energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

De sterkte van uw elektriciteitsmeter

Geactualiseerd op
minuten lezen
Sterkte elektriciteitsmeter

Weet u wat het vermogen is van uw elektriciteitsmeter? Dit kan al eens nuttig zijn om te weten. Als u dit meehebt, kan er ook vermeden worden dat deze zou doordraaien. Dergelijke situaties, die vaak hun ongemak met zich meetrekken, komen vaak voor als men krachtige toestellen gelijktijdig gebruikt. Als je dit in de toekomst wilt vermijden, nodig ik u uit om deze gids even door te nemen. U wilt uw nieuwste aankopen koppelen aan u elektriciteitsnetwerk? Dan is het de perfecte gelegenheid om even aandacht te besteden aan het individueel verbruik van elk elektronisch toestel die er aan verbonden is. Centrale verwarmingssysteem, oven, wasmachine en droogkast, vaatwasmachine… . Het gaat ze allemaal aan ! Om te vermijden dat uw zekeringen springen, zorg ervoor dat de aansluitingsvermogen hoger ligt dan alle toestellen die gelijktijdig aangesloten zijn. Als u niet weet hoe je hieraan moet beginnen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. U krijgt er in deze gids een beter beeld over.

Het belang van de kracht van uw meter

Om te beginnen, moet er geweten worden dat de termen «aansluitingsvermogen» en «vermogen van de teller» met elkaar overeenstemmen. De kracht hiervan drukt zich uit in kVA, namelijk kilovoltampère, of in kW, dat voor kilowatts staat. De kracht van uw huishoudtoestellen wordt gemeten in kilowatts. Om uw veiligheid te garanderen, moet het vermogen van uw meter voldoende groot zijn om uw verschillende huishoudtoestellen gelijktijdig te laten functioneren. Als u bijvoorbeeld 2000 Watts voor de verwarming nodig heeft, 1000 Watts voor de verlichting, 2000 Watts voor de vaatwasmachine, en nog eens 1000 Watts voor uw huishoudelijke apparaten, dan zal u over een elektriciteitsmeter moeten beschikken die minstens 6000 Watts aankan, of 6 kW.

Uw huishoudelijke uitrusting is meestal verbonden aan een stroomsterkte die onder, of gelijk aan, 40 ampère (40 A) is. Om het vermogen in Voltampère (VA) te kennen, moet men de spanning vermenigvuldigen met de stroomsterkte (220 V). Eens dat gebeurd is kan men dat herleiden naar kVA, door de uitkomst door 1000 te delen. Voorbeeld: Als je over een éénfasige koppeling beschikt van 220 V en een stroomspanning van 40 A, dan zal het totaal vermogen 220 V x 40 A = 8 800 W, ofwel 8,8 kW, zijn. In België is de stroomsterkte standaard 40 ampère. Dit is normaal gezien voldoende om de gemiddelde behoefte aan elektriciteit van een Belgisch gezin te verzekeren. In vergelijking met een frans gezin, die een elektriciteitsmeter van minstens 6kVA nodig heeft.

Hoe verhoogt men de kracht van de teller?

Het is mogelijk om het vermogen van uw teller te verhogen om het mogelijke uitval van elektriciteit te vermijden. Dit gebeurd uiteraard meestal als een te hoge, gelijktijdig verbruik zich voordoet. Hoe gaat men tewerk? U zal simpelweg uw distributienetbeheerder moeten aanspreken, en vragen voor een verhoging van het aantal aanbevolen ampères. In België wordt hier vaak naar verwezen als het « verzwaren van uw meter ».

Wat is de kostprijs van een verzwaring?

De kostprijs voor een verzwaring hangt af van twee factoren: het type teller over dewelke u beschikt, en het verschil tussen het oude en het nieuwe, gewenste vermogen. Deze handeling bestaat uit een basisforfait, en het zal ook geen invloed hebben op uw elektriciteitsfactuur. Vanaf 25 kVA, kan het zijn dat uw meterkast vervangen zal moeten worden. Uw distributienetbeheerder voert dan een onderzoek uit om te weten of de aansluiting gerealiseerd kan worden. Zodra dit is afgerond, krijg je een factuur met aansluitkosten opgestuurd. Uw DNB heeft het recht om uw aanvraag te weigeren, dit voor verschillende praktische redenen, maar vooral ook voor veiligheidsredenen.

Welk type aansluiting verkies ik best?

De standaardaansluiting

Voor een doorsnee gezinswoning volstaat een mono- of éénfasige laagspanningsaansluiting op 220 V (volt) met een stroomsterkte van 40 A (ampère). Dat komt overeen met een aansluitvermogen van 8,8 kVA (kilovoltampère), en volstaat voor 90% van de Belgische gezinnen. Bij dit type aansluiting worden, van de vier draden die in de meterkast binnenkomen, slechts twee draden aangesloten: één fasedraad en de nulleider. De overige twee fasedraden blijven onbenut, maar een vlotte omschakeling naar een driefasige aansluiting is later nog mogelijk, indien nodig. Onthoudt zeker dat een standaardaansluiting voldoende vermogen levert om alledaagse toestellen, zoals kookplaat, koelkast, diepvries, wasmachine en droogkast gelijktijdig te laten werken.

De driefasige aansluiting

Soms is echter een driefasige aansluiting nodig omwille van het vereiste vermogen en het soort toestellen dat u wil gebruiken. Deze aansluiting komt u meestal ook duurder uit dan de standaardaansluiting. De driefasige aansluiting wordt meestal gebruikt als u van volgende zaken gebruikt maakt: stroomgenerator, warmtepomp met zwaarder vermogen, thuislaadinstallatie voor elektrische wagens met hoger vermogen, industrieel kookfornuis, … . De standaard driefasige aansluiting bevat drie fasegeleiders van 400 V (volt) en een nulleider N. Afhankelijk van waar u woont, kan het ook dat de aansluiting nog is opgebouwd uit drie fasegeleiders van 230 V, zonder nulleider. Dat laatste vindt men in België minder terug.

De verschillende contactpunten

In ieder geval kan u, op het gebied van aansluiting en verzwaring van uw meter steeds contact opnemen met uw distributienetbeheerder, of uw installateur hierover aanspreken. Zij zullen uw vragen kunnen beantwoorden, en zich aanpassen aan uw specifieke situatie.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energiemeters: