Welk type simkaart heeft u nodig?

simkaart

Vroeger was er maar één simkaart, maar dat is ondertussen verleden tijd. Het kleine plastic kaartje is blijven evolueren. Maar hoe weet u nu welke u nodig heeft: de minisimkaart, de microsimkaart of de nanosimkaart? Wij geven een overzicht van welke simkaart bij welk apparaat past.

Wat is een simkaart?

U heeft waarschijnlijk al eens een simkaart in een gsm of tablet gestoken, maar weet u waarom u een simkaart nodig heeft en wat het kaartje doet? Misschien weet u het niet, maar daar komt snel verandering in … Sim is de afkorting van het Engelse "Subscriber Identity Module", wat vrij vertaald "identificatie module van de abonnee" betekent. Deze kaart bestaat uit een chip met een microcontroller en geheugen. Het is dankzij dit klein stukje plastic dat u via een abonnement of een prepaid plan uw gsm of tablet kunt aansluiten op het netwerk van uw telecomoperator. U ontvangt steeds een simkaart van de gsm-operator met wie u een contract heeft lopen. Eenmaal ontvangen, plaatst u deze gewoon in de telefoon of tablet. Om de simkaart te ontgrendelen, geeft u uw pincode in. Weet u niet hoe u de simkaart in het toestel moet plaatsen? Vraag raad aan uw telecomoperator. Zij tonen u hoe u het toestel moet opendoen en de simkaart erin moet plaatsen. Een simkaart bestaat uit de volgende gegevens:

 • IMSI: “International Mobile Subscriber Identity”. Dit is een uniek nummer van max. 15 cijfers dat gekoppeld is aan alle gsm-gebruikers.
 • geheugen: de simkaart biedt geheugen aan voor telefoonnummers en enkele sms’en.
 • algoritmes voor encryptie: deze worden gebruikt om de privacy van de gebruikers te beschermen. Deze algoritmes zijn niet onkraakbaar, maar zijn veilig genoeg voor gewone gesprekken.
 • frequentieverspringing: een gsm wisselt voortdurend van frequentie. Ook dit gebeurt voor de bescherming van de klant. De frequentie wisselt immers zo vaak dat afluisteren enkel een ruis oplevert en geen duidelijk gesprek.
 • identificatie van de huidige locatie

Let op: als u moet wisselen van simkaart, bv. van standaard naar nano-formaat, dan verliest u de gegevens die op de kaart staan. Zet de gegevens dus eerst over op het toestel voor u de nieuwe simkaart in het toestel plaatst. U kunt de gegevens ook overzetten op computer of bewaren in ‘de cloud’.

Welke verschillende soorten simkaarten zijn er?

De simkaart heeft doorheen de jaren een werkelijke evolutie meegemaakt. In totaal zijn er vier types simkaarten, maar vandaag worden er maar drie van de vier gebruikt. We geven een overzicht van de verschillende simkaarten en de details van elk type.

De originele simkaart

Met de ‘originele’ simkaart bedoelen we het formaat dat gebruikt werd voor de eerste gsm’s. Die simkaart stond bekend onder de naam ‘1FF’ en had het volgende formaat: 85,60 mm x 53,98 mm. Dat is vergelijkbaar met een bankkaart. Dat is bijna niet in te denken, toch? Aangezien de mobiele telefoon snel kleiner en minder dik werden, moest deze kaart al gauw plaatsmaken voor een kleiner model.

De mini- of standaardsimkaart

Deze simkaart wordt vaak verward met de originele simkaart omdat die zo’n korte levensduur had. De mini, het zogenaamde 2FF-formaat, meet 25 x 15 mm. Het was dus meteen veel kleiner dan haar voorganger, waardoor het de toepasselijke naam ‘minisimkaart’ kreeg. Deze kaart staat bij het grote publiek echter bekend als de ‘gewone’ simkaart omdat nog weinigen het originele formaat herinneren. Voor dit formaat, moet u enkel de chip uit te originele kaart duwen. Met de minisimkaart kunt u bellen, sms’en maar ook mobiel surfen. Deze simkaart werd immers gelijktijdig geïntroduceerd met het 3G-netwerk. De minisimkaart heeft een geheugen van tussen 2 KB en 32 KB. Dit is minder dan de originele kaart (2KB tot 128 KB), wat natuurlijk te maken heeft met het kleinere formaat.

De microsimkaart

Het gebruik van de microsimkaart is tegenwoordig wijdverspreid. Dit komt omdat de smartphones steeds kleiner worden. Het doel van deze simkaart was dan ook voor de hand liggend: de chip moest nog minder ruimte innemen en tegelijk meer geheugen aanbieden. De microsimkaart meet 15 x 12 mm (3FF-formaat) en verscheen in 2010 ten tijde van de release van de iPhone 4. De kaart heeft een grotere opslagcapaciteit dan de minisimkaart: tussen 32 KB en 128 KB. Dat was een grote aanwinst voor de consument, die het aantal contacten, sms’en, foto’s … op de simkaart kon verhogen. Ook apps waren nu mogelijk.

De nanosimkaart

Ook deze simkaart verscheen bij de lancering van een iPhone, dit keer de iPhone 5 in 2012. Zowel de dikte als de grootte van de simkaart werden verminderd. De nanosimkaart meet 12 x 8,8 mm. Ze verloor 9 mm om een dikte van 0,67 mm te bereiken. Ook deze ontwikkeling kwam er om dunnere en lichtere smartphones aan te bieden. De opslagcapaciteit? 128 KB.

Welke simkaart past in welke gsm of smartphone?

De originele simkaart wordt uiteraard niet meer gebruikt, maar alle andere wel. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende simkaarten en de toestellen waarin ze passen. De mini- of standaardsimkaart past in de klassieke gsm’s en oudere smartphones. Dit zijn gsm’s waarmee men kan bellen en sms’en. Het is echter niet mogelijk om op het internet te surfen. Voor de smartphones kan er wel gebruik gemaakt worden van het internet. Het is echter vrij zeldzaam dat een smartphone nog een standaardsimkaart heeft. De meeste smartphones en tablets gebruiken de microsimkaart:

  • Samsung Galaxy S
  • LG Optimus G
  • HTC One
  • iPhone 4
  • iPad 4
  • Sony Xperia
  • Nokia Lumia
  • ...

De meest recente smartphones en tablets gebruiken de nanosimkaart:

  • iPad mini
  • iPhone 5
  • iPhone 6
  • iPhone 7
  • Nokia Lumia 1520
  • HTC One M8
Geactualiseerd op