10 tips om uw oude smartphone nieuw leven in te blazen

Volg een van onze 10 tips en geef uw smartphone een nieuw leven. Foto: Pixabay

Als we veranderen van smartphone hebben we vaak de neiging om de oude gsm in een lade te leggen en…te vergeten. Dat is jammer want uw oude smartphone kan nog van pas komen. Wij geven 10 tips om uw oude smartphone te gebruiken.

Vanaf het moment dat u een nieuwe gsm koopt, verdwijnt de oude in een lade of kast om daarna nooit meer tevoorschijn te komen. U weet zelf ook dat u uw gebruikte gsm’s beter niet laat rondslingeren, maar wat kunt u er anders mee doen?

1. Verkopen

Werkt uw smartphone nodig? Wel, waarom zou u hem dan niet proberen te verkopen? Het geld dat u ervoor krijgt, kunt u gebruiken voor het kopen van een nieuwe smartphone te helpen betalen. Klinkt goed, toch?

Om uw smartphone te verkopen, surft u naar een online verkoopsite zoals eBay of Kapaza. Bij een groot aantal van deze sites is het mogelijk om te onderhandelen over de prijs, maar laat dat u niet afschrikken. Als de smartphone in een goede staat is, is het niet nodig om hem voor een appel en een ei te verkopen. Wacht liever wat af tot er een geschikte koper interesse toont. En als hem toch tegen een lagere prijs moet verkopen, troosten wij u met deze gedachte: hij heeft alleszins meer opgebracht dan als u hem in de lade had laten liggen, toch?

Er is ook een alternatief: ga naar een winkel die gsm’s oplapt en ze als nieuw verkoopt. Het is zeker de moeite om eens binnen te springen en te vragen of ze geïnteresseerd zijn in uw smartphone. Als dat het geval is, kunt u er ook weer wat centjes aan verdienen.

2. Profiteer van een overnamebod

Bent u helemaal niet te vinden voor online verkoop? Geen probleem. Voor u de nieuwe smartphone aankoopt, neemt u best alle aanbiedingen van de telecomoperatoren door. Bij sommige telecomoperatoren, waaronder Orange, kunt u uw oude gsm inleveren in ruil voor korting op het nieuwe toestel. De enige voorwaarde is dat u uiteraard ook een gsm-abonnement bestelt bij de betrokken operator. Het bedrag of de korting is afhankelijk van het merk, model en de leeftijd van de gsm.

Naast gsm-operatoren zijn er ook een aantal winkels (Fnack, Mediamarkt, Krëfel, …) waar u uw oude gsm kan inleveren.

3. Gebruik hem als GPS

Navigatie-apps zijn zeer praktisch, maar ze vergen veel batterij. Waarom dus niet de oude smartphone inzetten als GPS? Op deze manier spaart u enkele percentages op de batterij van de gsm en weet u waar u naartoe gaat.

Verbruikt de GPS te veel batterij? Gebruik dan uw oude smartphone.
Verbruikt de GPS te veel batterij? Gebruik dan uw oude smartphone. Foto: Pixabay

Om de navigatie te kunnen gebruiken, moet u enkel een app downloaden die in de offline modus (zonder mobiele data) werkt. Het enige dat u dan nog moet doen, is het installeren van de gsm in de auto zodat u handsfree de kaart kan volgen.

Tip: leg de oplader van uw oude gsm in de auto. Zo kunt u hem altijd insteken in de USB-poort en kunt u de gsm opladen terwijl u rijdt.

4. Gebruik de smartphone als MP3-speler

Kunt u niet leven zonder streamingdiensten zoals Spotify of Deezer? In dat geval kunt u er opnieuw voor kiezen om deze apps te installeren op uw oude telefoon. Dit laat u toe om uw batterij te sparen en tegelijk te genieten van al uw favoriete muziek terwijl u rijdt of gaat joggen. 

Tip: verwijder alles wat u niet meer nodig heeft op uw oude smartphone. Zo creëert u meer opslagruimte voor uw favoriete liedjes.

5. Profiteer van VoIP-communicatie

Skype, WhatsApp, Viber … Dit zijn allemaal voorbeelden van VoIP of IP-telefonie. De apps gebruiken internet om spraak te transporteren. U kunt met andere woorden bellen en Skypen zonder dat u hiervoor betaalt. U gebruikt gewoon uw mobiele data of de wifi-verbinding bij u thuis.

Fan van Whatsapp? Gebruik uw oude smartphone voor alle VoIP apps.
Fan van Whatsapp? Gebruik uw oude smartphone voor alle VoIP apps. Foto: Pixabay

VoIP-communicatie is aanwezig in overvloed, maar helaas gebruiken ook deze apps veel batterij. Als u de VoIP apps graag gebruikt, dan kan het verstandig zijn om deze op uw oude telefoon te installeren. Zo kunt u bellen met vrienden en familie zonder dat u zich zorgen moet maken over uw batterij.

Het nadeel? U heeft mobiele data nodig. Als u maar één gsm-abonnement heeft, moet u dus uw simkaart uit uw nieuwe smartphone halen en in de oude gsm steken.

6. Gebruik de smartphone als afstandsbediening

Wist u dat u een smartphone kan veranderen in een afstandsbediening? Als de uwe defect is, dan kunt u vanaf nu uw oude toestel gebruiken. Het enige wat u moet doen, is het installeren van de apps die uw box, televisie, game console of computer vanop afstand bedienen.

Let op. Niet alle smartphones kunnen als afstandsbediening gebruikt worden. Uw smartphone moet uitgerust zijn met de IR blaster functie (infrarood).

7. Beschouw de gsm als een externe harde schijf

Als u meer opslagruimte nodig hebt, dan kunt u uw oude smartphone gebruiken als externe harde schijf. Op die manier kunt u meer gegevens zoals muziek, foto’s, video’s en andere bestanden bijhouden!

8. Gebruik hem als back-up

Uw oude gsm als back-up houden is altijd een goed idee. Als uw nieuwe smartphone gestolen wordt of ernstig beschadigd is, valt u immers nooit zonder gsm. Zorg er zeker voor dat u alle contacten en apps bijhoudt op de oude gsm. Zo bent u niet alle nummers kwijt. De apps (en games) zijn handig om uw kinderen bezig te houden, bv. tijdens een lange autorit.

9. Doneer aan een goed doel

Er zijn veel mensen die zich geen gsm of smartphone kunnen veroorloven. Alleen daarom is het al een goed idee om uw oude gsm niet zomaar weg te gooien. U kunt uw gsm inleveren bij organisaties zoals Amnesty International die uw oude smartphone of gsm zullen opsturen naar ontwikkelingslanden waar er geen internet via de kabel beschikbaar is.

10. Recycleer

Heeft geen van de bovenstaande alternatieven u overtuigd? Dan is deze laatste optie misschien iets voor u.

Volgens recent onderzoek van de KWB heeft een gemiddeld Belgisch gezin gemiddeld 2 tot 4 ongebruikte oude mobiele telefoons in huis. Dat is jammer, zeker wanneer u weet dat gsm’s niet alleen een tweede leven kunnen hebben, maar ook gerecycleerd kunnen worden.

Recycleer en geef uw smartphone een tweede leven.
Recycleer en geef uw smartphone een tweede leven. Foto: Pixabay

De materialen waarmee de smartphone gemaakt zijn (koper, zilver, goud… ) kunnen hersteld worden. Dit heeft een aantal voordelen:

  • het helpt fabrikanten te voldoen aan voldoen aan de toenemende vraag naar elektronische apparaten
  • het is beter voor het milieu omdat we minder grondstoffen uit de aarde moeten halen

Het recycleren van uw oude smartphone heeft niets dan voordelen. Hoe kunt u meedoen? Recupel organiseert in België een aantal inzamelacties die u de gelegenheid geven op uw oude gsm af te staan en te laten recycleren.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.