Gratis hulp bij het beste abonnement vinden!

Bel KillMyBill en ontvang gratis en vrijblijvend hulp bij het vergelijken van alle aanbieders, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Gratis hulp bij het beste abonnement vinden!

Laat KillMyBill je gratis terugbellen voor hulp bij de telecom aanbieders vergelijken, het vinden van het beste abonnement of pack voor jou en het afsluiten van een nieuw abonnement.

Advertentie

Gsm-abonnement of herlaadkaart? De verschillen en voordelen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Gsm-abonnement of herlaadkaart

Je kunt op twee manieren betalen voor het verbruik van je gsm: middels het afsluiten van een gsm-abonnement of het gebruiken van een prepaid kaart. In deze gids ontdek je meer over de voor- en nadelen van beide opties en kom je er zowel achter of een gsm-abonnement of herlaadkaart goedkoper is en of een prepaid kaart of gsm-abonnement voor jou beter is.

Wat is een prepaid kaart?

Prepaid is een term die uit het Engels komt. Het bestaat uit het Latijnse voorvoegsel "pre" (voor, vooraf) en het Engelse voltooid deelwoord van "to pay" (betalen, betaald). Prepaid betekent letterlijk "vooraf betaald. Dit wil zeggen dat je met een prepaid kaart vooraf betaalt voor je belkrediet.

Hoe werkt een herlaadkaart?

Bij een prepaid kaart - die je bij een telecom aanbieder en bij veel supermarkten, boekenwinkels, souvenirwinkels, et cetera kunt kopen - dien je een bepaald bedrag op de simkaart te zetten. Vervolgens zijn er twee opties. Welke optie jij kunt gebruiken, is afhankelijk van de telecom aanbieder.

 • Je kunt voor dat bedrag surfen op internet, bellen en SMS'en, waarbij je betaalt voor alles dat je verbruikt. Wanneer je jouw belkrediet volledig verbruikt hebt, zul je een nieuw bedrag op de prepaid kaart moeten zetten.
 • Je kunt voor dat bedrag een bundel aanschaffen bij de telecom provider, waarbij je een vaste hoeveelheid data, belminuten en SMS'en ontvangt. Deze bundels hebben vaak een vaste looptijd, waarna je er zelf voor kunt kiezen of je de bundel wilt hergebruiken of niet.

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw gsm-abonnement of pack.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw gsm-abonnement.

Advertentie

Wat is een gsm-abonnement?

Ook postpaid is een Engelse term. Het bestaat uit het Latijnse voorvoegsel "post" (na, achteraf) en opnieuw het voltooid deelwoord van het Engelse werkwoord "to pay" (betalen, betaald). Postpaid kan dus vertaald worden naar "achteraf betaald", waarbij de essentie van het gsm-abonnement duidelijk is.

Hoe werkt een gsm-abonnement?

Bij een gsm-abonnement dien je een contract bij een telecom aanbieder af te sluiten. Elke maand ontvang je vanuit de provider een bepaalde hoeveelheid mobiel internet, belminuten en SMS'en, die je enkel die maand kunt gebruiken.

Je gaat bij een gsm-abonnement een contract aan, waarbij je achteraf betaalt voor die abonnementskost voor die maand. Wanneer je meer verbruikt dan in je gsm-abonnement is opgenomen (je raakt buiten je bundel), zul je moeten bijbetalen voor dat wat je verbruikt hebt. Hierdoor kunnen de maandelijkse abonnementskosten hoger uitvallen. Let hier dus goed op als je een gsm-abonnement uitkiest.

De verschillen tussen een gsm-abonnement en prepaid kaart

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een gsm-abonnement en een prepaid kaart. In onderstaande overzichten ontdek je de voor- en nadelen van zowel een gsm-abonnement als een herlaadkaart.

Voor- en nadelen gsm-abonnement

Voordelen gsm-abonnement

 • Je weet wat je elke maand voor je gsm-abonnement betaalt.
 • Je hoeft nooit te vrezen dat je niet kunt bellen, SMS'en of surfen op internet.
 • Je kunt bij veel providers een gsm abonnement met toestel afsluiten.

Nadelen gsm-abonnement

 • Bij weinig gebruik van je gsm, betaal je elke maand wellicht te veel.
 • Als je meer verbruikt dan in je gsm-abonnement is opgenomen, betaal je de buiten de bundel kosten.
 • Je zit vaak aan een contract vast.

Voor- en nadelen prepaid kaart

Voordelen prepaid kaart

 • Je betaalt enkel dat wat je verbruikt.
 • Je zit niet aan een contract vast.
 • Je verbruikt niet meer dan op je prepaid kaart staat.

Nadelen prepaid kaart

 • De prepaid tarieven zijn relatief hoog.
 • Je kunt onverwacht niet meer kunnen bellen, SMS'en of surfen op internet.
 • Je herlaadkaart vervalt als je hem te lang niet gebruikt.

Is een herlaadkaart de beste keuze voor jou?

Bel KillMyBill voor gratis advies en het vergelijken van herlaadkaarten en gsm abonnementen.

Advertentie

Is een herlaadkaart de beste keuze voor jou?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies en het vergelijken van herlaadkaarten en gsm abonnementen.

Advertentie

Wat is goedkoper: een gsm-abonnement of prepaid kaart?

Of een gsm-abonnement of prepaid kaart goedkoper is, is afhankelijk van hoeveel je belt, SMSt en surft op internet. Bij een gsm-abonnement ontvang je een vaste hoeveelheid data, SMS'en en belminuten, waar dit bij een prepaid kaart niet het geval is en je dient te betalen voor elke verbruikte belminuut, MB en SMS.

Bij een gsm-abonnement weet je wat je elke maand kwijt bent, bij een herlaadkaart zijn je maandelijkse kosten afhankelijk van je verbruik. Hierbij dien je ook nog naar je telecom aanbieder te kijken, want de prepaid tarieven kunnen per telecom aanbieder flink verschillen.

Als je jouw gsm weinig gebruikt, kun je over het algemeen stellen dat een herlaadkaart goedkoper is dan een gsm-abonnement. Bij een gsm-abonnement ontvang je echter veel meer voor hetzelfde belkrediet bij een prepaid kaart. Wij lichten dit toe met een vergelijking van de Orange prepaid kaart en het goedkoopste Orange gsm-abonnement.

Vergelijking Orange Tempo Easy prepaid kaart met het Orange Go Light gsm-abonnement

Wat is beter: een prepaid kaart of gsm-abonnement?

Er is geen standaard antwoord te geven op de vraag of een gsm-abonnement of herlaadkaart beter is. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Het is daarom aan te raden om naar je eigen situatie te kijken en vooral om het aanbod van de telecom aanbieders te vergelijken, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

Ga voor jezelf voor het aanschaffen van een gsm-abonnement of prepaid kaart het volgende na:

 • Hoeveel bel, SMS en internet ik maandelijks?
 • Hoeveel wil ik maandelijks aan mijn gsm kwijt zijn?
 • Wil ik aan een abonnement vast zitten of vrij zijn om te kiezen wat ik wil?

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

Bel KillMyBill voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw gsm-abonnement of pack.

Advertentie

Hulp nodig bij het kiezen van een gsm-abonnement?

KillMyBill belt je gratis terug voor gratis advies, hulp bij het vergelijken van alle gsm-abonnementen in België en het afsluiten van een nieuw gsm-abonnement.

Advertentie

Voor wie is een prepaid kaart beter?

Een prepaid kaart is aan te raden aan mensen die hun gsm weinig gebruiken. Je zit hierbij namelijk niet aan een contract vast. Dit heeft als voordeel dat je net zolang met één herlaadbeurt kunt doen totdat je geen belkrediet meer over hebt. Dit hoeft dus niet per se één maand te zijn. Je verbruikt dus enkel wat je nodig hebt en betaalt daar direct voor. Zodra je geen belkrediet meer hebt, herlaad je simpelweg je herlaadkaart.

Houd er hierbij echter wel rekening mee dat je minimaal één keer per jaar je prepaid kaart moet gebruiken en / of moet herladen, anders vervalt de herlaadkaart. Je dient bij je telecom aanbieder na te gaan wat er in je geval benodigd is om te voorkomen dat je na een jaar je herlaadkaart niet meer kunt gebruiken.

Voor wie is een gsm-abonnement beter?

Het gsm-abonnement is geschikt voor mensen die hun gsm redelijk veel gebruiken. Het soort abonnement is afhankelijk van het verbruiksprofiel van de klant. Als je veel belt, SMSt of surft op internet terwijl je niet met wifi verbonden bent, is het verstandig om een duurder gsm-abonnement af te sluiten, waar je met weinig bellen, SMS'en en surfen op internet met een goedkoper abonnement ook prima uit de voeten kunt.

Bij het uitkiezen van een gsm-abonnement, is het ook aan te raden om te kijken naar de kosten voor roaming en bellen naar het buitenland. Deze kosten kunnen per telecom aanbieder flink verschillen en kunnen in sommige gevallen zorgen voor erg hoge facturen.