Doe de snelheidstest en ontdek de werkelijke snelheid van uw internetverbinding

Een snelheidstest is belangrijk om de effectieve en niet de theoretische snelheid van de verbinding te kennen. Foto: Pixabay

Als consument kunt u soms het gevoel hebben dat u niet krijgt wat u beloofd werd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u internetverbinding traag is terwijl u een supersnelle connectie werd verzekerd. Om dergelijke teleurstelling te voorkomen kunt u vóór de ondertekening van het contract een test uitvoeren.

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt: de theoretische snelheid die vermeld wordt op de informatiefiches van de operator komt niet overeen met de snelheid die u bij u thuis haalt. Om te weten te komen hoe groot het verschil is, moet u een test uitvoeren. Of u nu een internetverbinding heeft via ADSL, VDSL2, glasvezel of kabel, het maakt niet uit. Met een snelheidstest komt u te weten welke snelheden u bij u thuis effectief kan behalen.

De test geeft u een idee hoe snel de websites die u bezoekt op uw scherm verschijnen, maar ook hoe snel u bijvoorbeeld een video kan downloaden, uploaden of verzenden via e-mail. Als u weet dat u vaak grote bestanden (zoals video’s, foto’s, etc.) zal downloaden en / of versturen, dan is het aangewezen om een internetverbinding met een hoge snelheid te nemen.

Waarom is het nuttig om de verbindingssnelheid te meten?

In hun advertenties of op hun website communiceren de operatoren enkel over de theoretische maximale snelheid die op hun netwerk kan worden bereikt voor een bepaald abonnement. Deze informatie heeft echter weinig waarde omdat het slechts een schatting is. Sterker nog, bij de schatting wordt er vaak enkel rekening gehouden met technische variabelen, zoals de lengte van de aansluitkabels, terwijl de snelheid van de verbinding afhankelijk is van vele andere factoren. Behalve het abonnement bij een bepaalde operator is de snelheid ook afhankelijk van uw hardware (computer, modem) en uw persoonlijke installatie. Dit betekent dat, afhankelijk van het lokale netwerk dat u thuis heeft (CPL, wifi, Ethernet), u andere snelheden zal halen.

Dus, waarom een ​​test doen? Om de eenvoudige reden dat u de echte mogelijkheden van uw verbinding ontdekt. We geven een voorbeeld. Volgens het BIPT, de federale regulator voor telecommunicatie, duurt het downloaden van een film bijna 5 uur met een aansluiting van 2 Mb / s, 01:11 met 8 Mb / s, 24 minuten met 24 Mb / s en slechts 11 minuten met een aansluiting van 50 Mb / s. Als u weet dat u veel films zal downloaden, dan is deze informatie natuurlijk zeer belangrijk.

Hoe kunt u een snelheidstest uitvoeren?

Het doel van een snelheidstest is om nauwkeurige informatie te geven over de kwaliteit en snelheid van uw verbinding. Er zijn drie maatstaven:

  • de ping, die overeenkomt met de responstijd (of latency) van uw verbinding. Dat wil zeggen, de tijd die nodig is voor het verzenden en terugkeren van gegevens tussen uw apparaat (computer, tablet, smartphone) en de externe server die gebruikt wordt voor de test. Hoe hoger de responstijd, hoe sneller uw verbinding. Hoe hier vooral rekening mee als u veel online games speelt. Een lage ping zorgt immers voor vertraging in het spel en dat geldt voor alle deelnemers in het geval van multiplayer.
  • de downloadsnelheid: dit is de snelheid waarmee data wordt via het internet op uw computer terecht komt. Deze snelheid is belangrijk voor het downloaden van bestanden, het bekijken van webpagina’s, het downloaden van muziek en films, etc.
  • de uploadsnelheid: dit is de snelheid waarmee de informatie van uw computer op het internet terechtkomt (e-mail, foto’s delen op sociale netwerken, opslag van bestanden in de cloud …).

Wat moet u doen voordat u begint met de test?

De prestatie van uw verbinding is afhankelijk van veel factoren. Sommige zijn specifiek voor de provider die u kiest, alsook het abonnement, maar anderen zijn uw verantwoordelijkheid.

Schakel wifi uit en kies voor een verbinding met de kabel
Schakel wifi uit en kies voor een verbinding met de kabel. Foto: Pixabay

Om betrouwbare resultaten te verkrijgen, kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen voordat u begint met de test:

  • schakel de file sharing-software peer-to-peer (P2P) uit
  • sluit de tabbladen en open geen andere browservensters
  • ontkoppel apparaten die gebruik maken van bandbreedte (PC, console, TV, mobiele telefoon, tablet, …)
  • sluit uw computer aan op het internet via een Ethernet-kabel en schakel wifi uit.

Hoe moet u de resultaten interpreteren?

Voila, na de test kent u eindelijk de werkelijke snelheid van uw internetverbinding. De vraag is of u nu blij moet zijn met de gerapporteerde resultaten of niet …

Begin met de ping. Als het minder dan 30 ms, uitstekend! Ligt het tussen 30 en 60 ms, dan wordt dat beschouwd als zeer goed en tussen de 60 en 100 ms als goed. Ligt de waarde tussen 100 en 200 ms? Dat is nog steeds aanvaardbaar, maar pas op, vanaf 300 ms is het ronduit slecht. Voor fans van online multiplayer games raden we een ​​ping aan onder de 60 ms. Weet dat een DSL-verbinding doorgaans een ping tussen de 30 en 80 ms voorziet.

0 ms 30 ms 60 ms 100 ms 200 ms 300 ms
Uitstekend Zeer goed Goed Middelmatig Aanvaardbaar Slecht

Laten we het nu hebben over de downloadsnelheden:

Lage snelheid Hoge snelheid Zeer hoge snelheid
Snelheid < 30 Mb/s 30 Mb/s ≥ Snelheid < 100 Mb/s Snelheid ≥ 100 Mb/s

Wat moet u onthouden? Een goede breedbandverbinding haalt een ​​snelheid tussen de 30 en 100 Mb / s. Wilt u een zeer hoge snelheid, dan moet u voor minstens 100 Mb / s gaan.

Verschillende cijfers bij elke test?

Opgepast, de waarden en snelheden die u verkrijgt bij de test zijn niet 100% representatief. De snelheden kunnen immers variëren. Er is zelf een grote kans dat u verschillende resultaten behaalt telkens keer u de test uitvoert. Waarom? Om de simpele reden dat de snelheid afhankelijk is van meerdere parameters. Het tijdstip is daar zo een van. Wanneer de meeste mensen het internet gebruiken (bijvoorbeeld ‘s avonds na het werk) dan raakt het netwerk verzadigd en zal uw verbinding trager zijn dan op kalme tijdstippen.

Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te verkrijgen, zou u de test een aantal keer moeten uitvoeren op verschillende dagen en tijdstippen van de week. Vervolgens neemt u het gemiddelde om een representatief beeld te krijgen van de snelheid van uw verbinding. Op deze manier bent u er zeker van zijn dat de verkregen waarde niet enkel geldt voor een bepaald tijdstip.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.