Hoe werkt mobiel internet en wat kost het?
Met mobiel internet (3G, 4G) kunt u altijd en overal naar hartenlust op het internet surfen met uw mobiele telefoon. Dat is allemaal zeer handig, maar heeft u zich al eens afgevraagd hoe mobiel internet werkt? En wat het kost in België, maar vooral ook in het buitenland? Wij vertellen het u in deze gids.
Hoe werkt mobiel internet?
Met mobiel internet bedoelen we het gebruik van internet op een mobiele telefoon of smartphone. Dit gebeurt via een draadloos netwerk dat (min of meer) overal beschikbaar is, wat tevens het verschil is met een computer of laptop. De computer bij u thuis of op het werk is via wi-fi of een vaste kabel verbonden met het internet maar dat netwerk werkt slechts plaatselijk. Met een kabel geraakt u niet ver en ook wi-fi heeft zijn limiet. Een mobiele telefoon beschikt over luidsprekers, een microfoon, een keyboard, een scherm en nog andere voor de hand liggende onderdelen. Belangrijker is wat er binnen in de gsm of smartphone zit zoals de microcontroller, i.e. de microprocessor die het toestel bestuurt en de kleine antenne. Met een mobiele telefoon kan men draadloos bellen, sms’en, en mobiel internet gebruiken met behulp van een netwerk van antennes. Het mobiele toestel maakt gebruik van radiogolven en telefooncentrales om data uit te wisselen tussen het toestel zelf en andere toestellen (vb. andere gsm’s of computers).
Het mobiele netwerk in detail
Een mobiel netwerk wordt onderverdeeld in blokken of cellen zodat grote steden of gebieden onder verschillende cellen vallen. Een cel kan zo verantwoordelijk zijn voor een paar straten of wijken in een grootstad of voor enkele kilometers op het platteland. Elk van die cellen heeft een basisstation dat bestaat uit:
- een antenne: als men u nu zou vragen om een antenne in te beelden, denkt u waarschijnlijk aan een groot gevaarte ergens op het platteland, in ‘the middle of nowhere’. Hoewel deze antennes zeker bestaan, voornamelijk om grote afstanden te overbruggen, bestaan er ook kleine antennes die haast niet opvallen. Zo kan een antenne ook gewoon bovenop een hoog gebouw geplaatst worden. De antenne ontvangt de signalen van de gebruiker.
- BTS: de Base Transceiver Station of kortweg het basisstation. Dit station stuurt de signalen en de gegevens door naar een datacenter. Daar worden ze opgevangen door de BSC’s
- BSC: de Base Station Controller. Die zal, afhankelijk van de ontvangen data en signalen, de signalen doorsturen naar een datacenter. Voor telefoongesprekken is dit naar de MSC, het Mobile Switching Center.
Mobiele netwerken verschillen in een belangrijk opzicht van andere soorten netwerken. De gsm-masten, die de antennes dragen, moeten signalen en bijbehorende gegevens aan elkaar kunnen overdragen. Als dat niet het geval zou zijn, dan zou iemand die vanuit de auto belt bijna elke minuut opnieuw moeten bellen omdat hij het dekkingsgebied van een bepaalde mast uitrijdt en het gebied van een nieuwe mast inrijdt.
De generaties mobiel internet: van 1G tot 4G
Doorheen de jaren hebben verschillende generaties elkaar opgevolgd. Het eerste netwerk, 1G, werd gebruikt door de allereerste gsm’s. Met dit netwerk kon de klant enkel draadloos bellen, wat in die tijd een hele prestatie was. Zowel in de Verenigde Staten als Europa en alle andere delen van de wereld werden er al snel systemen ontwikkeld om dit netwerk te ondersteunen. Al gauw bleek dat het 1G heel wat tekortkomingen had. In de jaren ‘90 verscheen 2G, dat de overgang inluidde van analoog naar digitaal. Dat netwerk had een maximumsnelheid van 9,6 kb/s. De consument kon voor het eerst sms’en en mms’en. Als we nog verder in de tijd gaan, komen we bij GRPS (2.5G) en EDGE (2.75G), die op hun eigen manier het netwerk verbeterden. In tegenstelling tot 1G en 2G, wordt EDGE vandaag ook nog gebruikt. Dit gebeurt echter enkel wanneer 3G en 4G niet beschikbaar zijn op uw locatie. Dat brengt ons bij 3G. Dit netwerk werd ontwikkeld om te gebruiken op smartphones. In eerste instantie was het 3G-netwerk enkel bestemd voor professioneel gebruik, maar het werd daarna gedemocratiseerd en opengesteld aan het grote publiek. 3G bracht hogere snelheden met zich mee, tussen 5 en 10 Mbit/s. 4G is de laatste nieuwe standaard voor mobiel internet. Proximus introduceerde het netwerk voor het eerst in vijftien steden in 2012. In de praktijk kunt u hier een snelheid tot 150 Mbit/s mee halen.
Het 5G-netwerk is in ontwikkeling en zal in 2017 getest worden.
Wat kost mobiel internet in België en in het buitenland?
In België kan het gebruik van het mobiel internet (de mobiele data) op verschillende manieren aan de klant aangerekend worden, afhankelijk van het abonnement of de prepaidkaart die de klant heeft. Heel wat operatoren bieden een abonnement met een vast bedrag per maand aan. Bij dit soort abonnement maakt het niet uit hoeveel data u verbruikt. Bij abonnementen met een limiet (bv. 1 GB per maand) worden er kosten aangerekend per MB dat u over de limiet gaat. De kosten zijn afhankelijk van de provider. Vaak lopen deze kosten zeer hoog op dus wees u daarvan bewust als u uw limiet overschrijdt. Geen zorgen: telecomoperatoren zijn verplicht om een melding te sturen wanneer u de limiet overschrijdt. Voor prepaid zijn er verschillende opties:
- u krijgt een bepaalde hoeveelheid MB voor een gekozen periode (meestal 1, 30 of 31 dagen): net als bij een abonnement is het overschrijden van de limiet vaak zeer duur
- u betaalt per MB
- u krijgt (min of meer) onbeperkte data voor een bepaalde periode (meestal 1, 30 of 31 dagen) aan een bepaald bedrag
Alle kosten voor mobiel internet (de prijs per MB, de prijs voor het overschrijden van de limiet, etc.) zijn afhankelijk van de provider. Er bestaat geen standaard tarief. Het vergelijken van alle gsm-operatoren in België is dus zeer belangrijk voor u een keuze maakt. Mobiel internet in het buitenland is vaak kostelijk. Het kan immers meer dan 100x duurder zijn in het buitenland dan hier in België. De tarieven zijn opnieuw afhankelijk van de provider. Ook is de prijs afhankelijk van het land waarin u zich bevindt. Zo zal de prijs voor mobiel internet in een EU-land goedkoper zijn dan bijvoorbeeld mobiel internet in de VS. Voor EU-landen geldt immers een limiet. Zo mag er sinds juli 2014 voor mobiele data niet meer aangerekend worden dan €0,242 per MB.
Update: de roamingkosten worden vanaf juni 2017 afgeschaft. Dit wil zeggen dat mobiele data in de EU-landen niet duurder zal zijn dan in België. Bij wijze van overgang werden de kosten al verlaagd. Wij hebben een overzicht gemaakt van de nieuwe roamingtarieven bij Proximus, Orange en BASE.
Vaarwel dure rekeningen, hallo vakantiefoto’s op alle sociale media!