VoIP: bellen via het internet

VoIP-apps worden steeds populairder. Bellen en sms'en is binnen een aantal jaar misschien voorgoed voorbij. Foto: Pixabay

Vrijwel gratis telefoneren, zegt u dat iets? Dan is bellen via het internet de ideale oplossing voor u om uw telecomfactuur te verlagen. Bovendien verliest u niets aan comfort als u de vaste lijn links laat liggen: u kunt uw telefoon nog steeds op dezelfde manier gebruiken.

Wat is VoIP?

VoIP is een technologie die telefoneren via het IP-netwerk (Internet Protocol) mogelijk maakt. Met andere woorden, spraak wordt getransporteerd met behulp van uw high speed internetverbinding (ADSL, VDSL2, kabel, glasvezel …).

Bellen via VoIP verloopt trouwens op precies dezelfde manier als bellen met een normale telefoon. Het enige verschil is dat uw stem niet via het standaard telefoonnetwerk (koper) vervoerd wordt. Het wordt gedigitaliseerd en verzonden via het internet of een lokaal netwerk voordat het geluid wordt gedecodeerd door een computer of ander apparaat.

Er zijn twee soorten VoIP-diensten

U kunt VoIP op twee manieren gebruiken. Aan de ene kant kunt u VoIP-software zoals Skype, Viber, FaceTime, Google Hangouts, Messenger (Facebook) en WhatsApp (mobiele VoIP) gebruiken. U heeft de mogelijkheid om te bellen en een webcam te activeren, te surfen op het web terwijl u belt … Kortom, u kunt meerdere applicaties tegelijk gebruiken.

Steeds meer mensen verkiezen Whatsapp of andere VoIP-apps boven traditioneel bellen en sms'en.
Steeds meer mensen verkiezen Whatsapp of andere VoIP-apps boven traditioneel bellen en sms’en. Foto: Pixabay

Vandaag de dag worden sommige gsm’s met een ingebouwd VoIP-programma verkocht, zowel wifi telefoons of smartphones. Zo kunt u genieten van de dienstverlening die door de exploitant van het programma wordt aangeboden. In andere gevallen is het aan u om een applicatie ​​te downloaden.

Aan de andere kant bevinden zich de Triple Play-pakketten van sommige operatoren die een VoIP-functie bevatten. Dit pakket stelt u in staat naar vaste lijnen en mobiele telefoons te bellen (in binnen- en buitenland) tegen goedkopere tarieven dan de conventionele telefoonlijn. Voor meer informatie over het aansluiten van de telefoon op de vaste modem, kunt u de gids van operator VOO raadplegen. Bent u Proximus-klant? Dan is het goed om te weten dat het bedrijf dergelijke functies enkel aan een professioneel publiek aanbiedt.

De voordelen van VoIP

Het belangrijkste voordeel van VoIP, dat het SIP protocol toepast, is dat het financieel aantrekkelijk is. Door te bellen via het internet kunt u veel geld besparen op uitgaande gesprekken. De reden? Wanneer u belt via het internet en niet via het traditionele telefoonnetwerk, worden uw belminuten tegen een veel lagere prijs aangerekend. Maar het kan nog beter. Als uw oproep volledig door het IP-netwerk wordt ondersteund (de beller en gebelde gebruiken allebei VoIP), dan is het zelfs volledig gratis. Gesprekken tussen twee Skype-gebruikers kosten niets via wifi.

Het nadeel is wel dat u nog steeds een beltegoed nodig heeft voor als u rechtstreeks naar een vast nummer wilt bellen. Daarnaast heeft u uiteraard ook een modem (en een internetverbinding) nodig als u via een wifi-verbinding wilt bellen. Als u eraan denkt om een Triple Play-pakket te nemen, dat vaste telefoon, internet en televisie aanbiedt, controleer dan zeker alle diensten en voorwaarden die de operatoren aanbieden. Vergelijk de telecomaanbiedingen en kies het pakket dat het best bij u past. Heeft u hulp nodig? Geen probleem. In onze praktische gidsen vindt u een aantal artikels die u helpen de juiste keuze te maken.

Om terug te komen op mobiele VoIP, u kunt bellen vanaf een apparaat (smartphone, tablet, computer) via een draadloze internetverbinding, maar ook via 3G en 4G. Voor de meeste applicaties heeft u een mobiel data-abonnement nodig om een ​​gesprek te voeren. Zoals gezegd kost het u niets als u wifi gebruikt, maar dat is niet het geval met mobiele data. Het verbruik van mobiele data kost wel geld. Als u een goed abonnement heeft met veel ruimte voor mobiele data dan is dit geen probleem. Als dit niet het geval is en u veel belt via mobiele data, dan kunnen de kosten wel hoog oplopen.

Is VoIP de toekomst?

Dat kunnen we wel stellen, ja. Ze overschaduwen trouwens nu al de meer traditionele opties. Het BIPT, de federale regulator van België, stelt vast dat mensen steeds minder bellen en sms’en via het traditioneel telefoonnetwerk en steeds vaker kiezen voor VoIP. heeft vastgesteld dat de abonnees maken minder bellen via telefoonnetwerken en stuur minder SMS dan voorheen. Deze situatie maakt de operatoren echter niet onnodig: u heeft immers nog steeds een internetverbinding en een gsm-abonnement met mobiele data nodig om VoIP te gebruiken.

Een laatste punt: over de geluidskwaliteit moet u zich geen zorgen maken. U zult geen enkel verschil merken ten opzichte van de klassieke lijn!

Bent u geïnteresseerd in VoIP? Om u te helpen het juiste aanbod te vinden, sommen we enkele alternatieve operatoren op die gespecialiseerd zijn in VoIP-aanbiedingen: Belgium VoIP, 3 StarsNet 3 en 5/5 Telecom. Aarzel niet om hun tarieven te vergelijken voor zowel vaste telefonie als voor mobiel!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.