Tips voor alle studenten: een goed internetabonnement tegen een lage prijs

Ook als student is het mogelijk om te besparen op het internetabonnement. Foto: Pixabay

Het studentenleven heeft niet alleen goede kanten. Een van de minder leuke is het vaak beperkte budget. Toch zijn er onvermijdelijke uitgaven tijdens uw studies. De kosten voor uw internetverbinding is er daar een van. De vraag is dus: hoe krijgt u internet tegen een lage prijs? Welke aanbieding moet u kiezen?

Inschrijvingsgeld, kot en / of treinabonnement, geld voor eten en boeken … Studeren kost heel wat geld. Het plannen van uw budget is daarom belangrijk, alsook het besparen van geld waar mogelijk. En we hebben goed nieuws voor u: besparen op het internetabonnement is mogelijk. Aan de hand van een aantal tips zult u in staat zijn om naar hartenlust op het internet te surfen zonder u zorgen te maken over de factuur. Zonder die kopzorgen heeft u meer tijd om te studeren…en om te profiteren van het studentenleven.

Een aantal van deze tips lijken misschien een beetje vergezocht terwijl anderen u gewoon oproepen om optimaal te profiteren van de promoties van de telecomoperatoren. Laten we eens kijken naar alle tips…

U gebruikt gratis internet

Er zijn verschillende manieren om internet te gebruiken zonder te betalen. Het nadeel is natuurlijk wel dat u daarvoor bijvoorbeeld niet op uw kot kunt blijven want gratis internet wordt helaas niet inbegrepen in het contract. Nee, u zult zich moeten verplaatsen, maar waar naartoe?

Maak gebruik van wifi-hotspots

Vandaag zijn er veel plaatsen die gratis wifi aanbieden. Denk aan openbare parken, restaurants, bibliotheken … maar ook aan de cafetaria en de bibliotheek. Het merendeel van de publieke plaatsen laten hun klanten profiteren van een internetverbinding. Dat is slim gezien natuurlijk: in deze digitale wereld is het moeilijk om smartphones achterwege te laten en er is niemand die graag zijn mobiele data verspeelt. Door het aanbieden van een wifi-verbinding bent u verzekerd dat uw klanten zich thuis voelen. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om opnieuw langs te komen.

Om te profiteren van dit gratis internet moet u inloggen en een paswoord opgeven. Dit paswoord kunt u vragen aan de uitbater maar staat meestal ook wel op de menukaart of op een zichtbare plaats aangeduid.

Maar, opgepast: niet elke plaats is geschikt om te studeren. Zo is de McDonald’s, waar het vaak zeer druk en luidruchtig is, waarschijnlijk niet de beste plaats om te gaan blokken. Kies dan liever voor een rustig cafeetje of voor de bibliotheek waar u niet te vaak gestoord wordt.

Kies een rustige plaats met een wifi-verbinding zodat u gefocust kan blijven.
Kies een wifi-verbinding op een rustige plaats zodat u gefocust kan blijven. Foto: Pixabay

Deel de aansluiting met een buurman

Dit is uiteraard enkel een optie als u goed overeenkomt met uw buurman of buurvrouw. En natuurlijk is er weinig kans dat hij of zij zal openstaan om u volledig gratis te laten profiteren van hun internetverbinding. Maar waarom zou u niet vragen om de kosten te delen? In plaats van een volledig abonnement te betalen, zouden u en uw buurman nog maar de helft moeten betalen. Als beide partijen ervoor opstaan is het een echte win-winsituatie. Interessant, niet?

Opgelet: zorg ervoor dat uw buurman zijn keuze niet gaat betreuren. Vermijd het downloaden van films en series waardoor zijn datavolume opraakt en wees extra voorzichtig als u dit illegaal doet. In geval van problemen kan hij immers in rekening worden gebracht!

Gebruik uw mobiele telefoon als modem

Wilt u echt geen internetabonnement? Dan heeft u nog een andere optie: maak van uw smartphone een modem! Consumenten zijn zich niet altijd bewust van deze functionaliteit van de smartphone. Toch kan dit interessant zijn, op voorwaarde dat u een aangepast mobiele plan heeft en uw dataverbruik in de gaten houdt.

Hoe werkt het? Het doel is dat uw computer wordt aangesloten op uw smartphone via een wifi-netwerk. Zo gaat het in zijn werk:

  • Android: Ga naar Instellingen en kies Draadloos en netwerken. Een van de opties is Tethering en draagbare hotspots. Kies voor Draagbare Wi-Fi-hotspot als u draadloos verbinding wil maken of voor USB-tethering als u de smartphone met een kabeltje wilt aansluiten op een laptop of pc.
  • iOS: Instellingen > Mobiel netwerk of kies direct voor Persoonlijke hotspot. Zet Persoonlijke hotspot op groen.

Met dit systeem kunt u via uw smartphone 3G en 4G gebruiken op uw laptop of tablet. Maar, let op, dit internet is niet onbeperkt. Als u het internet via uw smartphone vaak gebruikt dan zal uw mobiele data snel op zijn!

Goedkope internetabonnementen

Als u het internet vaak en veel nodig hebt, dan zullen deze tips uiteraard niet voldoende zijn. Een eigen internetabonnement is soms onvermijdelijk, maar dat wil niet zeggen dat u daarom niet kan besparen. Om de kosten te beperken, is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar het beste aanbod op de markt. Naast de prijs is zijn ook de download- en upload snelheid en het datavolume van belang.

Let op: de snelheid die hieronder vermeld wordt is de maximale theoretische snelheid van uw verbinding. Dit betekent dat wat u in werkelijkheid krijgt (veel) langzamer kan zijn. De snelheid van uw verbinding is immers afhankelijk van een aantal factoren zoals hardware (PC, modem), uw lokale netwerk (wifi, PLC, RJ45-kabels …) en de kwaliteit van de dienstverlening van uw operator. Om zeker te zijn dat u een goede verbinding heeft, raden wij u aan om een snelheidstest te doen.

Kortom, het is niet altijd gemakkelijk om een ​​internetabonnement te kiezen, maar geen paniek, wij help u uit de nood!

Als u niet veel grote bestanden downloadt en u uw kot met maximum vier andere studenten deelt, dan zijn dit de aanbiedingen die u moet overwegen.

De goedkoopste aanbiedingen
Operator Abonnement Maandelijkse bijdrage Snelheid Data Activeringskosten
VOO Toudoo €24,95  75 Mb/s 100 Go Inbegrepen (i.p.v. €50)
Proximus Start €27,50 50 Mb/s 100 GB €0
Scarlet Scarlet internet ADSL €25 12 Mb/s Onbeperkt €50
SFR Net SFR 50 €26,99 50 Mb/s 150 GB Inbegrepen (i.p.v. €50 )
Telenet Basic Internet €27,50 30 Mb/s 150 GB €50 (€30 als u online bestelt)

Wat kunnen we concluderen uit deze tabel? Telenet is duurder dan haar concurrenten, terwijl de kenmerken van zijn “Basic Internet” minder interessant zijn dan die van SFR. Deze laatste is financieel de meest interessante operator als er rekening wordt gehouden met de eerder vermelde vereisten.

Wilt u een hogere snelheid en de mogelijkheid om meer te downloaden? Kies dan een van de onderstaande aanbiedingen, zeker als u uw kot met veel andere studenten deelt.

Aanbiedingen tegen een gemiddelde prijs
Operator Abonnement Maandelijkse bijdrage Snelheid Data Activeringskosten
VOO Wahoo €45,95 125 Mb/s Onbeperkt Inbegrepen (i.p.v. €50)
Proximus Maxi €48,20 100 Mb/s Onbeperkt €0
Scarlet Scarlet VDSL 2 €35 50 Mb/s Onbeperkt €50
SFR Net SFR 100 €39,99 100 Mb/s 200 GB Inbegrepen (i.p.v. €50)
Telenet Internet Fiber 100 €50,35 100 Mb/s 200 GB 50 € (€30 als u online bestelt)

Telenet is opnieuw de duurste. In plaats daarvan kiest u beter voor SFR die dezelfde hoeveelheid data en dezelfde theoretische snelheid aanbiedt. Als u nog meer data wilt, dan zijn Scarlet of VOO een goede optie.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.