Een spaarrekening beheren: het hele proces uitgelegd

Spaarrekening beheren. Foto: Pixabay

Er bestaan twee soorten spaarrekeningen: gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen. De eerste hebben een aantal interessante voordelen, maar voordat u zich haast om zo’n spaarrekening te openen, raden wij u aan om na te denken welk soort spaarrekening past bij uw behoeften. Bestudeer beide spaarrekeningen goed, vergelijk de verschillende spaarrekeningen met elkaar en maak dan een keuze.

Spaarrekeningen vergelijken

Heeft u keuze gemaakt maar weet u nu niet hoe het verder moet? Een spaarrekening beheren, hoe doe ik dat? vraagt u zich misschien af. In deze praktische gids vertellen wij hoe het moet. Een spaarrekening beheren was nog nooit zo eenvoudig dankzij KillMyBill!

Een spaarrekening openen: traditionele of online bank?

Als u een spaarrekening wilt openen, moet u uzelf eerst afvragen bij welke bank en welke soort bank u dat graag zou willen doen. Sinds enige tijd bestaan er immers twee soorten banken: de klassieke en de 100% online banken. Met die laatste kunt u dus geen afspraak maken met een adviseur, alles gebeurt online. De online banken bieden wel dezelfde producten en diensten aan. Het enige verschil is dat er met online banking geen face-to-face contact is. Alle communicatie gebeurt online. Het voordeel van een online bank is dat ze zeer competitieve tarieven kunnen aanbieden aangezien hun kosten lager zijn. Ze moeten immers niet betalen voor zaken als kantoorruimte en drukwerk. Ook zijn online banken zeer modern en gemakkelijk te gebruiken. Zo kunt u uw bankrekeningen beheren via internet of via een applicatie. Als u houdt van flexibiliteit, is een online spaarrekening zeker iets voor u.

Als u liever advies krijgt van een bankagent of als u online een spaarrekening beheren niet ziet zitten, kies dan voor een traditionele bank.

De stappen voor het openen van een spaarrekening

U hoeft zich geen zorgen te maken over ingewikkelde voorwaarden om een spaarrekening te kunnen openen want er zijn er weinig. U bent vrij om zoveel spaarrekeningen te openen als u zelf verkiest en u kunt bovendien spaarrekeningen openen in meerdere banken. Daarnaast betaalt u geen kosten voor het openen, beheren of sluiten van een spaarrekening. Een spaarrekening beheren is dus volledig gratis.
Een spaarrekening openen is eenvoudig. U kunt dit vaak online doen (ook voor traditionele banken) terwijl u thuis zit. U kunt er ook voor kiezen om eerst eens langs te gaan bij het kantoor van uw gekozen bank. Het enige nadeel is dat een bank u kan vragen om een gratis zichtrekening te openen alvorens bij hen een spaarrekening te openen.
Het enige wat u hoeft te doen om een spaarrekening te openen, is naar de website gaan van de bank. U gaat naar de spaarrekening van uw keuze en vraagt deze online aan. Vul daarna uw gegevens in zodat de bank contact met u kan opnemen. De bank zal daarna vragen om een aantal vereiste documenten voor de aanvraag via e-mail of per post door te sturen. Meestal gaat het om een kopie van uw identiteitskaart en een kopie van een rekening zodat uw adres geverifieerd kan worden.

Een spaarrekening beheren

Rente en interest

Bij een gereglementeerde spaarrekening heeft u twee soorten van opbrengst: basisrente en getrouwheidspremie. Als u een niet-gereglementeerde spaarrekening opent, krijgt u geen getrouwheidspremie.

De basisrente is van toepassing op het volledige bedrag op uw spaarrekening vanaf het moment dat u het geld stort. Het percentage van de rente is afhankelijk van de bank die u kiest. De bank kan de basisrente op elk moment veranderen afhankelijk van de economische situatie en de concurrentie op de markt.

De getrouwheidspremie is enkel van toepassing op een bedrag dat gedurende een periode van 12 opeenvolgende maanden op de spaarrekening heeft gestaan. Zoals de naam al doet vermoeden, worden klanten die trouw gebleven zijn aan de bank beloond. De getrouwheidspremie kan niet aangepast worden door de bank voor het jaar om is.

De intrest wordt vaak dagelijks berekend. Het wordt berekend vanaf de zogenaamde valutadatum (de dag dat het rentedragend wordt) en niet vanaf de datum van de transactie, i.e. de datum dat u het geld gestort heeft. Het geld dat u gestort heeft, brengt u dus de dag zelf geen geld op. Dat gebeurt pas op de valutadatum, meestal de volgende dag.

Een spaarrekening beheren: geld storten en afhalen

Geld storten op uw spaarrekening is simpel. U stort het gewenste bedrag op uw spaarrekening vanuit uw zichtrekening bij dezelfde bank. Als u een bedrag vanuit een andere bank wenst te storten, moet u eerst dat geld op uw zichtrekening storten. Daarna kunt u het geld van die zichtrekening op de spaarrekening storten.
U kunt net zo eenvoudig geld afhalen van uw spaarrekening als dat gespecificeerd werd in de voorwaarden van de spaarrekeningen. Sommige banken laten immers geen afhalingen toe maar dit is vrij uitzonderlijk. Bij de meeste banken kunt u vrij geld afhalen van de spaarrekening. Soms is er wel een vereiste om de bank een maand op voorhand te verwittigen voor u het geld van de spaarrekening afhaalt. Let op: als u een spaarrekening heeft gekozen met een hoge getrouwheidspremie laat u het geld beter eerst 12 maanden staan zonder geld af te halen.

Belastingen op rente

Als u rente ontvangt, moet u daarop belastingen betalen. Rente kan echter ook gedeeltelijk tax free zijn (vrij van belastingen). Bij gereglementeerde spaarrekeningen is voor alleenstaanden de eerste €1880 vrij van belastingen, voor koppels is dit €3760. De rest wordt belast tegen 15%. Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen wordt het gehele bedrag belast tegen 25%.

Een spaarrekening beheren: het sluiten van de spaarrekening

Het sluiten van een spaarrekening is niet moeilijk. U stuurt gewoon een aangetekende brief naar uw bank. In die brief vermeldt u uw rekeningnummer en vertelt u dat u graag uw spaarrekening zou willen sluiten. Nogmaals, u betaalt geen extra kosten om een spaarrekening te sluiten.

Een spaarrekening beheren is niet moeilijk, zoveel is duidelijk na het lezen van dit artikel. We hopen dat u nu een expert bent geworden in alles wat met spaarrekeningen te maken heeft en dat u zonder probleem een spaarrekening kan kiezen, openen en beheren. Was ‘een spaarrekening beheren’ niet het juiste artikel voor u omdat u al een expert was? Geen probleem. Neem zeker eens een kijkje tussen onze andere praktische gidsen. Wie weet vindt u daar een interessant artikel waar u iets van kan leren.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.