Alles over de dag- en nachtmeter en het tweevoudig tarief

Wilt u geld besparen? Overweeg een dag-en nachtmeter met tweevoudig tarief. Foto: Pixabay

Elektriciteit verbruiken tijdens daluren? Dat is soms een hele uitdaging. Als u een dubbele meter heeft, heeft u er wel alle baat bij dat u uw elektrische apparaten tijdens deze daluren gebruikt. Zo kunt u namelijk geld besparen. Maar wanneer zijn die daluren? En zijn ze hetzelfde voor elke energieleverancier?

Wat is een tweevoudig tarief?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een tweevoudig tarief uit twee tarieven: een tarief voor het verbruik van elektriciteit gedurende de piekuren en een voor daluren. De piekuren komen overeen met de weekdagen (overdag), de daluren komen overeen met de avonden en het weekend. Houd er rekening mee dat feestdagen die in de week vallen ook als gewone dagen worden beschouwd, niet als weekend.

Het zijn de daluren die het tweevoudig tarief voor elektriciteit de moeite waard maken. De tarieven voor de daluren zijn immers lager dan de normale tarieven bij het enkelvoudig systeem. Het nadeel is wel dat de prijzen per kWh van de piekuren hoger liggen dan die van het enkelvoudig tarief. U wordt dus aangespoord op uw zware elektrische apparaten (wasmachine, droogkast, afwasmachine …) tijdens de daluren te gebruiken.

Het is trouwens niet enkel de energieleverancier die invloed heeft op de elektriciteitsprijzen. Sterker nog, het is de distributienetbeheerder die bepaalt wanneer de piek-en daluren van start gaan en eindigen. Later in dit artikel zullen we een aantal voorbeelden geven.

Hoe kunt u profiteren van het tweevoudig tarief?

Om dit systeem te gebruiken, moet u:

  • een dacht-en nachtmeter hebben: een voor uw verbruik gedurende de dag, één voor het verbruik gedurende de nacht.
  • de dag-en nachtmeter activeren: voor de activatie van uw elektrische meter contacteert u de distributienetbeheerder. Hij zal de nodige stappen ondernemen zodat uw verbruik vanaf dat moment aangerekend wordt aan de tarieven voor piek- en daluren.
  • “zware” elektrische apparaten tijdens de daluren gebruiken: laat uw wasmachine niet overdag draaien, maar ‘s nachts. Zet uw afwasmachine aan voor het slapen gaan. Kortom, alle apparaten die veel elektriciteit verbruiken moet u zoveel mogelijk tijdens de daluren gebruiken.

Is het tweevoudig tarief interessant voor u?

Een dag-en nachtmeter
Met een dag-en nachtmeter kunt u geld besparen. Foto: Sibelga

Het tweevoudig tarief is enkel voordelig als u de laatste stap respecteert, namelijk dat u apparaten die veel stroom gebruiken (wasmachine, droger, afwasmachine, elektrische boiler) ‘s avonds of in het weekend aanzet.

Daarnaast is het tweevoudig tarief echt aan te raden in combinatie met een elektrische boiler. Als u een elektrische boiler heeft dan is dit toestel goed voor ca. 22% van uw totale verbruik. Als u de boiler enkel tijdens de daluren gebruikt, kunt u uw energierekening met maar liefst 6% verminderen. Dat is een aanzienlijke vermindering!

Wees er zeker van dat het tweevoudig tarief voordelig zal zijn

Als u wilt weten of de dubbele meter en het tweevoudig tarief voordelig zijn, kunt u gebruik maken van de volgende regel. Noteer elke dag om 7u en 22u (of 8u en 23u afhankelijk van de distributienetbeheerder) de meterstand van uw elektriciteitsmeter. Doe dit vijftien dagen. Daarna berekent u hoeveel elektriciteit u overdag en ‘s avonds + het weekend heeft verbruikt.

Afhankelijk van de resultaten kunt u het volgende concluderen:

  • als uw verbruik gedurende de daluren 50% van uw totaal verbruik overschrijdt, dan is het zeker interessant om over te schakelen naar een tweevoudig. Als u toch al uw apparaten tijdens de daluren gebruikt, waarom dan niet profiteren van een lagere prijs?
  • als uw verbruik gedurende de daluren 30% van uw totaal verbruik overschrijdt, dan kunt u de overstap overwegen
  • in alle andere gevallen blijft u beter bij het enkelvoudig tarief

De daluren bij uw distributienetbeheerder

Het nachttarief duurt telkens 9 uur. Wanneer die uren vallen is afhankelijk van de distributienetbeheerder en dus van uw locatie.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Van 21u tot 6u op weekdagen en van vrijdag 21u tot zondag 6u
  • Van 22u tot 7u op weekdagen en van vrijdag 22u tot zondag 7u
  • Van 22u30 tot 7u30 op weekdagen en van vrijdag 22u30 tot zondag 7u30
  • Van 23u tot 8u op weekdagen en van vrijdag 23u tot zondag 8u

Om de exacte uren te weten, contacteert u uw distributienetbeheerder.

Een vergelijking tussen het normaal en het tweevoudig tarief

De volgende vergelijking betreft het Easy Fixed aanbod van Engie Electrabel voor een consument met distributienetbeheerder Inter-Energa (via Infrax). De kosten worden uitgedrukt in c € / kWh en zijn van toepassing in januari 2017.

Enkelvoudige meter Dag- en nachtmeter
Dag Nacht
Energieprijs 5,98 7,124 4,795
Distributie 12,62 12,62 10,00
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.