Alles over VoD en internet-TV in België

Wat is VoD? Ontdek alle VoD aanbiedingen in België. Foto: Pixabay

VoD is in België de laatste jaren een groot succes geworden, mede dankzij het uitgebreide aanbod dat door de verschillende operatoren op de telecommarkt gelanceerd werd. Ontdek wat VoD is, hoe het werkt en welke deals aangeboden worden in België.

Wat is VoD?

VoD staat voor “video on demand”, i.e. video op aanvraag, een service die door internetoperatoren, kabelbedrijven en onafhankelijke platforms aangeboden wordt. Met deze dienst kan u een videoprogramma van eigen keuze in real time bekijken via het internet. Deze technologie wordt mogelijk gemaakt door hoge snelheid communicatie-infrastructuur (bijvoorbeeld glasvezel) of streaming.

In België was het Plush die in 2013 het eerste VoD-abonnement lanceerde. Het biedt een brede selectie aan van films die op elk moment beschikbaar zijn via het internet en op meerdere aangesloten apparaten (PC, Smart TV, tablet, smartphone).

Het verschil tussen VoD en pay-per-view

Met VoD kunt u naar uw programma of film kijken op dezelfde manier als u dat zou doen via een klassieke DVD-speler. U heeft met andere woorden de mogelijkheid om de programma of film te pauzeren, verder te spoelen en terug te gaan. U kunt uw video ook op elk moment opnieuw starten. Dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van films en programma’s op traditionele tv-kanalen, waarbij u de opgelegde uren en dienstregelingen moet volgen. Tenzij u een programma of film opneemt en later bekijkt, kunt u de reclameblokken immers niet overslaan. VOD onderscheidt zich dus van traditionele tv door het aanbieden van meer vrijheid voor de gebruikers.

De pay-per-view (PPV) is beschikbaar via satelliet of kabel. Met PPV kiest uit een selecte van sport-uitzendingen, series, films of andere programma’s die ter beschikking gesteld worden op uw toestel. De prijs die u betaalt, is afhankelijk van het type video dat u kiest (genre, exclusiviteit, nieuwigheid …). In tegenstelling tot VOD moet u een vast schema volgen en heeft u ook geen controle over wat wanneer wordt uitgezonden. Als er een voetbalmatch uitgezonden wordt om 18u, dan zult u om 18u moeten kijken. Het is niet mogelijk om uitgesteld te kijken.

SVoD

Subscription Video on Demand (SVOD) verwijst naar een dienst die gebruikers onbeperkte toegang geeft tot een breed gamma van programma’s voor een vast maandtarief. De gebruikers hebben volledige controle over het abonnement. Ze kunnen zelf beslissen wanneer ze het programma starten, kunnen het programma pauzeren, verderspoelen, terugspoelen en stoppen. De dienst biedt de laaste nieuwe tv-series en blockbusters aan zonder een programmering op te leggen. Netflix is een voorbeeld van SVoD.

Welke toestellen ondersteunen VoD?

U kunt genieten van deze dienst op verschillende soorten apparaten:

 • computers
 • smartphones
 • game consoles (Playstation, Xbox, …)
 • televisies
 • tablets

Met zoveel beschikbare apparaten en media, is het vaak niet duidelijk welke aanbiedingen ondersteund worden door welke apparaten. En dan is het nog maar de vraag welke aanbiedingen aangeboden worden door welke operatoren. Laten we daarom de VoD deals in België in detail bekijken.

De VoD-aanbiedingen via internet in België

VOOmotion

VOOmotion.
VOOmotion is een VoD-service van VOO. Foto: VOO

VOOmotion is een service die inbegrepen is in de Duo Play (TV + internet) en de Triple Play-aanbiedingen van operator VOO. Deze laatste geeft u de volgende voordelen:

 • via het Wifi VOO of Wi-Free netwerk kunt u gratis live tv kijken op al uw schermen en heeft u toegang tot video-on-demand
 • u heeft de mogelijkheid om tot 3 apparaten tegelijk te connecteren
 • u kunt programma’s op afstand opnemen via uw .évasion Box
 • uw tablet, smartphone en Apple Watch kunnen als een afstandsbediening gebruikt worden voor de .évasion Box.
 • u kunt de VoD-catalogus bekijken en programma’s selecteren die u later wilt bekijken
 • u kunt live naar de wedstrijden van de Jupiler Pro League live kijken als u een abonnement neemt op de kanalen van VOOsport

Opgepast: VoD is niet beschikbaar op tablet en smartphones met Android.

Proximus TV Overal

Deze service is gratis als u een Comfort of Maxi pack + Proximus TV heeft. Met Proximus TV Overal kunt televisie kijken op uw smartphone, tablet of pc. Hoe? Via het wifi-netwerk van Proximus maar ook via hotspots of 3G / 4G als u niet thuis bent. Proximus TV Overal heeft een belangrijke troef: met deze aanbieding krijgt u toegang tot meer dan 40 kanalen, waarvan sommige in HD-kwaliteit.
Proximus biedt ook de service TV Replay aan waarmee u tot 36 uur terug kunt gaan in het programmaschema om een gemist programma te bekijken. Dit is beschikbaar op verschillende apparaten.

Yelo play van Telenet

Het principe achter Yelo Play van Telenet? Het aanbieden van de mogelijkheid om rechtstreeks TV te kijken op uw smartphone, tablet of computer. Via het draadloos internet van Telenet kunnen 5 mensen de dienst tegelijkertijd gebruiken. Het nadeel is wel dat Play, Play More & Sporting Telenet slechts door twee personen tegelijk bekeken kan worden.

Yelo Play is de VoD-service van Telenet. Foto: Telenet

Met Yelo Telenet Play, kunt u ook:

 • Opnames op afstand programmeren en verwijderen. Dit is handig als u niet thuis bent en u via het mobiele internet of de wifi-verbinding op uw smartphone een programma wilt opnemen
 • Uw smartphone of tablet als afstandsbediening gebruiken. Dit is nuttig wanneer u een interessant programma vindt op de Yelo app en er daarna op uw TV-scherm naar wenst te kijken.
 • Opnames bekijken van de laatste twee maanden van 20 kanalen op voorwaarde dat u aangesloten bent op het wifi-netwerk van Telenet.

Be tv Go

Om toegang te krijgen tot de kanalen van Be tv (Premium en Sport) via uw decoder moet u op voorhand een aanbieding hebben ondertekend van een van de volgende operatoren: VOO, Telenet of Numericable. Maar Be tv Go is anders. Als u kiest voor deze dienst, ontvangt u Be tv in heel België, rechtstreeks op het internet. Om het te activeren, echter, moet u zich abonneren op Be tv Premium of Be tv Sport bij een van de genoemde operatoren. Als dit gebeurd is, wordt Be tv Go inbegrepen in uw abonnement.

Door u te abonneren op deze dienst, kunt u exclusieve content van Be tv bekijken. Het gaat om meer dan 500 programma’s die beschikbaar zijn op PC / Mac, tablet en Xbox One, wanneer u wilt. Op het programma staan films die net in de bioscoop uitgebracht werden, de laatste series en de beste sportwedstrijden!

Netflix

Netflix is niet afhankelijk van een Belgische operator en is sinds september 2014 beschikbaar in België. De streaming-dienst werd gelanceerd in de VS in 2010 en werd al snel zeer populair. In juni 2015 kondigde Netflix aan dat het wereldwijd 65.550.000 gebruikers had. Cijfers voor elk afzonderlijk land werden niet vrijgegeven.

Netflix.
Netflix is een SVoD-service. Foto: Netflix

Het principe van deze dienst? Met een abonnement waarvoor u maandelijks betaalt, krijgt u toegang tot een dienst waarmee u video’s (films, series, documentaires …) via het internet kan bekijken. Netflix staat bekend om snelle releases van films en series maar ook om haar exclusieve content. Zo zijn er de “Netflix-series” waarvan alle afleveringen in één keer uitgebracht worden en enkel te bekijken zijn via Netflix.

Proximus biedt de Netflix catalogus aan via de Proximus TV-menu’s.

Netflix heeft drie soorten pakketten:

  1. Essentieel: 1 scherm, geen HD
  2. Standaard: 2 schermen tegelijkertijd + HD
  3. Premium: 4 schermen tegelijkertijd + HD en Ultra HD (afhankelijk van uw ISP en de mogelijkheden van het apparaat).

Zive

Zive is de onbeperkte video-on-demand service van SFR. De operator biedt duizenden HD- programma’s aan die gegroepeerd zijn in vier thema’s: jeugd, series, films en plezier. Deze optie ook beschikbaar is op uw smartphone en tablet met behulp van de SFR TV applicatie.

Wat moeten we onthouden?

Voor de meeste operatoren is het VoD-aanbod en internet-tv een aanvullende dienst die u bovenop uw tv-abonnement kan krijgen. Dat betekent dat als u nog niet geabonneerd bent op een Duo Play-aanbieding (internet + TV) dat u niet van dit soort diensten kan genieten.

Netflix en Be tv Go daarentegen zijn onafhankelijk formules: u hoeft zich niet te abonneren op een specifieke aanbieding van een van de Belgische operatoren.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.