Steeds minder grootouders sparen door lage rente

Steeds minder grootouders sparen door lage rente. Foto: Pixabay

1 op 3 grootouders is gestopt met sparen voor het kleinkind. Dat blijkt uit een onderzoek van bpost bank. Opvallend: de grootouders die het wel nog doen, sparen per maand meer geld dan 3 jaar geleden. Dat schrijft het Laatste Nieuws.

Grootouders hebben het moeilijk

In drie jaar tijd is het aantal sparende oma’s en opa’s met maar liefst 33% gedaald. Uit onderzoek blijkt nu dat de grootouders het zelf financieel moeilijk(er) hebben in vergelijking met een aantal jaar geleden. Ook de lage rente op de spaarrekening is een van de redenen waarom grootouders niet langer geld opzij zetten voor het kleinkind.

Naast grootouders sparen ook de ouders minder. In drie jaar tijd is dat aantal met 6% gedaald. Toch zet nog steeds 28% van de grootouders en 73% van de ouders maandelijks geld opzij.

Opvallend: dit bedrag ligt hoger dan drie jaar geleden. In 2013 ging het nog om een maandelijks bedrag van 25 euro. Anno 2016 sparen de grootouders nu 36, ouders zelfs 46 euro. Dat doen ze om tegen de achttiende verjaardag een spaarpotje van 10.000 euro bij elkaar te hebben.

Sparen uit bezorgdheid

“De helft is bezorgd dat de kinderen of kleinkinderen het later slechter zullen hebben dan hen”, aldus bpost. Ze sparen voor een woning, verdere studies of de aankoop van een wagen. Daarnaast zijn ook de financiering van een eigen zaak of voorhuwelijkssparen redenen om wat geld opzij te zetten voor de kinderen.

Voor negen op de tien ouders en zes op de tien grootouders gebeurt dat nog steeds via een gewone spaarrekening. “Een vertrouwd product waarvoor je geen risico’s moet nemen”, zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte. “Mensen hebben nog te weinig vertrouwen in de toekomst van de economie.”

Bron: HLN

Voor meer informatie over evolutie van de rente op de huidige spaarrekeningen, kunt u terecht bij Het Laatste Nieuws – bankzaken.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook onze simulatie uitvoeren. Zo komt u snel te weten welke bank en welke spaarrekening de meest voordelige rente aanbiedt!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.