De toekomst van het glasvezelnetwerk van Proximus is mogelijk in gevaar

Het is nog maar de vraag of de geplande investering doorgaat of niet. Foto: proximus.be

Dominique Leroy, CEO van Proximus, heeft in het parlement gedreigd om de geplande investering in het glasvezelnetwerk niet meer uit te voeren als de regelgeving niet verandert. Leroy wil o.a. dat de terugverdienperiode verlengd wordt. Daarnaast kan de vraag van Orange om het netwerk te gebruiken de prijs doen stijgen.

Telecombedrijf Proximus kondigde een tijd geleden een grote investering aan in het glasvezelnetwerk in België. Het zou gaan om een miljardeninvestering die Belgische consumenten supersnel internet zou moeten opleveren. Alvorens we het hebben over de investering van Proximus en waarom die volgens Leroy in gevaar is, gaan we het eerst hebben over glasvezel.

Wat is glasvezel?

Glasvezel maakt, zoals het woord reeds doet vermoeden, gebruik van glas. Het glas vervoert licht tot honderden of duizenden kilometers ver.

Een glasvezel is even dik als een haar, zo’n 125 tot 250 micron groot. Het licht wordt vastgehouden in de cilindrische kern die in een huls zit. Het licht wordt door de lange, dunne vezels gestuurd om signalen over grote afstanden te verplaatsen. Het licht maakt een enorm kleine hoek met de buitenkant van de vezel waardoor reflectie mogelijk is. Het glas aan de buitenkant van de kern zorgt ervoor dat het licht niet naar buiten ontsnapt maar dat het weerkaatst. Dit komt omdat het glas aan de buitenkant van de kern een andere brekingsindex heeft dan het glas van de kern zelf.

De optische vezel kan onder meer opgenomen worden in kabels voor het “uitzenden” van televisie en voor supersnel internet. Internet via het glasvezelnetwerk staat immers snelheden toe tot 200 Mbits/s. Dat is maar liefst 4 keer sneller dan ADSL. Daarnaast geven de vezels geen straling af, is het netwerk veel duurzamer en is het makkelijk te investeren.

Het enige nadeel is het prijskaartje. Internet via het glasvezelnetwerk is amper te verkrijgen omdat de technologie erg duur. Per gezin gaat het om zo’n 715 euro. In totaal zou er dus ca. 2,87 miljard euro nodig zou zijn om ieder gezin van glasvezel te voorzien.

De miljardeninvestering van Proximus

Het doel van Proximus is om het glasvezelnetwerk beschikbaar te maken voor 85 procent van de bedrijven en 50 procent van de residentiële klanten. In een uiteenzetting in de Kamercommissie Infrastructuur liet de CEO van Proximus, Dominique Leroy, weten dat de investering op dit moment “zeer fragiel” is. De kostelijke investering in het glasvezelnetwerk betaalt zich immers pas na 17 jaar terug, aldus Leroy.

Leroy waarschuwt dat elke kleine aanpassing aan de regels, die de investeringen zo mogelijk nog duurder maken, de investering in gevaar brengt.

“Het minste dat we aan de businesscase veranderen, betekent dat de parameters er niet meer zijn om de investering te kunnen doen. En als ik zeg dat we de investering niet meer gaan kunnen doen als er iets verandert, dan is dat ook zo. Wij zijn een beursgenoteerd bedrijf en kunnen niet zomaar investeringen doen die zich morgen misschien maar terugbetalen na 20 à 25 jaar. Dat is in het economische model niet aanvaardbaar.”

Moet Proximus haar netwerk delen?

Naast het hoge prijskaartje is er nog een ander probleem. Het BIPT, de federale regulator voor de telecommarkt, wil dat Proximus andere Belgische operatoren toegang geeft tot haar glasvezelnetwerk. Dat zou uiteraard tegen betaling zijn maar over die samenwerking wordt nog gediscussieerd en dat baart Leroy zorgen. Orange pleit voor een model van co-investering dat Proximus tot 40 procent meer zou kosten. Daarnaast zou het ook 19 in plaats van 10 jaar duren. “Het is geen slechte wil om dat niet te willen doen, maar er is de economische realiteit,” aldus Leroy.

Het is dus nog maar de vraag af, hoe en wanneer het glasvezelnetwerk van Proximus geïnstalleerd en uitgerold zal worden.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.