Hoe sluit u internet aan bij u thuis?

internetaansluiting

Heeft u een internetaansluiting nodig? U weet misschien dat er verschillende manieren zijn om uw computer te verbinden met het internet, maar weet u ook wat het verschil is tussen een internetaansluiting via de telefoonlijn en via de kabel? Zo niet, dan bent u aan het juiste adres.

Verbinding maken met het internet

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw computer met het internet te verbinden. Om dat te doen, heeft u een internetaansluiting nodig. Dat kan op verschillende manieren. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden.

Via de vaste telefoon

De eerste manier om het internet bij uw thuis aan te sluiten is via de vaste telefoon, via ADSL. ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. Het is een digitale verbinding waarbij de download en de uploadsnelheid verschilt, vandaar asymmetrisch. Concreet zal het downloaden van bestanden, video’s ... sneller gaan dan het uploaden van diezelfde bestanden. Deze standaard voor digitale datacommunicatie wordt ook wel breedbandtechnologie genoemd omdat de doorvoersnelheid (de snelheid waarmee gegevens doorgestuurd worden) bij ADSL hoger ligt dan bij een conventioneel analoge modem. De aansluiting heeft twee functies. Omdat de telefoonlijn gebruikt wordt, kunt u zowel bellen met de vaste telefoon als surfen op het internet. De telefoonlijn wordt door een splitter in twee banden gesplitst: een voor de vaste telefoon en een voor de internetverbinding. De splitter is noodzakelijk om interferentie tussen de ADSL-modem en de telefoon te minimaliseren. ADSL2 en ADSL2+ zijn de snellere opvolgers van de gewone ADSL-verbinding. De ADSL2+ kan (theoretisch gezien) een maximumsnelheid halen van 24 Mbps . VDSL is de nog snellere opvolger van ADSL. VDSL kan een snelheid halen van 52 Mbps terwijl dat voor ADSL2+ slechts 24 Mbps is. Het enige nadeel van VDSL ten opzichte van ADSL is dat de afstand tussen aansluiting en centrale maximaal 2100 meter mag zijn. Bij ADSL gaat het om meerdere kilometers. Om die reden wordt VDSL nog nauwelijks gebruikt en is men overgegaan naar VDSL2. VDSL2 is de opvolger van VDSL en heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Zo is de snelheid opgetrokken tot 100 Mbps en is de maximale afstand verhoogd naar 3500 meter. VDSL2 is de meest geavanceerde technologie die ontwikkeld is om alle diensten van Triple Play te kunnen ondersteunen.

Hoe ADSL of VDSL aansluiten bij uw thuis?

Voor een internetverbinding via de vaste telefoonlijn heeft u een vaste telefoonlijn nodig, ook al belt u niet vaak met de vaste telefoon. Daarnaast heeft u ook een gepaste modem nodig. U kan het internet zelf aansluiten of een technicus laten langskomen bij uw thuis. De kosten voor ADSL zijn op te splitsen in eenmalige aansluitingskosten en de abonnementskosten bij de telecomoperator. De prijs van het abonnement is natuurlijk afhankelijk van uw voorkeur en van de provider.

Via de kabel

Internet via de kabel is het leveren van toegang tot het internet via een kabeltelevisienetwerk. Dit wordt sinds het midden van de jaren '90 aangeboden. Aangezien de internetaansluiting via de televisie verloopt, is het verplicht om televisie te nemen als u een internetaansluiting via de kabel wilt. Met dit soort internetaansluiting zijn er opnieuw verschillende functies: het kijken van digitale televisie en het surfen op het internet. Omdat er heel wat verschil is tussen een internetaansluiting via de kabel en via de telefoonlijn, zijn er zowel voor- en nadelen te noemen voor beide technologieën. Het voordeel van de kabel is dat er hogere snelheden mogelijk zijn (theoretisch gezien tot 200 Mbps). Het nadeel is dat internet via de kabel duurder is en dat u uiteraard een abonnement voor digitale televisie er moet bijnemen. Bovendien is de keuze beperkt.

Via glasvezel

Glasvezel is een van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën waarmee zeer hoge snelheden mogelijk zijn. Een glasvezel of optische vezel is simpelweg een draad van glas of kunststof dunner dan menselijk haar. Licht wordt vastgehouden in de cilindrische kern die omgeven is door een huls. Het licht wordt door de lange, dunne vezels gestuurd om signalen over grote afstanden te verplaatsen. Het licht in de optische vezel maakt een enorm kleine hoek met de buitenkant van de vezel waardoor reflectie mogelijk is en het licht in de vezel blijft. Het glas aan de buitenkant van de kern zorgt er immers voor dat het licht niet naar buiten kan ontsnappen maar dat het weerkaatst. Dit komt omdat het glas aan de buitenkant van de kern een andere brekingsindex heeft dan het glas van de kern zelf. Glasvezel heeft naast de zeer hoge snelheden (200 Mbps) ook nog een aantal andere voordelen. Zo is de optische vezel gevoelig voor elektrische interferentie waardoor het signaal niet of nauwelijks aangetast wordt. Over een zeer grote afstand is het dus mogelijk om maar een heel klein percentage van de kwaliteit te verliezen. De optische vezel is bovendien ook zeer licht en dus gemakkelijk om te installeren. Glasvezel is ten slotte duurzamer en gaat langer mee. Er wordt gezegd dat glasvezel zo’n 50 jaar kan meegaan Het grootste nadeel van glasvezel is dat het aanleggen van een netwerk zeer duur is waardoor het slechts op enkele plaatsen beschikbaar is.

Via de satelliet

Met internet en TV via de satelliet worden de signalen niet ontvangen via de kabel maar via de schotel of schotelantenne. De signalen die ontvangen worden, worden daarna doorgestuurd naar een satelliet die daarna elektronisch worden aangepast. Voor een internetaansluiting via de satelliet heeft u een aantal zaken nodig waaronder uiteraard een schotel, waarvan de aankoop relatief duur is. Internet via de satelliet haalt niet zo’n hoge snelheid als internet via de kabel of via de telefoonlijn.

WiMAX

WiMax biedt toegang tot het internet zonder dat u een telefoonlijn, ADSL-abonnement of een tv-kabel nodig heeft. Dat betekent dat u slechts een stopcontact nodig heeft om de modem in te steken en zo te verbinden met het draadloos netwerk. WiMAX heeft een theoretische snelheid tot 70 Mbps over een afstand van enkele tientallen kilometers. Dit varieert afhankelijk van de belemmeringen (muren, beton …) die de golven ondervinden. We maken wel een kanttekening bij deze snelheden: in de praktijken liggen ze veeleer lager. Via de smartphone behaalt u met WiMAX snelheden rond de 40 Mbps. Wat wel vaststaat, is dat WiMAX een groter bereik heeft dan wifi. Dit is handig voor het leveren van een internetaansluiting in gebieden waar internet via de kabel of ADSL niet beschikbaar is.

WiMAX in België

In België zijn vier WiMAX-netwerken actief in de regio's rond Brussel, Leuven, Gent en Aalst. De WiMAX-antennes zijn geplaatst door het Amerikaanse Clearwire. Mac Telecom is dan weer de telecomoperator die de WiMAX-aansluiting aanbiedt.

Power Line Carrier

Power Line Carrier (PLC) is een alternatief voor de internetaansluiting via de kabel of de telefoonlijn. HomePlug is de naam van de bekendste PLC-standaard. Een internetverbinding tussen het ADSL- of de kabelinternetmodem en de computer verloopt ofwel draadloos ofwel via een netwerkkabel. In sommige huizen of gebieden is het aanleggen van een kabel echter niet zo eenvoudig. Een ander nadeel is dat een wifi-verbinding niet optimaal werkt in grote gebouwen of in gebouwen met veel metaal of een dikke laag beton. PLC is de oplossing voor dat soort situaties. Deze methode gebruikt de elektriciteitsbekabeling in huis om de apparaten te koppelen. PLC-modems behalen snelheden van 14 Mbps tot 500 Mbps.

Geactualiseerd op