Vallen er ook ontslagen bij Crelan?

Vallen er ook ontslagen bij Crelan? Foto: graphicsbuzz.com

Ook Crelan heeft plannen om te saneren. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De coöperatieve bank, ontstaan uit de fusie van het vroegere Landbouwkrediet en ­Centea (het vroegere HSA), voelt de druk van de ­Nationale Bank om haar kosten te verlagen en het rendement te verhogen.

Wordt Crelan de volgende ING?

2017-2020

De Crelan-top werkt aan een plan ‘2017-2020’ en roept daarom binnen twee weken een speciale raad van bestuur samen. “Ik ga nog geen cijfers geven. Het is aan de raad van bestuur om die vast te leggen.” Dat bevestigt Luc Versele, CEO van Crelan.

Crelan telt ruimt 3.400 medewerkers, van wie meer dan 900 op de twee ­administratieve zetels in Anderlecht en Antwerpen. Versele zou naar eigen zeggen zowel iets willen doen aan de kosten als aan de inkomsten.

Voor dat laatste kijkt Versele naar de klanten: “Als die willen dat ze een ­kantoor in hun nabijheid hebben om vier keer per jaar naartoe te gaan, ­moeten ze beseffen dat dit niet gratis kan. De bankdiensten zullen beter ­vergoed moeten worden.”

Beursgenoteerd

Net zoals ING is het vroegere Landbouwkrediet een beursgenoteerd bedrijf waarvan de aandelen in handen zijn van 290.000 coöperanten. Vorig jaar kregen zij nog een dividend van 3,25 procent. De coöperatieve bank pakt toen uit met 40,6 miljoen euro winst.

Net zoals Record Bank, de dochteronderneming van ING telt Crelan bijna uitzonderlijk zelfstandige kantoren. Cijfers van Febelfin leren dat 728 kantoren van Crelan in 2014 in handen waren van zelfstandige agenten. De twee administratieve kantoren in Anderlecht en Antwerpen zijn de enige gebouwen die Crelan bezit. Het lijkt er dus op dat Crelan mogelijk de ‘volgende ING’ kan worden, maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken. Binnen twee weken, na de raad van bestuur, zal de situatie duidelijker worden. Zodra dat gebeurt, kunt u hier het nieuws als eerste lezen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.