4 criteria voor het kiezen van een internetabonnement

Overweldigd door het aantal operatoren en aanbieding op de markt? Volg onze tips! Foto: Pixabay

Een internetabonnement kiezen is niet zo simpel als het lijkt. Ondertussen zijn er zoveel aanbiedingen en providers op de markt dat u wel eens in de war kan raken. En als u raad vraagt aan een technicus, dan krijgt u allerlei technische termen om het hoofd gegooid. Maar geen nood, we leggen alles voor u uit!

De internetabonnementen vergelijken is kinderspel, een keuze maken heel wat minder. Ziehier enkele handige tips en criteria die u zullen helpen om een goede keuze te maken.

1. Ken uw wensen en behoeften

Het allereerste wat u moet doen, is afvragen waar u precies naar op zoek bent. Wilt u gewoon uw e-mails lezen en naar enkele nieuwssites surfen? Wilt u video’s bekijken en muziek beluisteren? Bent u een fervent gamer en speelt u online met anderen? Afhankelijk van wat u nodig heeft, zal u een ander abonnement moeten kiezen. Het heeft immers geen zin om een pakket met alles erop en eraan en het grootste volume te kiezen als u het internet nauwelijks gebruikt.

Om uw profiel te helpen definiëren, kunt u bij onze vergelijker tussen verschillende opties. De abonnementen worden daarna gefilterd.

2. De technologie

U kunt op drie manieren verbinding maken met het internet: via de kabel, de telefoonlijn of via satelliet. Elk van deze mogelijkheden heeft zijn voor- en nadelen.

Als u kiest voor een internetverbinding en televisie via de kabel, moet u rekening houden met een kleiner aanbod van providers aangezien het kabelnetwerk pas in 2015 geliberaliseerd werd. Daar zou echter snel verandering in komen. Dit jaar lanceerde Orange (voordien Mobistar) al een aanbieding voor digitale televisie en internet via de kabel. Op basis van uw postcode kunt u de providers vinden die bij u thuis internet kunnen komen installeren.

Als u een internetverbinding wil via satelliet, moet u een schotelantenne installeren. Ook hierbij is de keuze beperkt: er zijn slechts twee satellietoperatoren op de markt.

Tot slot kunt u voor een internetverbinding via de telefoonlijn kiezen. In tegenstelling tot de twee vorige technologieën, heeft u hier wel een ruime keuze wat betreft de provider of operator.

Als u meer wilt weten over de verschillende technologieën voor een internetverbinding, raden wij u aan om onze praktische gids te lezen. In dat artikel vindt u alle details.

3. Volume en snelheid

De downloadsnelheid is de snelheid van de stroom van data (gegevens) die u op uw lijn ontvangt. Het bepaalt de snelheid waarmee u op het web kunt surfen, films kunt kijken en bestanden (vb. muziek of foto’s) kunt downloaden.

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee uw computer de gegevens via uw lijn verstuurt. De snelheid is belangrijk wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe profielfoto wilt instellen op Facebook of als u opgeslagen video’s wilt delen.

Wist u dat de snelheid telkens uitgedrukt wordt in megabit per seconde? Een bit is de kleinste hanteerbare informatie-eenheid voor een digitaal toestel. Mega betekent miljoen, 1 megabit is dus gelijk aan 1 miljoen bits. Een snelheid van 30 Mbps is dus drie keer sneller dan een snelheid van 10 Mbps. Verwar bit niet met Byte (met hoofdletter B). Byte wordt gebruikt om de grootte van een bestand uit te drukken. Een Byte bestaat uit 8 bits.

Opgelet! De snelheden die de operatoren in hun aanbod vermelden, zijn zuiver theoretisch. De kloof tussen de vermelde en de reële snelheid hangt namelijk af van de afstand tussen uw huis en de installaties van de operator.

We geven twee voorbeelden om de zaak te verduidelijken:

Voorbeeld 1: u wilt een liedje (een mp3-bestand) downloaden van uw favoriete artiest. Het bestand is 5 MB groot (met hoofdletter B), dus 40 Mb (5 x 8 bits). U hebt dus 40 seconden nodig om het bestand te downloaden met een downloadsnelheid van 1 Mbps, of 2 seconden met een snelheid van 20 Mbps.

Voorbeeld 2: u wilt software installeren van 1 GB, dus 8 Gb (1 x 8 bits). U hebt dus 8000 seconden nodig om het programma te downloaden met een 1 Mbps-verbinding, of 2 uur 13 minuten 20 seconden. Met een verbinding van 20 Mbps neemt het downloaden maar 400 seconden in beslag, of 6 minuten 40 seconden!

4. De prijs

Natuurlijk is de prijs van het internetabonnement steeds van groot belang. Net zoals de upload- en downloadsnelheid sterk kan verschillen van operator tot operator, kan ook de prijs sterk verschillen. Over het algemeen kunt u wel op het volgende rekenen: hoe hoger de snelheden, hoe meer u zal moeten betalen. Dat is logisch. Maar er zijn ook een aantal bijkomstige zaken die de rekening de hoogte kunnen duwen. Dit is vooral het geval bij gecombineerde aanbiedingen zoals Triple Play (internet + TV + vaste lijn)

  • let op de inbegrepen diensten en snufjes: heeft u via de rechtermuisknop toegang tot de TV? Kunt u onbeperkt bellen? Heeft uw decoder een replay-functie? Hoe meer snufjes, hoe meer u moet betalen natuurlijk
  • let op activatiekosten en / of kosten voor de beëindiging van het contract. Ze worden vermeld in de voorwaarden van de verkoop, maar de providers gaan daar meestal snel door. U kunt het dus maar beter zelf controleren.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.