Hoe werkt wifi en hoe kunt u een verbinding maken?

We kunnen ons geen wereld meer indenken zonder wifi, maar weet u hoe het werkt? Foto: Pixabay

Wifi is goed ingeburgerd in de huidige maatschappij. Thuis, in de winkels, in een hotel, in een café, overal kunt u op het internet surfen! Heeft u zich al eens afgevraagd hoe dat mogelijk is? In deze gids vindt u het antwoord. Wij vertellen u alles over het draadloos netwerk en hoe u zich kan verbinden.

Wat is wifi?

Wifi is een afkorting van Wireless Fidelity. Het is een technologie die het mogelijk maakt om verschillende apparaten met elkaar en met het internet te verbinden zonder kabels. Draadloos internet dus. De technologie achter wifi is gebaseerd op radiogolven die, over korte afstanden, in staat zijn om uw computers, printers, gsm’s en smartphones en zelfs game consoles aan te sluiten op een breedbandverbinding.

Wifi werkt via een IEEE 802.11-standaard, een groep van internationale normen die gebruikt worden voor draadloze communicatie. Deze normen zijn de laatste tijd verbeterd en bieden elk een verschillende theoretische maximale doorvoersnelheid aan. We geven een voorbeeld. Het 802.11b protocol ondersteunt een gegevenssnelheid van 11 Mbit/s tot 22 Mbit/s terwijl de 802.11g een snelheid van 54 Mbit/s aankan. De laatste norm is de 802.11ac die een snelheid van 1300 Mbit / s bereikt.

Hotspot

Dit woord betekent dat u zich op een plaats bevindt waar wifi niet alleen beschikbaar, maar ook gratis is. Deze vorm internetverbinding zal u tegenkomen op plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn zoals treinstations, luchthavens, restaurants …

Hoe werkt wifi?

Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te verzenden via een netwerk. Hetzelfde principe wordt toegepast door uw gsm wanneer die verbinding wil maken met het internet (wifi of mobiel internet).

Door een access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden. Een access point is een draadloos toegangspunt. Het is de draadloze server die de gegevens krijgt en deze via een antenne verstuurt. Zo’n access point is ingebouwd in een draadloze router en een draadloze modem.

Een router
Een router. Foto: Pixabay

Een wifi-ontvanger op de laptop vangt de radiogolven op. De ontvanger wordt ook wel ‘client’ genoemd. De meeste laptops zijn uitgerust met een ingebouwde wifi- kaart. Zo niet, dan kunt u bijvoorbeeld een wifi usb-adapter gebruiken.

Het bereik

Het bereik wordt in de eerste plaatse mede bepaald door de onderlinge afstand en hoogte van de antennes, de kwaliteit van uw apparatuur en de omgeving. De volgende factoren beïnvloeden de kwaliteit en het bereik van de wifi-verbinding:

 • Muren of vloeren van gewapend beton (combinatie van beton en gewapend staal)
 • Magnetrons
 • Andere apparatuur zoals Bluetooth, draadloze wifi en draadloze alarminstallaties
 • Metalen oppervlakken

Een afstand van 35 meter zou haalbaar moeten zijn, maar zoals gezegd is het bereik is afhankelijk van de uw apparatuur en de omgeving. 35 meter is dus geen garantie.

De voor- en nadelen van wifi

Hieronder vindt u enkele voor- en nadelen van een wifi-netwerk.

Voordelen

 • Mobiliteit: dankzij een draadloze verbinding kunt u vrij bewegen. In de zetel, op het bed, bij de open haard … Kortom, u kunt surfen op het internet waar u wilt. U hoeft zich geen zorgen te maken om lange kabels.
 • Eenvoudige installatie: indien correct geconfigureerd, kunt u zich snel en automatisch verbinden met het wifi-netwerk wanneer u zich binnen het gedekt gebied bevindt.
 • Flexibel: afhankelijk van uw behoeften kunt u het bereik van het wifi-netwerk controleren en manipuleren. Is er een kamer die geen toegang heeft tot het netwerk? Dan kunt u een wifi-repeater aanschaffen. Zoals het woord doet vermoeden, wordt een wifi-repeater gebruikt om de golven te herhalen, waardoor het bereik verhoogd wordt.
 • Betaalbaar: u hoeft geen grote investeringen te doen. Alle elementen van het wifi-netwerk (access point, repeaters, antennes …) zijn eenvoudig te installeren. U kan het makkelijk zelf doen, waardoor u dus geen installatiekosten of werkuren moet betalen. De kosten van een draadloos netwerk zijn vergelijkbaar met dat van een bekabeld netwerk.

Nadelen

 • Fluctuerende snelheid: wifi werkt door muren en vloeren, maar de snelheid kan wel vertragen in geval van grote obstakels
 • Kwaliteit en continuïteit van het signaal: het signaal kan verzwakt worden door een aantal externe factoren (invloed van elektromagnetische apparaten, voorwerpen die de verspreiding van de radiogolven hinderen …)
 • Veiligheid: voor de bescherming van uw gegevens en ongewenste gebruikers af te wenden, moet uw wifi-netwerk goed beveiligd zijn.

Materialen die u nodig heeft voor een wifi-netwerk

Wat heeft u nu nodig om verbinding te maken met wifi? Als eerste heeft u een modem met een draadloze zender kaart nodig, alsook een router.

Wat met de apparaten die u wilt aansluiten?

De meeste computers worden geleverd met de benodigde apparatuur om de toestellen aan te sluiten op een wifi-netwerk. Dit geldt zeker voor laptops, die vaak al uitgerust zijn met een wifi-kaart die het toestel in staat stelt om verbinding te maken met routers of internet hotspots. Voor desktop computers is dit meestal niet het geval. U kunt deze kaart kopen en te installeren in een haven op het moederbord, maar het kan ook simpeler. Het insteken van een wifi USB-adapter is voldoende.

Wat betreft uw smartphone en / of tablet, hoeft u zich geen zorgen te maken: de nodige materialen zijn reeds aanwezig. Het enige wat u moet doen, is de instellingen van uw apparaat raadplegen. U activeert de wifi. Daarna kunt u het toestel verbinden met het gewenste netwerk door het wachtwoord in te geven.

Als laatste moet u een modem aanschaffen die uitgerust is met een draadloze zender-kaart.

Voor toegang tot het web, kiest u een internetabonnement bij een operator. Om zeker te zijn dat u een internetabonnement heeft dat beantwoordt aan uw behoeften, raden wij u aan om de abonnementen van de telecomoperatoren met elkaar te vergelijken. Zo betaalt u nooit meer te veel.

Wifi is binnenkort beschikbaar op openbaar vervoer

Na hotels, winkels en cafés, zal wifi zal ook beschikbaar zijn in de treinen. De minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, heeft besloten om het wifi-netwerk op te nemen in de plannen voor de NMBS. Het doel is om wifi op de trein tegen 2019 mogelijk te maken. Dat is goed nieuws voor de pendelaars die maar al te goed weten dat 3G en 4G-dekking op een bewegende trein niet optimaal is.

De Lijn heeft overigens al wifi beschikbaar gemaakt in een aantal trams en bussen. In Brussel is ook de MIVB geleidelijk het netwerk aan het uitrollen in de metrostations. In Wallonië tenslotte, is de Tec niet meteen van plan om wifi te installeren. Zij wachten op een betere netwerkdekking van de mobiele operatoren.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.