Een kwart miljoen Vlaamse gezinnen kiezen voor groepsaankoop energie

De groepsaankoop is een populaire manier om te veranderen van energieleverancier. Foto: Pixabay

De groepsaankoop voor energie wordt steeds populairder. De helft van de Vlamingen die veranderen van energieleverancier doen dat niet zelfstandig maar via een groepsaankoop. Dat is een record. De Vlamingen kiezen voor groepsaankoop omdat ze hun energierekening willen verlagen.

Als u wilt veranderen van energieleverancier, heeft u twee keuzes. Ofwel kan u het op eigen houtje doen, ofwel kiest u voor de groepsaankoop. In dat laatste geval moet u zelf niet op zoek gaan naar het laagste tarief. Het is net die “gebruiksvriendelijkheid” die veel Vlamingen aantrekt. De helft van de Vlamingen die van energieleverancier veranderen, doen dat via een groepsaankoop.

“Bij ons switchten 123.441 gezinnen naar een andere energieleverancier via een groepsaankoop”, zegt Frédéric Dumalin van marktleider iChoosr. “Een stijging met 32 procent tegenover het jaar voordien. Met een groepsaankoop bespaar je jaarlijks gemiddeld 200 euro op je energiefactuur. Als we dit doorrekenen naar al onze klanten van vorig jaar, dan betekent dat dat er in Vlaanderen 25 miljoen euro is bespaard op gas en elektriciteit.”

Hij verwacht trouwens dat deze stijging niet eenmalig is. “Met hoe meer ze zijn, hoe groter de kans dat de energieleveranciers hun prijs laten zakken.”

Groepsaankoop is niet de enige gemakkelijke, snelle oplossing

Het lijkt er dus op dat klanten voor een groepsaankoop kiezen omdat ze zich dan zelf niet met de zoektocht naar het laagste tarief moeten bezighouden. Dat is op zijn minst gezegd verrassend aangezien er andere manieren zijn op snel en gemakkelijk het beste tarief op te sporen. Met behulp van een vergelijkingssite als KillMyBill kunt u binnen de vijf minuten het laagste tarief vinden.

Wat geen verrassing is, is dat Vlamingen er alles willen aan doen om hun energierekening te verlagen. Dat is een logisch gevolg van de stijging van de energiefactuur de laatste jaren. Op dat vlak is er goed nieuws: door de fusie van energienetbeheerders Eandis en Infrax zal de energierekening met 3 procent verlagen.

Fusie tussen Eandis en Infrax verlaagt energierekening

Eandis en Infrax worden Fluvius. Dat hebben de vijftien intercommunales-aandeelhouders beslist. Vanaf volgend jaar komt er één management. De integratie van het personeel laat iets langer op zich wachten: tegen 2020 zou het voltooid zijn. Bij Infrax werken op dit moment ongeveer 1.500 mensen, bij Eandis ongeveer 4.000. Enkele honderden banen zullen verdwijnen, maar er zullen geen naakte ontslagen vallen. De jobs in kwestie zullen uitsluitend via natuurlijke afvloeiingen verdwijnen. Bij beide bedrijven zijn er immers veel werknemers dicht bij hun pensioen.

Zoals gezegd zal er vanaf volgend jaar slechts één management zijn. Beide bedrijven stemden in met een gezamenlijke leiding. Huidig Eandis-topman Walter Van den Bossche en Infrax-CEO Frank Vanbrabant krijgen nog steeds een belangrijke rol binnen het gefuseerde management: de eerste zal als gedelegeerd bestuurder de missie, visie, strategie en beleidslijnen van Fluvius uitzetten en krijgt het dagelijks bestuur in handen. Vanbrabant zal als CEO het uitvoerend management sturen en de gekozen strategie uitvoeren. Wanneer Van den Bossche in mei 2019 op pensioen gaat, zal Vanbrabant de enige CEO worden.

“Het is het juiste moment om de integratie op te starten. De logistieke en financiële uitdagingen voor de komende jaren in de energiesector zijn groot en vragen om extra efficiëntie”, luidt het.

De fusie zou een besparing van minstens 100 miljoen euro opleveren. Dat zou op zijn beurt een verlaging van de energiefactuur met 3 procent opleveren.

Eandis en Infrax zullen fuseren tot Fluvius, maar de afzonderlijke merknamen Eandis en Infrax verdwijnen niet meteen. Tijdens het integratieproces zullen de merken in gebruik blijven, kwestie van verwarring naar de consument toe te vermijden. “Duidelijkheid staat voorop”, is daarbij het motto. De aparte namen zullen ergens in 2020 vervangen worden door de nieuwe naam Fluvius, aldus de netbeheerders.

De gekende activiteiten van beide bedrijven blijven overigens behouden.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.