Vlaamse wetenschappers willen alle CO2-uitstoot belasten

Vlaamse wetenschappers willen alle CO2-uitstoot belasten. Foto: Pixabay

Volgens de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), moet alle CO2-uitstoot belast worden. Dat schrijft de Academie in een uitvoerig rapport over de CO2-uitstoot. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege is alvast een voorstander, maar stelt dat het op Europese schaal ingevoerd moet worden om succes te hebben.

Omschakeling van 5 tot 20 jaar

Omdat het bannen van gas niet haalbaar is, zal CO2 altijd een belangrijk deel uitmaken van onze economie. We moeten het volgens de KVAB daarom omzetten in onder meer brandstoffen en chemicaliën. Die omschakeling hoeft niet meer dan vijf tot twintig jaar in beslag te nemen, op voorwaarde dat er voldoende wordt geïnvesteerd in het onderzoek. Dat stellen de wetenschappers van de drie grote Vlaamse universiteiten.

Algemene belasting op CO2

KVAB wil dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen hernieuwbare en fossiele bronnen. Er is geen wetenschappelijke basis voor het onderscheiden van koolstof uit biomassa of van fossiele oorsprong. Een algemene taxatie is daarom een eenvoudiger en transparanter model dan selectieve subsidiëring zoals met groenestroomcertificaten. Dat is te lezen in het rapport.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, ziet het voorstel zitten, maar stelt dat het op Europese schaal moet worden ingevoerd om te kunnen werken.

Vlaanderen als voorbeeld

De wetenschappers van de KVAB vinden dat Vlaanderen, met zijn hoge concentratie aan chemische industrie, een voortrekkersrol kan spelen in het ontwikkelen van technologie om CO2 op te vangen en om te zetten in nuttige stoffen. “Vlaanderen heeft in de geschiedenis reeds verschillende malen een pioniersrol gespeeld, zoals in de industrialisatie van de textielindustrie in de 19de eeuw. De uitdaging voor de 21ste eeuw is evident”, zeggen de onderzoekers.

Schauvliege laat alvast de meest efficiënte technologieën in kaart brengen. “Vlaanderen beschikt zowel over grote bronnen van CO2 die bruikbaar zijn voor recuperatie als over belangrijke expertise bij onze kennisinstellingen”, bevestigt ze. “Die combinatie moet resulteren in een aantal belangrijke projecten.”

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.