Is de autoverzekering geldig als u op reis gaat in het buitenland?
Als u met de auto naar het buitenland vertrekt zijn er heel wat zaken waar u rekening mee moet houden. De autoverzekering is er zo een. Voor u vertrekt, raden wij aan om uw verzekeraar te contacteren om te weten wat er gebeurt in geval van een ongeval of pech. Ook als u een bijstandsverzekering heeft, moet u weten in welke landen deze geldig is. Vertrekt u binnenkort op vakantie? Voor u de weg op rijdt, is er iets dat u niet mag vergeten: uw autoverzekering. Wat als u betrokken raakt bij een ongeval of pech krijgt onderweg? Bent u dan gedekt en worden uw kosten gecompenseerd? Het is misschien niet prettig om aan deze “worst case scenario’s” te denken, maar daardoor zal u wel goed voorbereid zijn. Het eerste wat u moet doen, is uw contract nalezen of de verzekeraar contacteren. Vraag hem of bijstand wordt verleend in het buitenland. Indien dit niet het geval is, kunt u uw contract aanpassen zodat u altijd beschermd bent, waar u zich ook bevindt. Naast de autoverzekering is het ook belangrijk dat u over de juiste papieren beschikt. Zo heeft u voor de grote Franse steden een ecovignet nodig die u tijdig moet aanvragen.
De groene kaart en noodzakelijke documenten
Als u van plan bent om België te verlaten, moet u eerst voor zorgen dat u uw groene kaart bij heeft en dat deze geldig is. Het is immers de groene kaart die aantoont dat u een autoverzekering afgesloten heeft en dat u gedekt wordt door de verzekering. Op de groene kaart staan alle landen waarin de kaart geldig is. Als uw bestemming niet op de groene kaart staat, moet u zich tot de verzekeringsmaatschappij richten om een extra verzekering af te sluiten. Houd hierbij niet enkel rekening met uw eindbestemming maar ook de landen die u doorkruist tijdens uw reis. Waarschuwing: de groene kaart moet altijd in de auto liggen. U heeft deze kaart bijvoorbeeld nodig wanneer u een controlepost van de politie passeert omdat het een officieel bewijs is dat het voertuig verzekerd is. Daarnaast is de kaart ook noodzakelijk om een verslag van een ongeval op te stellen. Als u niet in staat bent om deze kaart te presenteren aan de politie, krijgt u een boete en wordt uw auto mogelijk in beslag genomen. Om het niet zo ver te laten komen kunt u aan de politie vragen om uw verzekeringsmaatschappij te bellen. Indien bijvoorbeeld de datum van de kaart verlopen is, kan de verzekeraar bevestigen dat u bij hen een verzekering heeft. Maar dat is niet alles. Ook het inschrijvingsbewijs, bekend als de "grijze kaart", en het gelijkvormigheidsattest zijn belangrijke documenten die u steeds moet bijhebben.
Is uw verzekering geldig in heel Europa?
Het is moeilijk te zeggen of uw autoverzekering enkel geldig is in België of ook in andere landen. De reden is simpel: het hangt af van uw verzekeraar, het getekende contract en uw bestemming. Wat wel zeker is, is dat de BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) geldig is in alle landen van de Europese Unie (EU). Ter opfrissing: de BA-verzekering is verplicht in België en verzekert de materiële schade aan de auto en / of verwondingen van medepassagiers en derden in geval van een ongeval dat u zelf veroorzaakt. Opgelet: als bestuurder bent u niet automatisch verzekerd. Daar heeft u immers een aparte bestuurdersverzekering voor nodig. Om in nog meer situaties beschermd te zijn, zal u aanvullende verzekeringen of waarborgen nodig hebben. De extra waarborgen zijn geldig in België en mogelijk ook in het buitenland, maar dit is geen garantie. Er zijn immers geen EU-regels verbonden aan de waarborgen tegen brand, vandalisme of diefstal en glasbreuk. Het is uw verantwoordelijkheid om de algemene en bijzondere voorwaarden van uw contract te controleren om te weten in welke landen uw verzekering en waarborgen geldig zijn. Dit is belangrijk aangezien de verschillende verzekeringsmaatschappijen elk hun eigen regels hebben. Zo bent u bij sommige verzekeraars bijvoorbeeld verzekerd tot maximaal 200 kilometer van de Belgische grens.
Een reis buiten Europa
U heeft besloten om een reis te maken buiten de EU? Er zijn twee opties:
- uw bestemming en doorvoerlanden worden vermeld op uw groene kaart: neem contact op met de verzekeraar om na te gaan waar u recht op heeft in de betrokken landen. Indien nodig kunt u extra dekking verkrijgen door uw verzekering uit te breiden
- u rijdt in een land dat niet op de groene kaart staat: u kunt uw verzekeraar vragen om een tijdelijke groene kaart voor dat land aan te vragen. Het is aan de verzekeraar om te beslissen of dat mogelijk is of niet. Indien dit niet het geval is, heeft u geen andere keuze dan een lokale autoverzekering van beperkte duur af te sluiten in het land van uw bestemming. Informeer u op voorhand over de procedures, tarieven en deadlines van de overheidsinstanties.
Een ongeval in het buitenland: wat te doen?
Stel dat u betrokken raakt bij een auto-ongeluk in het buitenland hebben. Net als in België moet u op de plaats van het ongeval blijven, praten met de betrokken partij (indien dit mogelijk is) en contact opnemen met de politie en / of hulpdiensten indien nodig. Het doel is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de betrokken partij en het ongeval zodat u het aanrijdingsformulier correct kan invullen. Als u het beiden eens bent, ondertekent u het formulier dat u daarna doorgeeft aan de verzekeraar. Heeft u geen aanrijdingsformulier bij de hand? Verzamel deze informatie:
- de datum en plaats van het ongeval
- informatie in verband met mogelijke schade aan de auto, gewonden en mogelijke getuigenissen van ooggetuigen
- de contactgegevens van de andere bestuurder en zijn verzekeringsmaatschappij
- de kenmerken van het andere voertuig (nummerplaat, land van inschrijving, merk en model).
- neem foto's in geval van discussie tussen u en de andere partij.
De voorwaarden van de reisbijstandsverzekering
In aanvulling op de traditionele autoverzekering, bieden verzekeraars ook extra bescherming aan. Zoals de naam al doet vermoeden, biedt deze verzekering dekking aan als u op reis bent en zich in het buitenland bevindt. In geval van ongeval of diefstal van het voertuig in België of in het buitenland, bieden de meeste bijstandsverzekeringen de volgende zaken aan:
- de repatriëring van passagiers
- de terugbetaling van medische zorg
- het wegslepen van de auto
- het beheer van de reparatiekosten
In sommige gevallen zal de verzekeraar ook betalen voor verblijfkosten terwijl de auto gerepareerd wordt of een vervangwagen.
Hoe zit het met een huurauto?
De autoverzekering die u in België afgesloten heeft voor uw eigen auto is niet geldig voor de huurauto. Aangezien de BA-verzekering verplicht is, heeft u geen andere keuze dan te betalen voor deze verzekering in het land waar u de auto huurt. Wilt u extra dekking? Dan zult u extra waarborgen of een uitgebreide verzekering moeten aanschaffen. Ook in het buitenland is het belangrijk dat u niet de eerste de beste verzekering afsluit. Vergelijk de verzekeringen met elkaar zodat u niet teveel geld uitgeeft aan de autoverzekering. Zo heeft u nog wat geld over voor een extra ijsje.