De WiMAX-technologie in België

WiMAX kan gezien worden als een wifi-verbinding met een groter bereik. Foto: slideshare.net

Al sinds de vroege jaren 2000 staat WiMAX bekend als een alternatief voor ADSL. WiMAX werd op de telecommarkt gebracht door Clearwire, nu B.lite, maar sindsdien is de situatie veranderd. Laten we samen eens kijken of deze technologie nog steeds beschikbaar is in België en wat het precies inhoudt.

Wat is WiMAX?

Dat is een goede vraag! WiMAX staat voor “Worldwide Interoperability for Microwave Access” en verwijst naar een draadloze communicatiestandaard. Het werd ontwikkeld door de Amerikaanse groep Intel, in samenwerking met een aantal andere fabrikanten, en voldoet aan de IEEE 802.16x standaard.

Na de liberalisering van de telecommarkt in 1998 toonden een aantal spelers interesse in de “Wireless Local Loop” (WLL). Het was een goede manier om in de behoeften van de consument te voorzien op vlak van snelle toegang tot internet. Het principe? Gebruikers worden via radiogolven verbonden met hun operator om daarna toegang te krijgen tot het internet en breedbanddiensten over een uitgebreid dekkingsgebied.

Waarom is WLL belangrijk? Omdat WiMAX deel uitmaakt van deze technologie door gebruik te maken van de 3,5 GHz frequentieband. Dat laatste werd in 2001 voor het eerst toegestaan door de minister van Telecommunicatie op basis van een advies van het BIPT, de Belgische regulator. Het was echter pas in 2005 dat twee operatoren gebruik gingen maken van die frequentieband.

Wat zijn de voordelen van WiMAX?

WiMAX biedt toegang tot internet zonder dat u een telefoonlijn, ADSL-abonnement of kabel nodig heeft. Dat betekent dat u enkel een stopcontact nodig heeft voor de modem om zo verbinding met het draadloze netwerk te maken. Deze technologie maakt het ook mogelijk om gegevens uit te wisselen aan een hoge snelheid (theoretisch gezien tot 70 Mb / s) en dit over een afstand van enkele tientallen kilometers. De snelheid varieert afhankelijk van mogelijke obstakels die de golven belemmeren zoals een dikke muur beton. Simpel gezegd kunnen we stellen dat WiMAX een wifi-verbinding is met een grote reikwijdte.

Wat WiMAX ook onderscheidt van wifi is de dienst die aangeboden wordt aan de gebruikers. De snelheid kan immers aangepast worden aan de behoeften van de verschillende applicaties. Een belangrijk voordeel dat gebruikers in staat stelt om te profiteren van verschillende snelheden afhankelijk van hun activiteiten. Dit soort kwaliteit van dienstverlening is uiteraard handig in veel gevallen!

Hoe zit het met de aanbiedingen in België?

Is WiMAX nog steeds populair in België? Om die vraag te beantwoorden, moeten we de geschiedenis van WiMAX even bekijken.

In eerste instantie boden twee operatoren de WiMAX-technologie aan: het Amerikaanse bedrijf Clearwire en het Brusselse bedrijf Mac Telecom. Geleidelijk aan pakte Clearwire zijn tegenstander in om uiteindelijk alleen over te blijven.

Tot die tijd bood Clearwire internet via WiMAX-technologie aan in Brussel, Gent, Leuven en Aalst. Mac Telecom deed hetzelfde maar hun dienst was gericht op bedrijven en niet op particulieren. Clearwire wou met de overname van Mac Telecom in de toekomst alle frequentiebanden samenbrengen. In 2009 besliste de moedermaatschappij van Clearwire echter om niet langer te investeren in ons land.

Toch kwam er geen definitief einde aan WiMAX in België. Ondernemer Max Heilbron kocht Clearwire België en dochteronderneming Mac Telecom die op dat moment samen goed waren voor zo’n 15.000 klanten. De overname ging gepaard met een naamswijziging: Clearwire werd B.Lite.

Max Heilbron wou alle antennes van Clearwire upgraden om zo zijn klanten een internetverbinding met een snelheid van ongeveer 30 MB / s te kunnen aanbieden. Met dat netwerk zou hij met het VDSL-netwerk van Belgacom, zijn grootste rivaal en de grootste operator van België, kunnen concurreren. Maar dat is nog niet alles: hij stelde ook voor om 4G aan te bieden op het 3.5 GHz spectrum, eerst in Brussel en daarna in heel België. Gedreven door ambitie wou Max Heilbron ook aanbieden voor vaste telefonie en digitale televisie lanceren.

In 2013 kondigde hij de komst van 4G aan in de hoofdstad: “Als bestaande exploitanten 4G aanbieden in Brussel, in aanvulling op het huidige aanbod 2G en 3G, overschrijden ze de norm van 3 volt per meter. We beginnen pas met 4G waardoor onze teller voor de emissienormen op nul staat.”

In augustus 2014 werd B.Lite echter failliet verklaard door het Hof van Beroep van Brussel. Sindsdien is het bedrijf op zoek naar een nieuwe eigenaar. Bestaande klanten kunnen echter blijven profiteren van alle diensten. Ook dochteronderneming Mac Telecom is nog steeds erg actief op de professionele markt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.