Alles over roaming en wat het u kost in het buitenland

De roamingtarieven zijn sinds 2015 met 70% gezakt. Foto: Pixabay

Gaat u op vakantie? In dat geval moet u rekening houden met roamingtarieven als u uw mobiele telefoon gebruikt. Het zal u zeker al zijn opgevallen dat u meer betaalt om te sms’en en te bellen in het buitenland dan in België. Maar waarom is dat en hoeveel moet u meer betalen? Laten we het meteen bespreken.

Wat is roaming?

Zegt de Engelse term “roaming” u niets? Dan geven we kort uitleg bij deze vreemde term.

Roaming is dus afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk “zwerven, dwalen”. Dit duidt op het feit dat uw smartphone verbinding maakt met een buitenlands gsm-netwerk als u zich niet in België bevindt. Zo kunt u bellen, sms’en en het internet raadplegen in het buitenland. Dit is perfect mogelijk omdat de telecomoperatoren van de verschillende landen overeenkomsten hebben gesloten die het gebruik van het netwerk toestaat. In ruil daarvoor rekenen de operatoren elkaar kosten aan ter compensatie van het gebruik van hun netwerk. Dit zijn de befaamde roamingkosten die aan de klant worden doorgerekend.

Roamingkosten gelden zowel voor het bellen, sms’en als het gebruik van mobiel internet (mobiele data). Het is deze laatste categorie die vaak voor veel problemen zorgt. Als u belt of sms’t, begint de teller slechts te lopen als u echt belt of sms’t. Dit is niet het geval bij de mobiele data. Uw smartphone verbruikt immers ook data terwijl u het niet merkt. Zo controleert hij bijvoorbeeld voortdurend of u geen nieuwe e-mails heeft of kan er een app in de achtergrond openstaan die veel mobiele data verbruikt.

Kort samengevat: dankzij roaming kunt u uw smartphone of gsm niet alleen in België kan gebruiken, maar ook in Duitsland, Noorwegen, de VS of Australië. Om dit mogelijk te maken, betaalt u roamingkosten. De roamingkosten kunnen vooral bij de mobiele data hoog oplopen.

Hoe kunt u gebruik maken van roaming?

Alvorens u naar het buitenland trekt, moet u de roaming-optie op uw mobiele telefoon activeren. Maar hoe?

We nemen Orange als voorbeeld. U heeft twee opties: ofwel gebruikt u de mobiele app, ofwel logt u in op uw account op de website van Orange. In het laatste geval klikt u op “Mijn tariefplan” en dan op “Opties en diensten activeren”. Tot slot kiest u in de categorie “Internet op de mobiele telefoon” voor “International”. Als u een andere operator heeft en u zelf niet weet hoe u roaming moet activeren, contacteer dan de klantenservice en vraag om raad.

Wat kost het?

Als u frequent reist, bieden de operatoren verschillende formules aan. Zo kunt u bij Orange voor €12 per maand 250 minuten bellen, 250 sms’en sturen en 250 MB verbruiken in de zone Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Proximus biedt met zijn “Travel Passport” 200 min, 200 sms’en en 200 MB aan voor €10/maand (excl. BTW) in heel Europa.

Als u zelden naar het buitenland reist, heeft u uiteraard geen behoefte aan een maandelijks abonnement. In dat geval worden de minuten, sms’en en mobiele data die u verbruikt simpelweg bovenop uw maandelijks abonnement of verbruik aangerekend. We geven een voorbeeld: als u een gsm-abonnement heeft van €15/maand en bijvoorbeeld 10 min gebeld heeft in het buitenland, dan worden die 10 minuten bovenop de €15 aangerekend. Roamingtarieven zijn immers extra kosten die geen deel uitmaken van uw abonnement.

Roaming wordt dus extra aangerekend, maar hoeveel moet u daar nu voor betalen?

Een aantal jaren geleden moest u veel betalen voor het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland. Als gevolg werden heel wat klanten geconfronteerd met een torenhoge gsm-rekening. De bedragen konden oplopen tot duizenden euro’s!

Omdat we steeds meer in een digitale wereld leven, wilde de Europese Unie komaf maken met de hoge roamingtarieven. Dit was echter geen makkelijke beslissing. Er werd jarenlang gedebatteerd over de verlaging en eventuele afschaffing van de roamingtarieven binnen de EU. Het duurde lang, maar vorig jaar werd dan toch een akkoord bereikt.

De roamingtarieven binnen de EU worden vanaf 15 juni 2017 afgeschaft!

Voor het zover is, worden de roamingtarieven verlaagd. Vanaf 30 april 2016 pasten de operatoren hun tarieven aan. Vandaag zijn de tarieven al tot 70% gezakt. Hieronder vindt u een overzicht van het zogenaamde “Eurotarief” dat door de meeste operatoren in België worden toegepast.

Eurotarieven
Vanaf 01/07/14 Vanaf 30/04/16 Vanaf 15/06/17
Oproepen
Ontvangen (per minuut) €0,05 nationaal tarief + max. €0,0114 geen extra kosten, nationale tarieven gelden**
Uitgaand (per minuut) €0,19 nationaal taief + max. 0,05
SMS
Verstuurd (per SMS) €0,06 nationaal tarief + max. €0,02
Ontvangen (per SMS) gratis gratis
Mobiele Data
Mobiele data per MB* €0,20 nationaal tarief + max. €0,05

* Het maximumbedrag geldt per MB maar u krijgt een rekening per gebruikte kilobyte.

**Roamingkosten zullen niet langer van toepassing zijn, op voorwaarde dat u uw telefoon tijdelijk in het buitenland gebruikt. Providers mogen wel een bedrag aanrekenen als u uw simkaart permanent in het buitenland gebruikt.

Het Eurotarief geldt niet wanneer:

  • u zich in een land bevindt dat niet tot de EU behoort, zoals Zwitserland. Ook in de rest van de wereld (VS, Australië, China …) kunnen de roamingtarieven zeer hoog oplopen. In die landen bestaat er geen overeenkomst of Eurotarief waardoor uw gsm-rekening tot buiten proportie zal stijgen als u niet oplet.
  • u in België een buitenlands nummer belt. In dat geval betaalt u een internationale prijs die is vaak duurder is dan het Eurotarief

Beperk de roamingkosten

De roamingtarieven mogen dan wel verlaagd zijn binnen de EU, u kunt nog steeds stappen ondernemen om nog minder te betalen. Volg onze tips en geeft zo weinig mogelijk uit in het buitenland.

  • Schakel (software)updates uit: zonder dat u het merkt, verbruikt uw smartphone veel mobiele data bij het updaten van apps en software. In de meeste gevallen zijn de updates niet meteen nodig en stelt u ze dus beter uit. Wilt u toch een app updaten? Gebruik dan een wifi-netwerk
  • Beperk de tijd die u spendeert op sociale media. Dit is niet het moment om vakantiefoto’s te delen via Facebook en Instagram. Doe dit liever thuis als het u niets extra kost.
  • Download de bijlagen bij uw e-mailberichten niet
  • Kijk geen lange video’s op websites of apps zoals YouTube. Deze verbruiken enorm veel data
  • Gebruik wifi: met een wifi-verbinding betaalt u geen roamingkosten. Wifi is te vinden in hotels, bars, restaurants en op publieke plaatsen zoals luchthavens en treinstations.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.