Sanering ING: 1.200 extra jobs weg

Sanering ING: 1200 extra jobs weg. Foto: deredactie.be

ING-topman Ralph Hamers kondigde maandag het ontnuchterende nieuws aan: tussen 2016 en 2021 verdwijnen maar liefst 3500 jobs verdwijnen bij ING. Nu meer details van de saneringsplannen van ING bekend raken, blijkt dat er nog zo’n 1200 extra jobs zullen verdwijnen. En ook de IT-afdeling blijft niet gespaard: bijna 600 van de 1200 jobs worden geschrapt en een groot deel van de afdeling verhuist naar Bulgarije.

Grondige herstructurering

‘Je moet het dak herstellen als de zon schijnt’. Dat verklaarde topman Hamers na de persmededeling. Mensen gaan, mede door de digitalisering, steeds minder langs in hun bankkantoor, waardoor er gesnoeid moeten worden in het personeelsbestand. Ook het aantal kantoren zal sterk verminderen.

We zijn nog maar net bekomen van dat slechte nieuws of er wordt bekend gemaakt dat in het aangekondigde jobverlies de werknemers in de zelfstandige kantoren van ING en Record Bank niet meegeteld worden – zij staan immers niet op de loonlijst van ING. Dat werd bevestigd door ING.

Volgens de Beroepsvereniging van Zelfstandige Financiële Bemiddelaars werken in die kantoren gemiddeld drie tot vier mensen. ‘Er staan dus op zijn minst 900 à 1.200 extra banen op het spel’, zegt voorzitter Albert Verlinden aan Het Laatste Nieuws.

Weg met eigen kantoren

ING wil daarnaast ook nog zo’n 300 eigen kantoren afdanken, hoogst waarschijnlijk door die filialen te verzelfstandigen. Als dat inderdaad het geval is, zal het aantal overbodige zelfstandige filialen verder oplopen, wat uiteraard extra jobverlies met zich meebrengt. In totaal zou men dan uitkomen op 1.800 tot 2.400 jobs – bovenop de aangekondigde 3.500 jobs bij ING.

Voor de zelfstandige agenten in die kantoren is er nog meer slecht nieuws: aangezien zijn niet op de loonlijst van ING staan, zullen ze geen deel uitmaken van de sociale onderhandelingen. Ze kunnen ook niet terugvallen op een werkloosheidsuitkering.

IT naar Bulgarije

Bovenop de sanering van het kantorennetwerk, zullen ook een aantal activiteiten bij de ondersteunende diensten in België verdwijnen.

Zo zal een deel van de IT-afdeling, waar tegen 2021 bijna 600 van de 1.200 jobs worden geschrapt, verdwijnen. “Een belangrijk deel van de ICT-afdeling verhuist naar Bulgarije. Belgische ING’ers zijn nu al hun Bulgaarse collega’s aan het opleiden”, aldus Jean-Michel Cappoen van de socialistische vakbond BBTK-Setca.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.