelt tussen de €16000 en €25000.

Hoe wordt windenergie geproduceerd?

Alle turbines bestaan uit een aantal standaardelementen. We noemen er een paar op en proberen zo eenvoudig mogelijk de werking van een windmolen uit te leggen. Omdat de horizontale het meest gekend en gebruikt zijn, leggen we de werking uit van een horizontaleaswindturbine.

De bladen van een windmolen worden rotors of wieken genoemd. De rotor zet de wind om in een draaiende beweging van de as. De meeste windmolens bestaan uit drie wieken. Het aantal wieken of rotors heeft geen effect op het rendement van de windmolen. Vroeger werden de meeste zelfs met twee wieken gemaakt. Daarna koos men voor drie wieken omdat het de mast van de molen gelijkmatiger belast. Bovendien ogen drie wieken veel rustiger dan twee.

In de gondel bevindt zich de meeste apparatuur. Steeds meer producenten geven hun gondel een aerodynamische vorm om zo het rendement te vergroten.

De generator zet de beweging van de as om in elektriciteit. Het werkingsprincipe – een magneet die in een spoel draait – is gelijk aan dat van een dynamo van een fiets.

Hieronder kunt u een video bekijken met een aantal feiten over windenergie. Zo leert u bijvoorbeeld dat windenergie veel rendabeler is dan zonne-energie.

Feiten over windenergie
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.