Het sociaal tarief voor internet en telefoon

Weet u of u recht heeft op het sociaal tarief? Ontdek het hier. Foto: Pixabay

Weet u hoe en wie het sociaal tarief in de telecomsector kan krijgen? En welke operatoren dit tarief aanbieden? Ontdek hier of u kunt profiteren van de lagere prijzen van het sociaal tarief om uw internet-en gsm-rekening te verlichten.

Wat is het het sociaal tarief?

Het sociaal tarief, dat geldt voor vaste telefoon, mobiel en internet, is een korting die sommige telecomoperatoren aanbieden om uw gsm-rekening of internetrekening te verlichten. Natuurlijk bieden ze dit niet zomaar aan iedereen aan. Om te kunnen genieten van een voordelige prijs moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Daarnaast kunnen niet alle telecomoperatoren deze korting aanbieden. Sinds 4 augustus 2012 waren enkel operatoren die een jaarlijkse omzet van meer dan € 50.000.000 hebben verplicht om dit te doen. Telecomoperatoren die een sociaal tarief hebben zijn Proximus, Base, Orange (voorheen Mobistar), Scarlet, Telenet en VOO.

Tot nu toe heeft de Belgische Staat de operatoren dus de mogelijkheid gegeven om een sociaal tarief op de markt te brengen, maar daar kan binnenkort verandering in komen. Sterker nog, in 2015 kondigde minister van Telecommunicatie Alexander De Croo aan dat hij het sociaal tarief voor gsm-abonnementen wil schrappen. Volgens hem zijn de commerciële tarieven tegenwoordige goedkoper dan het sociaal tarief. Die uitspraak kwam er na aanleiding van een klacht van Orange en Base over het sociaal financieringsmechanisme.

De twee operatoren kregen hun gelijk: het sociaal tarief is niet langer verplicht voor gsm, maar wel voor internet en vaste telefonie. De Belgische operatoren mogen dus zelf beslissen of ze een sociaal tarief willen aanbieden voor gsm of niet. Voor internetabonnementen en vaste telefonie geldt dit niet.

De voorwaarden voor toekenning

Het sociaal tarief kan enkel door bepaalde categorieën worden geclaimd. Zoals we u al verteld hebben, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Opgelet: slechts één persoon per gezin kan van een sociaal tarief genieten.

U bent 65+ jaar

Als u een 65-plusser bent voldoet u aan de volgende voorwaarden:

  • u heeft een bruto globaal belastbaar inkomen van minder dan 18.002,48 euro + 3.332,74 euro per bijkomende persoon die op hetzelfde adres gedomicilieerd is volgens de indexering van 01/06/2016
  • u woont alleen met personen ouder dan 60, of met zijn/haar kinderen, of met zijn/haar kleinkinderen die wees zijn die beide ouders hebben verloren, of die bij gerechtelijke beslissing zijn toevertrouwd

U bent voor meer dan 66% gehandicapt

Dit werd bepaald volgens een administratieve of gerechtelijke beslissing, en:

  • u bent ouder dan 18 jaar
  • u heeft een bruto globaal belastbaar inkomen hebben van minder dan 18.002,48 euro + 3.332,74 euro per bijkomende persoon die op hetzelfde adres gedomicilieerd is volgens de indexering van 1/01/2016
  • u woont alleen of samen, hetzij met ten hoogste twee personen hetzij met bloed- of aanverwanten van de eerste of de tweede graad (ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen, schoonouders, schoonkinderen)

Voor de twee bovenstaande categorieën geldt dat de aanvrager/aanvraagster ook in een hotel, een rusthuis of in een andere vorm van gemeenschap mag wonen, voor zover het abonnement op zijn/haar eigen naam staat en exclusief door hem/haar wordt gebruikt.

U behoort tot een andere categorie

Ook als u tot een van de volgende categorieën behoort, kunt u het sociaal tarief aanvragen:

  • u ontvangt een leefloon
  • u bent gehoorgestoord: het gaat om een gehoorverlies van minstens 70 decibel voor het beste oor. U heeft ook recht op een sociaal tarief wanneer u samenwoont met uw gehoorgestoord kind of kleinkind.
  • u heeft een laryngectomie ondergaan: u kunt het sociaal tarief ook aanvragen wanneer u samenwoont met een kind of kleinkind dat een laryngectomie heeft ondergaan
  • u bent een militaire oorlogsblinde

Opnieuw geldt dat slechts één persoon per huishouden een sociaal tarief kan krijgen. Die persoon kiest zelf een operator en tariefformule.

Hoeveel korting kunt u krijgen?

Sociaal tarief bepaald door het BIPT
Categorieën Korting op de installatie Maandelijkse kortingen
Abonnement Communicatie Totale korting
+65 jaar, personen met een handicap, gehoorstoornissen, laryngectomie, militaire oorlogsblinde 50 % op het normaal tarief Vast, mobiel, internet : 40 % (max 8,4 €) 3,1 € 11,5 €
Mensen met een leefloon × Internet : 40 % (max 8,4 €) 3,1 € 11,5 € (indien internet) of 3,1 €

Hoe kunt u het sociaal tarief aanvragen?

Denkt u dat u voldoet aan de voorwaarden voor het sociaal tarief? In dat geval moet u eerst een operator en abonnement kiezen dat bij u past. Weet u niet hoe u dit moet aanpakken?

Geen zorgen. Het kiezen van een gsm-operator en het vinden van het juiste abonnement is simpel als u onze raad volgt.

Eens u dit gedaan heeft, moet u een verzoek indienen bij de betrokken operator. Dit is een snel en eenvoudig proces aangezien u geen honderden papieren moet invullen. Het enige wat u moet doen, is contact opnemen met de operator. Dit kan u doen door een e-mail te sturen, te bellen of een bezoek te brengen aan een verkooppunt.

Als het bewezen is dat u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u een brief van het BIPT, de Belgische telecomregulator. Wanneer uw operator door het BIPT wordt geïnformeerd dat alles in orde is, zal het sociaal tarief vanaf de volgende facturatie aangerekend worden.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.