Een aanbieding kiezen met een vaste of variabele prijs?

Contracten met een variabele prijs evolueren op basis van de schommelingen op de energiemarkt. Foto: Pixabay.

Na de liberalisering van de energiemarkt ontstonden er veel nieuwe leveranciers voor gas en / of elektriciteit. Dit zorgde ook voor een groter aantal aanbiedingen. Die aanbiedingen kunnen we in twee categorieën indelen, elk met hun eigen prijs: vast of variabel. Ontdek welke optie voor u het beste is.

Als consument wilt u natuurlijk steeds zo veel mogelijk geld besparen. Om dat te doen, moet u eerst een keuze maken tussen aanbiedingen met een vaste prijs of met een geïndexeerde (variabele) prijs. Kent u het verschil niet tussen beide opties? Geen zorgen. Wij geven u alle informatie die u nodig heeft om een keuze te maken.

Om te beginnen, moet u eerst weten over welke prijs we spreken. Op uw energierekening staan immers zoveel bedragen dat u misschien de bomen door het bos niet meer ziet. De prijs waar u naar moet kijken, is de energieprijs, i.e. de prijs per kWh voor elektriciteit en / of gas. Dit is overigens de enige prijs die de energieleverancier zelf mag bepalen. De rest wordt bepaald door andere bedrijven (bv. de distributienetbeheerders) of door de regering.

Bepaal uw energieverbruik

Uw energieverbruik is erg belangrijk voor het bepalen van de aanbieding die het beste bij u past. Het heeft immers geen zin om een aanbieding te kiezen voor grootverbruikers als u alleen in een klein huis of appartement woont. Uw energieverbruik in kaart brengen is dus van groot belang, maar hoe? Wij geven u de belangrijkste elementen om uw verbruik te definiëren. Houd rekening met de volgende elementen:

  • het aantal mensen waar u mee samenleeft
  • levensstijl en de tijd die u thuis doorbrengt: werkt u van thuis? Zijn uw kinderen overdag thuis? …
  • het oppervlak van uw woning
  • de manier waarop u verwarmt: elektriciteit, gas, mazout?
  • eigen energie: heeft u zonnepanelen?

Onze site houdt rekening met al deze elementen. Bij het vergelijken van de energieprijzen krijgt u dus enkel de aanbiedingen te zien die bij uw energieverbruik passen. Maar als u de resultaten krijgt, zult u zien dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen variabele en vaste prijzen.

Het verschil tussen vaste voorschotfacturen en een vaste prijs

Wat u eerst moet weten, is dat er een verschil is tussen vaste voorschotfacturen en een contract met een vaste prijs. De voorschotfactuur wordt bepaald aan de hand van uw meterstanden van de voorbije twee jaar. Die meterstanden worden gebruikt om uw verbruik voor het volgende jaar in te schatten. Op basis van die schatting betaalt u elke maand, twee maanden of drie maanden een vast bedrag. Dit wil niet zeggen dat u over een contract met een vaste prijs beschikt: ook contracten met een variabele prijs hebben vaste voorschotfacturen.

Maar ook de voorschotfacturen kunnen variëren, hoewel dit enkel gebeurt in specifieke omstandigheden. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft geïnstalleerd, dan zal uw verbruik drastisch verlagen. De voorschotfacturen zullen dan aangepast worden aan uw nieuw verbruik. Hetzelfde geldt bij een verhuis.

Enkel de energieprijs blijft vast

Zoals eerder vermeld, bestaat uw energiecontract uit verschillende elementen: de energieprijs, de kosten voor het netwerk, de distributie en het transport van elektriciteit en natuurlijk de belastingen.

Enkel de energieprijs, de eerste van ons lijstje, blijft constant als u voor een contract met een vaste prijs kiest. Alle andere elementen kunnen evolueren gedurende de looptijd van uw contract. Dit komt omdat de energieleveranciers enkele verantwoordelijk zijn voor de energieprijs. Die prijs bepalen zij zelf. Zij hebben geen vat op alle andere elementen.

Wat betreft de variabele prijzen, worden de energiekosten bepaald op basis van indexeringsparameters, die op hun beurt bepaald worden op basis van de brandstofprijzen op de beurs. Aan de hand van die gegevens wordt er een schatting gemaakt van de evolutie van de energieprijzen voor de komende 12 maanden. Elk kwartaal worden die prijzen aangepast.

De voor- en nadelen van vaste en variabele tarieven

Elke formule heeft zijn voordelen en nadelen. Met een vaste prijs kunt u niet profiteren van een eventuele daling van de energieprijzen. Daarnaast betaalt u meer voor de jaarlijkse bijdrage. U bent wel beschermd van prijsstijgingen. Hoe kan u nu een keuze maken? Om deze vraag te beantwoorden, analyseerden we beide opties.

De variabele prijs

Met deze formule kunnen alle bedragen op uw rekening variëren: de energieprijs, nettarieven, tarieven voor de distributie en transport en de belastingen. De drie laatste variëren niet constant: zij blijven meestal voor een langere periode (een jaar of langer) dezelfde. Maar ze kunnen in principe dus wel elk moment veranderen. De energieprijs daarentegen doet dat niet. Variabele prijzen worden elk kwartaal (om de drie maanden) bijgewerkt op basis van de Belgische marktprijzen.

De vaste prijs

Met een vaste prijs krijgt u uw energie aan dezelfde prijs gedurende de volledige looptijd van uw contract. U bent dus immuun voor prijsschommelingen. Maar let op, dit betekent niet dat uw factuur niet zal toenemen. Als u meer verbruikt, zal u meer moeten betalen. Dat staat vast.

En wat als de prijzen drastisch dalen en uw contract nog twee jaar loopt? Daar is gelukkige een oplossing voor. U kunt immers op elk moment veranderen van energieleverancier. U heeft geen extra kosten te betalen en u moet slechts rekening houden met een opzegtermijn van één maand.

Een keuze maken tussen vast en variabel

Vaste prijzen klinken zeer gunstig, maar dat is niet altijd het geval. Aanbiedingen met een vaste prijs zullen immers een hogere bijdrage aanrekenen, alsook een hogere prijs per kWh. Als u een korte termijn visie heeft, dan kiest u dus beter voor een aanbieding met een variabele prijs. Op korte termijn zijn die prijzen het meest voordelig. Zodra de prijzen zakken, kunt u immers profiteren van de lagere prijzen.

Maar een vaste prijs heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Als u zeker wilt zijn dat u geen slachtoffer zal worden van een plotse stijging van de energieprijzen, kiest u beter voor een contract met een vaste prijs. Zo weet u meteen wat u op lange termijn zal moeten betalen voor uw energie.

Tip: het beste moment om een vast contract te tekenen (of te veranderen van leverancier als u contract nog loopt) is wanneer de energieprijzen plots gedaald zijn. Als u op dat moment een contract voor een aantal jaar kiest, bent u verzekerd van een lage prijs.

Om de energiemarkt beter te leren kennen, publiceert de federale energieregulator (CREG) elke maand een document dat een overzicht geeft van de prijsontwikkeling in België en haar buurlanden. Dit document kunt u raadplegen op de officiële site.

Als er iets is dat u moet onthouden, is het dit: hoe beter u de energiemarkt kent, hoe beter. Als u op de hoogte bent van plotse stijgingen en dalingen, kunt u meteen reageren en de beste aanbiedingen uitpikken. Klinkt dit als veel en zwaar werk? Dan kunt u nog altijd op ons vertrouwen. Wij houden u steeds op de hoogte van de evolutie van de energieprijzen, die elke maand geüpdatet worden.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.