Stookalarm: open haard even vervuilend als rit van 1.000 km

Stookalarm: open haard even vervuilend als rit van 1.000 km. Foto: Pixabay

Na het smogalarm komt er in Vlaanderen nu ook een stookalarm. Op koude, windstille dagen zullen Vlamingen opgeroepen worden om open haard niet aan te steken. Een open haard mag dan wel gezellig zijn, het vuurtje stoot meer fijnstof uit dan een autorit van 1.000 kilometer. Dat schrijft De Morgen.

Onderschat probleem

Uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat 49 procent van de stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM 2,5) die we in Vlaanderen uitstoten afkomstig is van houtverbranding. 12 procent is afkomstig uit het wegverkeer, nochtans bekend als de grote vervuiler.

“Houtverbranding is een onderschat probleem”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. “Mensen denken vaak dat het meevalt omdat hout een natuurproduct is, maar wie voor twee uur de open haard aansteekt, stoot evenveel fijnstof uit als een auto die van Brussel naar Wenen rijdt.”

“Het probleem stelt zich vooral op koude, windstille dagen, omdat dat fijnstof dan blijft hangen. Als onze voorspellingen een overschrijding van de normen voor fijnstof aangeven voor minstens twee dagen, dan gaan we voortaan een stookadvies geven, vergelijkbaar met het smogalarm.”

Alarm voor gezelligheidsstokers

Het stookalarm zal niet gericht zijn naar gezinnen die hun huis enkel op basis van hout verwarmen. In Vlaanderen gaat het slechts om 4 procent van de gezinnen. Het advies dient voor de gezelligheidsstokers, die houtverbranding als aanvullende verwarming gebruiken. Bijna de helft van de bewoners van een vrijstaande woning gebruikt hout als aanvullende verwarming. Zij zullen het advies krijgen om de houtkachel of open haard een paar dagen uit te laten.

Kankerverwekkende PAK’s

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft in het verleden al meermaals voorstellen gedaan om houtverbranding te verbieden op smogdagen. Het voorstel heeft het nooit gehaald, maar het kabinet laat weten dat het werkt aan een nieuw luchtkwaliteitsplan. “Tot dan zal de Vlaamse milieumaatschappij bij slechte luchtkwaliteit adviseren om geen hout te verbranden.”

Professor Tim Nawrot, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de UHasselt, is alvast positief over het stookalarm. “Vooral voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen is het belangrijk dat we de blootstelling aan fijnstof zo veel mogelijk beperken. En van houtverbranding is geweten dat ze een grote uitstoot heeft. Naast fijnstof stoot elke houtkachel ook polyaromatische koolwaterstoffen uit, de zogenaamde PAK’s, die op het fijnstof gebonden zitten. Dat zijn zeer kankerverwekkende stoffen. Pieken van luchtverontreiniging kunnen zelfs hartinfarcten uitlokken.”

De zogenaamde pelletkachels zijn dan wel minder verontreinigend, en er bestaan speciale roetfilters voor je kachel, maar professor Nawrot wijst erop dat elke houtkachel sowieso meer uitstoot dan eender welke andere verbranding.

Bron: De Morgen.be

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.