Eerste hulp bij een stroompanne of onderbreking van de gastoevoer

Volg onze stappen en ontdek de oorzaak van de stroompanne. Foto: Pixabay

Wat moet u doen als u thuis bent en uw elektriciteit uitvalt door een stroompanne? Is het beter om af te wachten of is er iets dat u kunt doen? Met een aantal goede reflexen is deze onaangename situatie snel voorbij. Hetzelfde geldt voor een onderbreking van het gas.

Stel, u bent thuis en zit rustig in de zetel tv te kijken wanneer de elektriciteit in uw huis uitvalt. Of misschien heeft u uw boiler nodig wanneer er niet langer aardgas geleverd wordt. Dit is een onaangename situatie, maar deze problemen kunnen mogelijk snel opgelost worden. Volg deze stappen en ga op zoek naar de oorzaak van de storing.

Een probleem bij u thuis of een algemene stroompanne?

Dit is de eerste vraag die u zich moet stellen. U moet weten of de stroomstoring enkel betrekking heeft op uw huis of dat de hele buurt er last van heeft.

U kunt twee dingen doen om te weten te komen of er een algemene stroompanne is. Als eerste kunt u uiteraard uw buren raadplegen. Als zij thuis zijn, kunt u aan hen vragen of zij ook een probleem hebben met hun elektriciteit. Als zij niet thuis zijn of als u uw buren niet zo goed kent, dan kunt u het heft in eigen handen nemen. Ga naar de verdeelkast en controleer of uw stroomonderbreker geactiveerd is of niet. Staat hij nog steeds op “ON” ? Dan is de kans groot dat ook uw buren zonder stroom zitten.

Algemene stroompanne

Als u zeker bent dat het niet enkel om een probleem bij u thuis gaat, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. De stroompanne werd hoogst waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem op het distributienetwerk. De distributienetbeheerder zal zich wel al bewust zijn van het probleem, maar u kunt hen altijd contacteren om het probleem te melden en eventueel te vragen wanneer het opgelost zal zijn.

Let op, als u in een appartement woont en u een stroompanne opmerkt op één verdieping, dan kan de black-out het gevolg zijn van een defecte zekering en niet van een ​​storing op het netwerk. In dat geval belt u best een elektricien of de bevoegde persoon van uw appartementsblok om de nodige stappen te ondernemen.

Is de stroompanne beperkt tot uw huis? Dan zal u op onderzoek moeten uitgaan om de oorsprong van de black-out te achterhalen.

Een probleem bij u thuis

Een lokale stroompanne heeft twee mogelijke oorzaken.

Overbelasting

Overbelasting is het gevolg van het gebruik van te veel elektrische apparaten tegelijk. Dit gebeurt meestal bij het gebruik van “zware” elektrische apparaten zoals de wasmachine, afwasmachine, droogkast … De automatische schakelaar onderbreekt de toevoer van elektriciteit en voorkomt brand in uw huis.

Om overbelasting te voorkomen:

  • vermijdt u de aansluiting van zware elektrische apparaten op hetzelfde stopcontact aansluiten via een verlengkabel met verdeelstekker
  • vermijdt u de aansluiting van meerdere grootverbruikers op verschillende stopcontacten die tot eenzelfde elektrische leiding behoren
De automaat stopt de stroom om uw huis te beschermen tegen brand.
De automaat stopt de toevoer van elektricieit om uw huis te beschermen tegen brand. Foto: Pixabay

Kortsluiting

Dit is te wijten aan een defect apparaat of een defect in uw elektrische installatie. Als u te maken heeft met een kortsluiting, volgt u deze stappen:

  • Schakel de groep van de doorgeslagen automaat uit met de groepsschakelaar in de meterkast
  • Schakel ook de elektrische apparaten in de groep uit door de stekkers uit de stopcontacten te halen.
  • Vervang de automaat en zet hem opnieuw aan
  • Zet de elektrische apparaten 1 voor 1 aan totdat de automaat weer wordt uitgeschakeld. Nu weet u welk apparaat de oorzaak was van de kortsluiting.

Andere problemen

Was de stroompanne niet het gevolg van kortsluiting of van overbelasting?

  • Als u vermoedt dat het om een technisch defect gaat, contacteer dan een erkende installateur of elektricien. Hij zal uw elektrische installatie controleren en het probleem achterhalen
  • Naast een technisch probleem, kan de stroompanne ook het gevolg zijn van het niet betalen van uw elektriciteitsrekening. Als u uw energiefactuur niet betaald heeft en niet gereageerd heeft op de oproepen van uw energieleverancier dan kan de energieleverancier aan de distributienetbeheerder vragen om uw elektriciteit te onderbreken. Is dit het geval dan is er maar één oplossing: contacteer de energieleverancier en betaal de elektriciteitsrekening

Is uw aardgas afgesloten?

Als u een probleem heeft met de toevoer van aardgas, moet u eerst achterhalen of er geen gaslek is. Dit is makkelijk te detecteren. Aardgas is van nature geurloos, maar er wordt bij de productie een geur toegevoegd om gaslekken op te sporen. Een gaslek is immers uiterst gevaarlijk. Als u effectief een gaslek heeft, moet u het huis meteen verlaten en uw distributienetbeheerder en de brandweer contacteren.

Als er geen gaslek is, controleert u uw gasketel. Geeft de ketel een foutmelding, ondanks dat het gas afgesloten werd? En hoe zit het met de gasmeter? Als u niet weet wat u moet doen om de foutmelding op te lossen, contacteert u best uw netbeheerder of een verwarmingsspecialist.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.