Vermijd een dubbele verzekering!

Het kan zijn dat u ondertussen zoveel verschillende verzekeringen heeft dat u eigenlijk twee keer verzekerd bent. In dat geval heeft u dus een dubbele verzekering voor hetzelfde geval. Aangezien een dubbele verzekering ook een dubbele premie betekent en u sowieso maar één verzekering mag gebruiken, kan u zo’n situatie maar beter vermijden. Om die reden leggen we u in deze praktische gids uit hoe u een dubbele verzekering kan vermijden.
Een dubbele verzekering: wat houdt het in?
Als u een dubbele verzekering heeft, dan betekent dit dat een schadegeval vergoed kan worden door twee of meer verschillende verzekeringen. Dit is mogelijk omdat u twee keer dezelfde soort verzekering hebt afgesloten of omdat uw verzekeringen grotendeels overlappen. vb. als u wettelijk gaat samenwonen, kunnen zowel uw partner als uzelf al een familiale verzekering hebben. U moet dan een van de twee familiale verzekeringen stopzetten, omdat één familiale verzekering voldoende is voor u beiden.
Heeft u een dubbele verzekering?
Om erachter te komen of u ook een dubbele verzekering heeft, moet u eerst al uw verzekeringen opsporen en een overzicht maken. Denk hierbij aan voor de hand liggende verzekeringen zoals bv. de BA-autoverzekering maar ook aan de verzekeringen die u misschien al vergeten bent, bv. een bijstandsverzekering. Het is zeker de moeite waard om een inventaris te houden bij belangrijke levensgebeurtenissen (samenwonen, huwelijk, geboorte, aankoop auto/woning, etc.) Als u niet zeker bent dat u zelf alle overlappingen kan opsporen, contacteer dan gerust een verzekeringsagent. Hij zal u helpen en ervoor zorgen dat u geen dubbele verzekeringen meer heeft. Als u dubbel verzekerd bent, kunt u immers niet dubbel vergoed worden. Volgens de wet mag een schadeverzekering niet dienen om u te verrijken, maar enkel om u schadeloos te stellen. Uw hospitalisatiekosten krijgt u bijvoorbeeld maar een keer terugbetaald, zelfs al hebt u twee hospitalisatieverzekeringen. Als u een dubbele verzekering ontdekt hebt, dan mag u zelf kiezen welke verzekering u wilt houden en welke u wilt opzeggen. Deze verzekeraar moet in principe uw schade vergoeden.
De autoverzekering: bestuurdersverzekering, hospitalisatieverzekering of gewaarborgd inkomen?
Er bestaan inderdaad verschillende verzekeringen die medische kosten en de gevolgen van lichamelijke schade dekken. Naast de bestuurdersverzekering is dat het ziekenfonds, de hospitalisatie- en de arbeidsongevallenverzekering, de verzekering gewaarborgd inkomen en de bijstandsverzekering. Tussen deze verzekeringen bestaan grote verschillen. Wij raden u dus aan om goed de details van elke afzonderlijke verzekering te bekijken voor u een contract afsluit. Zo bent u zeker dat u niet dubbel verzekerd bent.