Alles over 4G, 4.5G en 5G mobiel internet

Ontdek het mobiele netwerk van de (nabije) toekomst: 4.5 en 5G! Foto: Pixabay

4G is de vierde generatie mobiel internet en biedt sneller internet aan dan haar voorganger, 3G. In 2012 was 4G een sterk staaltje qua technologie, maar vier jaar later is er alweer ruimte voor verbetering. In deze gids bekijken we niet alleen 4G, maar ook mogelijke opvolgers: 4G+, 4.5G en 5G.

4G: de vierde generatie mobiel internet

Voor we 4G bespreken, geven we een kort overzicht van de vorige generaties mobiel internet:

 • 1G: dit was het eerste netwerk en werd gebruikt door de eerste gsm’s. Dit netwerk stond klanten enkel toe om draadloos te bellen. Overal ter wereld werden systemen ontwikkeld om dit netwerk te onderhouden en te ondersteunen, maar 1G had heel wat tekortkomingen.
 • 2G: dit netwerk werd in de jaren ‘90 geïntroduceerd en leidde de overgang in van analoog naar digitaal. De klant kon nu ook sms’en en mms’en. GPRS (2.5G) en EDGE (2.75G) verbeterden dit 2G netwerk door o.a. de snelheid te verhogen.
 • 3G: de snelheid bedraagt tussen de 5 en 10 Mbit/s.

4G of LTE (“Long Term Evolution”) is de vierde generatie van het mobiele netwerk en een belangrijke opvolger van 3G. Dit netwerk was een echte doorbraak in de wereld van de mobiele technologie want het werkt maar liefst tien keer sneller dan 3G! Concreet kan u een theoretische snelheid tot 150 Mbit / s halen, in vergelijking met de 5 tot 10 Mbit / s van 3G, maar in werkelijkheid haalt u rond de 100 Mbit / s.

Om te kunnen functioneren heeft dit netwerk haar eigen antennes nodig met aangepaste frequentiebanden (800 MHz of 1800 MHz). Deze werden in 2011 en 2012 vervangen.

De kenmerken van het 4G-netwerk:

 • u kunt gegevens downloaden aan een veel hogere snelheid
 • u heeft toegang tot live stream video’s zonder haperingen en meteen in (Ultra) High Definition
 • de kwaliteit van video-oproepen is verbeterd: videotelefonie wordt nog leuker met een perfecte sync tussen beeld en geluid
 • u kan overal video’s downloaden en bekijken
 • u kan zwaardere bestanden (muziek, foto’s, video’s) delen en bekijken / beluisteren
 • u profiteert van een cloud die niet langer beperkt tot het opslaan van kleinere gegevens (documenten, video’s, foto’s). Bestanden die bv. in Dropbox zijn opgeslagen, zijn makkelijk te bereiken dankzij een hoge downloadsnelheid.

De dekking van het 4G-netwerk

Het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, post regelmatig updates en kaarten die inzicht geven in de netwerkdekking van de drie grote operatoren – BASE, Orange en Proximus – in België. Aan de hand van de kaarten kunt u zien hoe sterk het 4G-netwerk op uw locatie is.

Het BIPT verzamelt de gegevens van een professioneel meetinstrument, de RF scanner, en gieten het in een kaart. Die scanner controleert de juistheid van de gegevens van de operatoren. Als ten minste 95% van de metingen bevestigen dat het signaalniveau hoger is dan het minimum, dat bepaald wordt door het BIPT, dan wordt het gebied “gevalideerd.”

Opgelet: de kaarten geven een standaard weer, i.e. een meting die buiten in ideale omstandigheden gebeurt. Deze metingen kunnen dus verschillen met uw eigen ervaring.

4G+ en 4.5G

4G+ is slechts een marketingterm. Dit netwerk wordt ook wel LTE Advanced genoemd. De LTE is synoniem met 4G, de ‘Advanced’ wordt vertaald met een +. Het resultaat: 4G+.

Het verschil tussen LTE (4G) en LTE Advanced (4G+) is de mogelijkheid om meerdere frequentiebanden met elkaar te combineren. De frequentiebanden versturen data tussen toestel en antenne. De snelheid die één band biedt wordt opgeteld met de snelheid van de tweede band, wat dus zorgt voor een sneller netwerk. 4G+ kan een snelheid tot 225 Mbit/s aan.

4.5G combineert vier frequentiebanden met elkaar in plaats van twee zoals bij 4G+.

Op dit moment is er geen smartphone die de combinatie van de frequentiebanden aankan, maar daar komt snel verandering in. De eerste toestellen die de combinatie wel aankunnen, zijn al in ontwikkeling en ook de antennes zullen een upgrade krijgen.

De toekomst van het mobiel internet: 5G

Voor het 4G+ en 4.5G netwerk was de snelheid de belangrijkste verbetering t.o.v. het klassieke 4G-netwerk, maar dat zal niet het geval zijn voor 5G. Uiteraard zal dat netwerk ook sneller zijn – tot 100x in testomgevingen – maar het 5G zal veel meer veranderingen met zich meebrengen.

5G zal “the Internet of Things” mogelijk maken. Het Internet der Dingen? Juist ja. Het 4G-netwerk werd specifiek ontwikkeld voor de communicatie tussen smartphones, maar het 5G-netwerk zal allerlei apparaten en objecten met elkaar verbinden. Slimme bewakingscamera’s of thermostaten bestaan al en het zal in de toekomst nog veel verder gaan. Denk aan wagens die elkaar waarschuwen voor een mogelijke aanrijding of het verkeerslicht dat de wagen waarschuwt dat het op rood zal springen.

Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan u denkt. Proximus werkt voor de ontwikkeling van het 5G-netwerk en de 5G-test samen met het Chinese Huawei. De bedoeling van de test is om zaken die in een labo getest werden naar het echte leven te brengen.

Voor 5G zullen grote antennes vervangen moeten worden. Het netwerk zal op drukke plaatsen ook uitgebreid worden met meer (en kleinere) antennes. De eerste 5G-antennes worden binnen 4 jaar geplaatst.

De tijdslijn van 4G tot 5G

 • November 2012: lancering van het Proximus 4G-netwerk in 15 steden
 • Voorjaar 2013: het dekkingsgebied van Proximus wordt groter
 • Oktober 2013: BASE lanceert zijn 4G-netwerk
 • Januari 2014: alle klanten van Proximus hebben toegang tot 4G
 • Februari 2014: alle klanten van BASE hebben toegang tot 4G
 • Maart 2014: Mobistar lanceert het 4G-netwerk, dat meteen toegankelijk is voor alle klanten
 • Eind oktober 2015: 4G+ is beschikbaar voor alle Proximus klanten die een compatibele smartphone hebben. Dit netwerk kan gebruik worden in 20 grote steden en aan de Belgische kust
 • Mei 2016: Proximus test 4.5G in samenwerking met Huawei
 • Juni 2016: 4G+ van Orange is beschikbaar voor 47% van de Belgen
 • Juli 2016: lancering van 4G+ bij Base in verschillende Belgische steden
 • Voorjaar 2017: 4.5G zal getest worden in een aantal grote steden
 • 2020: antennes van Proximus zullen geplaatst worden om 5G mogelijk te maken
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.