SolarCity-Tesla voorziet volledig eiland van zonne-energie

Het eiland Ta'u telt 600 inwoners en draait nu volledig op zonne-energie. Foto: SolarCity

De overname van SolarCity door Tesla werd pas enkele dagen geleden goedgekeurd (22/11), maar SolarCity-Tesla komt nu al met het eerste bewijsstuk dat critici de mond moet snoeren en de capaciteiten en de mogelijkheden van de fusie aantoont. Het eiland Ta’u werd volledig voorzien van zonne-energie.

Ta’u draait op zonne-energie dankzij Tesla

Het eiland Ta’u maakt deel uit van Amerikaans-Samoa, een territorium van de Verenigde Staten dat ongeveer 6500 km verwijderd is van de Amerikaanse westkust. Ta’u heeft een oppervlakte van 44 km² en telt zo’n 600 inwoners.

Ta’u was aangewezen op het gebruik van dieselgeneratoren voor de productie van elektriciteit, maar dat bracht een aantal problemen met zich mee. Omdat het een erg afgelegen eiland is dat te kampen krijgt met onvoorspelbaar en vernietigend weer, kon het soms twee maanden duren voor de volgende boot met o.a. voedsel en diesel het eiland bereikte. Aangezien de inwoners volledig afhankelijk waren van diesel voor hun elektriciteit moesten ze de brandstof rantsoeneren of zelfs kaarslicht gebruiken. Zelfs in 2016 waren die problemen nog niet van de baan, maar Tesla wou daar verandering in brengen.

In een jaar tijd werd een ‘microgrid’, een installatie los van het centrale elektriciteitsnetwerk, geïmplementeerd op het eiland. Het zonnepanelenpark bestaat uit 5328 zonnepanelen van SolarCity en 60 Powerpacks van Tesla. De zonnepanelen hebben een vermogen van 1,4 MW, de Powerpacks kunnen tot 6 MW opslaan voor later gebruik. Ta’u kan drie dagen zonder zon voor de voorraad energie op is. Als de zon weer aan de hemel verschijnt zou de voorraad in slechts zeven uur opnieuw aangevuld zijn.

De combinatie van zonnepanelen met Powerpacks zijn volgens SolarCity en Tesla een veiliger alternatief voor fossiele brandstoffen zoals diesel. Dat het duurzamer is, dat spreekt voor zich.

Het systeem zal een financiële impact hebben op de inwoners van het eiland. Het zou immers het gebruik van 415.000 liter diesel per jaar overbodig maken. Daarnaast biedt het ook vaste energiekosten aan, in tegenstelling tot de fluctuerende prijzen van diesel. Ook op de kosten van het transport wordt bespaard.

Naast een financiële impact heeft het systeem ook een sociale impact op het eiland. Inwoners van het eiland lieten weten dat ze beter zullen slapen, wetende dat ze nu meer zekerheid hebben.

Het project werd gefinancierd door Amerikaans-Samoa en de VS.

Ta’u: het eiland dat draait op zonne-energie. Bron: SolarCity

Overname van SolarCity is officieel

De overname van SolarCity heeft niet lang op zich laten wachten. In augustus liet Tesla weten dat het SolarCity wou kopen. De aandeelhouders van SolarCity waren al snel akkoord met deze intentie. Dat verbaast niet aangezien het bedrijf banden had met Elon Musk, CEO van Tesla. Musk was een belangrijke aandeelhouder van SolarCity, dat opgericht werden door twee van zijn neven. Het ging overigens niet goed met het bedrijf: het jaar voor de overname, boekte SolarCity stelselmatig verlies. Ook zou het bedrijf veel schulden hebben.

De overname van SolarCity door Tesla is een logische keuze – beide bedrijven werken naar een toekomst met 100% duurzame energie – maar dus ook een bescherming van de investering van CEO Musk. Die laatste liet al weten dat SolarCity volgend jaar 1 miljard winst moet opbrengen.

De overname werd eind november goedgekeurd door de aandeelhouders van Tesla, waardoor de deal officieel rond is. Tesla kocht SolarCity voor twee miljard.

Het drieluik van Tesla en SolarCity

De aanwinst van SolarCity was een noodzakelijk stap om het meesterplan van CEO Elon Musk verder te zetten. In een presentatie van het zonnepanelendak enkele weken geleden liet Musk weten dat zijn plan voor 100% groene energie uit drie delen bestaat.

  • eigen energiewinning: dit gebeurt uiteraard door middel van het zonnepanelendak. De zonnepanelen, die geïntegreerd zijn in de dakpannen van het dak, produceren voldoende energie om het huis van elektriciteit te voorzien. De productie zou in 2017 starten.
  • opslaan van energie: de zonne-energie wordt opgeslagen in de Powerwall van Tesla, die ervoor zorgt dat het huis ook na zonsondergang van elektriciteit blijft voorzien
  • transport: het gebruik van 100% duurzame auto’s, i.e. de Tesla
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.