Wat is VDSL2 en is het beschikbaar in België?

VDSL2 is de nieuwe generatie van VDSL, een snellere variant van ADSL. Foto: Pixabay

VDSL2-technologie werd vanaf 2008 ingezet. De Belgische consumenten kunnen dus al enkele jaren profiteren van een technologie die minder duur is om te ontwikkelen dan bijvoorbeeld de optische vezel. Het voordeel van VDSL2? Het is aanzienlijk sneller dan ADSL. Hoe het precies werkt, ontdekt u hier.

Glasvezel is de perfecte technologie voor een internetverbinding met een zeer hoge snelheid. Het is echter nog niet beschikbaar in heel België vanwege de hoge implementatie- en ontwikkelingskosten. Er zijn miljarden euro’s nodig zijn om alle huishoudens aan te sluiten op deze technologie en dat prijskaartje kan niet in een keer betaald worden. Het zal dus nog enkele jaren duren vooraleer iedereen in België glasvezel kan gebruiken.

Waarom zou u dan in de tussentijd geen VDSL2-aanbod ondertekenen? Het opzeggen van een telecomabonnement is snel en gemakkelijk dus zelfs als u al een andere technologie gebruikt, kunt u snel overstappen!

Waarom VDSL2 een goede keuze is, leggen we hieronder uit.

Wat is VDSL2?

VDSL2 is een acroniem voor “Very High Speed Digital Subscriber Line 2” en is logischerwijs de opvolger van VDSL en ook van ADSL. Alle deze technologieën zijn varianten en verbeteringen op DSL, een techniek die een hoge datasnelheid mogelijk maakt. Voor dit soort verbindingen wordt een normale telefoonkabel gebruikt die van de telefooncentrale naar de consument loopt.

DSL heeft twee varianten:

  1. asymmetrisch (ADSL, ADSL2): de zendsnelheid is hier niet gelijk aan de ontvangstsnelheid.
  2. symmetrisch (SDSL): de zend- en ontvangstsnelheid zijn gelijk. Deze wordt vaak gebruikt voor bedrijfsnetwerken.

VDSL kan zowel in symmetrische als in asymmetrische modus gebruikt worden.

Van alle DSL-verbindingen biedt VDSL2 de snelste internetverbinding aan omdat het gebruikt maakt van het kopernetwerk. Dit maakt theoretische snelheden tot 100 Mb / s (download) en 50-60 Mb / s (upload) mogelijk. Ter vergelijking, de maximale downloadsnelheid van ADSL is slechts 8 Mb / s en 1 Mb / s voor upload.

De voor- en nadelen van VDSL2

Het belangrijkste voordeel van VDSL2 is de hoge snelheid van de verbinding. Maar afgezien van de snelheid, heeft VDSL2 ook nog het voordeel dat de ontwikkelings- en implementatiekosten voor deze technologie een pak lager liggen dan bijvoorbeeld voor glasvezel. Internetproviders kunnen dus makkelijker en sneller investeren in deze technologie. VDSL2 is als het ware een goedkoop alternatief.

VDSL heeft theoretische snelheden tot 100 Mb / s (download) en 50-60 Mb / s (upload).
VDSL heeft theoretische snelheden tot 100 Mb / s (download) en 50-60 Mb / s (upload). Foto: Pixabay

Toch is ook VDSL2 niet perfect. Het nadeel van deze technologie is dat de afstand tussen de centrale en de gebruiker niet te groot mag zijn. Om te genieten van uitstekende prestaties en snelheden moet u dus zo dicht mogelijk bij de centrale wonen. Snelheden van 100 Mb / s zijn mogelijk tot slechts 500 meter, snelheden van 50 Mb / s tot 1 km. Als uw huis meer dan 1,6 km verwijderd ligt van de centrale krijgt u dezelfde snelheid als bij een ADSL2-verbinding. Vóór u een VDSL2-aanbod overweegt, moet u dus achterhalen welke snelheden u echt zal krijgen!

VDSL2 in België

Proximus

Een aantal jaar geleden besloot Proximus, een van de grootste operatoren in België naast Telenet, om grote bedragen te investeren in de modernisering van zijn VDSL-netwerk. Het doel: het verhogen van de breedbandsnelheden op het kopernetwerk voor consumenten die geen toegang hebben tot glasvezel.

Proximus werkt sinds 2011 samen met Alcatel-Lucent voor de ontplooiing van haar VDSL2-netwerk en was er dus vroeg bij. Sterker nog, het is tot op vandaag de enige provider die VDSL2-technologie aanbiedt in België.

Het duurde twee jaar, maar in december 2013 voerde Belgacom (nu: Proximus) tests uit bij 1000 klanten. Daarna werden de laatste details in orde gebracht zodat de technologie operationeel was en toegankelijk was voor Proximus-abonnees. Proximus kondigde in 2016 aan dat de actualisering van het VDSL2-netwerk voltooid was.

Om te profiteren van de verbeteringen op het netwerk, moeten klanten een nieuwe generatie modem aanschaffen, i.e. de b-box 3. Daarnaast is er ook een full-rate-splitter nodig. Een splitter wordt tussen de telefoonlijn en de modem geplaatst zodat er interferentie is tussen het VDSL2-signaal en andere signalen, bijvoorbeeld van een telefoon.

MVNO’s

Zoals gezegd is Proximus de enige operator die VDSL2 aanbiedt, maar dat wil niet zeggen dat u per se een aanbod van Proximus moet ondertekenen. Er zijn immers een aantal MVNO’s van Proximus die ook een VDSL2-aanbod op de markt hebben gebracht.

  • Dommel biedt VDSL2 aan sinds 2009. De maximumsnelheden zijn dezelfde als die van Proximus.
  • Scarlet, dat een dochteronderneming is van Proximus, biedt VDSL2 aan met theoretische maximumsnelheden van 30 Mbps download en 4 Mbps upload.
  • EDPnet biedt VDSL2 aan sinds 2009. In 2012 verhoogde de provider de snelheden naar 50 Mbps downloadsnelheid en 6 Mbps uploadsnelheid.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.