De belangrijkste documenten voor in de auto: een overzicht

autoverzekering papieren

Iedereen weet dat wanneer u een autoverzekering afsluit bij een verzekeringsmaatschappij of een verzekeraar dat u een verzekeringskaart ontvangt als bewijs. Maar welke documenten voor in de auto bestaan er nog? Welke documenten voor in de auto moet u ten alle tijde bijhouden? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste documenten voor in de auto en wat ze betekenen. Zo weet u precies wat alle documenten betekenen en waar ze voor dienen.

Het inschrijvingsbewijs

Het inschrijvingsbewijs is het eerste document dat u nodig heeft. Het woord zegt het zelf: het is de kaart die u ontvangt bij de aankoop of de inschrijving van uw auto op de Belgische wegen. Zonder deze kaart mag u niet rijden. De kaart heeft doorheen de jaren verschillende kleuren gehad zoals roze en grijs. In de loop van 2011 kreeg het inschrijvingsbewijs een A4 formaat en een nieuw beige kleur.

Hoe en waar verkrijgt u het inschrijvingsbewijs?

Om het inschrijvingsbewijs te bekomen moet uw auto ingeschreven zijn bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). De inschrijving gebeurt via het invullen van een formulier dat u op verschillende manier kan bekomen: u kan dat formulier krijgen van uw verzekeringsmaatschappij, van de DIV zelf, van de technische controle of van de dealer waar u uw auto heeft gekocht. Nadat u het formulier heeft ingevuld, heeft u twee opties:

  • u kunt het formulier per post naar de Dienst voor Inschrijving voor Voertuigen sturen. Omdat het via de post gebeurt, moet u wel eventjes geduld hebben vooraleer u uw inschrijvingsbewijs ontvangt. Ook zal u uw nieuwe nummerplaat van hen ontvangen (indien nodig). Een nummerplaat kost sinds 2012 €30.
  • u kunt er ook voor kiezen om het formulier via de gekozen verzekeringsmaatschappij of makelaar op te sturen. Dit is de snelste manier aangezien het formulier bij de meeste maatschappijen en makelaars online ingevuld kan worden, wat resulteert in een snelle afhandeling.

Tip: als u van plan bent om een tweedehandswagen te kopen, kijk dan eerst eens op checkdoc.be. Dat is een site waar u sinds 2014 aan de hand van het nummerplaat kunt nagaan of het voertuig over een geldig inschrijvingsbewijs beschikt. Op die manier beveiligt u de aankoop van uw wagen. Een auto zonder inschrijvingsbewijs is immers zeer aantrekkelijk voor dieven aangezien het bewijs fungeert als een soort identiteitskaart van de wagen.

De verzekeringskaart

De verzekeringskaart of de groene kaart is het documenten dat u ten alle tijden aan boord moet hebben. Dit document is immers het bewijs dat uw auto verzekerd is bij een makelaar of verzekeringsmaatschappij. Een BA-verzekering is verplicht in België en met de groene kaart of verzekeringskaart kunt u dus aantonen dat u de wet naleeft. Als u bij een politiecontrole de verzekeringskaart niet kunt voorleggen, krijgt u een boete.

Wat staat er op zo’n verzekeringskaart?

De verzekeringskaart of groene kaart ontvangt u nadat u uw BA-autoverzekering heeft aangevraagd. Op deze kaart staat de volgende informatie:

  • de makelaar of verzekeringsmaatschappij waar u verzekerd bent
  • de periode waarin u verzekerd bent: de periode moet steeds geldig zijn. Als u op zoek bent naar een nieuwe verzekeraar of u bent het proces van de verandering gestart, dan kan het zijn dat de periode verloopt vooraleer u uw nieuwe kaart ontvangt. Maak u echter geen zorgen: de oude verzekeringskaart blijft nog 16 dagen geldig naar afloop van de oude kaart. Om dit soort situaties te vermijden raden wij u toch aan om op tijd de overstap te maken. Meer informatie over hoe en wanneer u best van autoverzekering verandert, vindt u in onze praktische gids.
  • het land waarin de autoverzekering is afgesloten

U heeft de groene kaart ook nodig om het aanrijdingsformulier (zie hieronder) te kunnen invullen als u bij een ongeval betrokken raakt.

Het onderschrijven van de verzekeringskaart

Drie belangrijke onderdelen bij het onderschrijven van een autoverzekering zijn de volgende:

    • de onderschrijver: dit is de persoon die het verzekeringscontract onderschrijft en de premie betaalt.
    • de bestuurder van de auto: dit is de persoon die de auto het meest gebruikt.
    • de eigenaar van de auto: dit is de persoon die de auto gekocht heeft en op wiens naam de auto is ingeschreven.

Het is perfect mogelijk dat het hier om twee of zelfs drie verschillende personen gaat maar meestal is de eigenaar, bestuurder en onderschrijver van de verzekeringskaart een en dezelfde persoon. Opgelet: indien de onderschrijver van het contract niet de bestuurder is, moet dit meegedeeld worden aan de verzekeraar. Er zal hier rekening mee gehouden worden voor de berekening van de prijs van de autoverzekering.

Het aanrijdingsformulier

Als u betrokken raakt bij een auto-ongeval moet u een aanrijdingsformulier invullen. Het is dus essentieel dat dit formulier steeds aanwezig is in de auto Het aanrijdingsformulier dient ervoor een gedetailleerde beschrijving te geven van het verloop en/of de omstandigheden van het ongeval. Aan de hand van die beschrijving wordt dan ook beslist wie in fout was. Afhankelijk van die beslissing zal u een vergoeding krijgen of moeten betalen voor de schade. Ook heeft het een effect op uw bonus / malus en dus ook op de premie die u aan de verzekeringsmaatschappij of makelaar betaalt. In onze praktische gids over “Wat te doen bij een ongeval?” wordt uitgelegd hoe u het aanrijdingsformulier moet invullen na een ongeval.

Documenten voor in de auto: het car-pass document als extraatje

Het Car-Pass document is het officiële document dat de kilometerstand van het voertuig aangeeft. Dit document is zeker aan te raden als u op het punt staat om een tweedehandswagen te kopen of als u zelf uw auto wilt verkopen. Het Car-Pass document bevat de historiek van de auto. Telkens als de auto op technische controle of op onderhoud is geweest, wordt het aantal afgelegde kilometers op de Car-Pass genoteerd. Met zo’n document is het dus niet mogelijk om de kilometerstand van de auto te verminderen of aan te passen. Naast het aantal kilometers bevat het Car-Pass document nog meer nuttige informatie zoals: het merk en model van de wagen, de inschrijvingsdatum van de auto, het chassisnummer en de datum en het identificatienummer van de Car-Pass De Car-Pass geeft echter geen enkele informatie over de technische staat van de auto. Wat u zeker moet onthouden van deze praktische gids is dat het inschrijvingsbewijs, de verzekeringskaart en het aanrijdingsformulier de belangrijkste documenten voor in de auto zijn. De Car-Pass daarentegen is handig als u een tweedehandswagen wilt kopen of als u uw eigen auto verkoopt. Als u graag nog meer informatie wil of als u nog vragen heeft, neem dan eens een kijkje in onze andere praktische gidsen. Daar zal u zeker het antwoord op uw vraag vinden!

Geactualiseerd op