Tesla stelt “zonnepanelendak” voor

De zonnecellen zijn haast onzichtbaar vanop afstand. Foto: Tesla Motors

Elon Musk, CEO van Tesla Motors, stelde op 28 oktober het “zonnepanelendak” voor. De zonnecellen zijn geïntegreerd in de dakpannen, die gemaakt zijn uit kwartsglas. Het dak uit zonnepanelen maakt, samen met de Tesla auto’s en Powerwall, deel uit van een drieluik dat optimaal gebruik maakt van zonne-energie.

De missie van Tesla bestaat erin om de wereldwijde overgang naar hernieuwbare en hernieuwbare energie te versnellen. Elon Musk begon zijn aankondiging dan ook met een waarschuwing: “De opwarming van de aarde is een serieuze crisis en we moeten er iets aan doen.” De CO2-uitstoot heeft in 2016 immers een alarmerende waarde van 404 ppm bereikt. Dat is de hoogste waarde in de geschiedenis van de metingen.

De technologie achter het zonnepanelendak van Tesla

Volgens de topman van Tesla moeten zonnepanelen aantrekkelijker gemaakt worden in alle betekenissen van het woord. Musk haalde het voorbeeld van de Tesla auto’s aan die in het prille begin sterk op golfkarretjes leken, maar ondertussen gekocht worden door de elite van Hollywood. Interessant weetje: de voorstelling vond plaats op de set van topserie “Desperate Housewives”.

Hetzelfde moet nu gebeuren voor de zonnepanelen, aldus Musk. Om dat te bereiken, lanceert Tesla zonnecellen die volledig geïntegreerd zijn in de dakpannen.

Via een lage invalshoek zijn de zonnecellen amper zichtbaar. Vanop afstand, wanneer er bijvoorbeeld naar gekeken wordt vanop straat, lijkt het dak dus op een traditioneel dak. Vanaf een andere hoek zijn de cellen echter wel duidelijk te zien. Dit effect wordt bereikt door de tweede laag van de dakpan.

Een dakpan van Tesla bestaat uit drie lagen
De drie verschillende lagen van een dakpan. Foto: Tesla Motors

Een dakpan van Tesla bestaat uit drie lagen: de zonnecel, een gekleurde laag die de dakpan integreert met de rest van het dak, en een laag kwartsglas. De kleur van de tweede laag is afhankelijk van de gekozen stijl. Er zijn 4 stijlen beschikbaar. De laatste laag, het kwartsglas, zorgt er voor dat de dakpannen, en bij uitbreiding het volledige dak, bestand zijn tegen hevige schokken. De dakpannen zouden even sterk zijn als staal.

Wat kost een dak gemaakt uit zonnepanelen?

Tesla werkt voor dit project samen met SolarCity, een bedrijf dat zonnepanelen ontwerpt, financiert en installeert. Tesla heeft SolarCity, waar Elon Musk reeds deel van uitmaakte als mede-oprichter, onlangs gekocht voor 2.6 miljard euro. De twee zullen in de nabije toekomst fusioneren.

De productie zal naar alle waarschijnlijkheid beginnen in het tweede kwartaal van 2017. Over de prijs en de werkelijke efficiëntie van het zonnepanelendak bestaat nog onduidelijkheid. Musk verklaarde enkel het volgende: “Het doel is om daken te maken uit zonnepanelen die er beter uitzien dan gewone daken, die elektriciteit genereren, langer meegaan, beter isoleren en waarvan de installatie goedkoper is dan dat van een traditioneel dak plus de kost van elektriciteit. Waarom zou je dan iets anders kopen?”

Tesla en SolarCity bestrijden de opwarming van de aarde

Na de fusie van Tesla en SolarCity zal er dus één groot “groen bedrijf” ontstaan. De missie van dat bedrijf blijft dezelfde als dat van Tesla, nl. de overgang naar duurzame energie versnellen. Daarbij zal er ultiem gebruik gemaakt worden van zonne-energie voor de generatie van elektriciteit (het zonnepanelendak), de opslag van elektriciteit (via de Powerwall), en voor transport (de elektrische auto’s van Tesla).

“De zon levert binnen een uur genoeg energie om onze hele planeet te voorzien” Elon Musk

Dat drieluik kan helpen om twee problemen aan te pakken, i.e. de opwarming van de aarde en het zogenaamde probleem van de “energiearmoede”. Dat laatste slaat op de ca. 1,3 miljard mensen die vandaag geen toegang hebben tot elektriciteit. De opslag van elektriciteit in een batterij gekoppeld aan zonnepanelen of windturbines zouden beide problemen kunnen helpen bestrijden.

Voorstelling van de “Solar Roofs” door Elon Musk. Bron: Tesla Motors
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.