De tarieven voor elektriciteit in België in 2018

Niet enkel de prijs van elektriciteit beïnvloedt het bedrag op de energierekening. Foto: Pixabay

Hoeveel bedraagt de prijs per kWh die u als consument moeten betalen voor elektriciteit in België? In deze praktische gids vindt u een overzicht van alle tarieven die beschikbaar zijn op de markt, op basis van energieleverancier en regio. De prijzen worden elke maand geüpdatet.

Hoe wordt de elektriciteitsprijs bepaald?

U zult op uw elektriciteitsrekening waarschijnlijk al gemerkt hebben dat de factuur opgebouwd is uit verschillende elementen. Het is niet enkel de ruwe elektriciteitsprijs die uw rekening bepaalt. Dit is het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt, die plaatsvond in 2003 in Vlaanderen en 2007 in Brussel en Wallonië.

  • de energieprijs: deze prijs omvat de kosten van de productie van elektriciteit (via kernenergie, fossiele brandstoffen of hernieuwbare energie). De energieleverancier neemt een marge bovenop deze kosten. Die marge zorgt ervoor dat de leverancier geld kan besteden aan marketing (reclame, promoties, …), service voor de klanten (facturatie, e-billing, helpdesk, …) en andere bijkomstige diensten. De energieprijs is de enige component op de elektriciteitsrekening die varieert tussen de verschillende leveranciers.
  • de transportkosten: dit zijn de kosten die nodig zijn om de elektriciteit te vervoeren over het netwerk. De opgewekte elektriciteit moet immers via het hoogspanningsnet vervoerd worden van de productiesites naar de distributienetbeheerders (DNB’s). Deze transportkosten worden bepaald door ELIA.
  • de distributietarieven: de distributienetbeheerders vervoeren de elektriciteit via het laagspanningsnet naar de huizen van de Belgische consumenten. Er zijn veel verschillende distributienetbeheerders, die elk een monopolie hebben in een bepaald gebied.
  • belastingen, heffingen en toeslagen: deze worden bepaald door de federale overheid en de regionale overheden. Zo werd de BTW van 21% vastgelegd door de federale overheid terwijl de Vlaamse overheid verantwoordelijk is voor de befaamde Turteltaks.

Kies een leverancier die u helpt te besparen

Dankzij de liberalisering van de energiemarkt bent u vrij om een elektriciteitsleverancier te kiezen. Daarnaast kan en mag u op elk moment veranderen van leverancier, zonder bijkomstige kosten. Dit wil zeggen dat u bijvoorbeeld na vier maanden bij EDF Luminus een contract bij Essent of Engie Electrabel kan tekenen zonder veel paperassenwerk en zonder daarvoor beboet te worden. Het enige waar u rekening mee dient te houden, is de opzegtermijn van 1 maand.

Om te weten welke leverancier het beste bij u past en welke u zal helpen te besparen op uw energierekening, kunt u best de prijzen van alle energieleveranciers met elkaar vergelijken. Het vergelijken van de elektriciteitsprijzen zal u helpen om te bepalen welke leverancier en welk aanbod past bij uw wensen en uw budget.

Een contract met een vaste prijs of met een variabele prijs?

Als u de aanbiedingen van de energieleveranciers met elkaar vergelijkt, zult u snel opmerken dat er twee soorten energiecontracten bestaan: een contract met een vaste prijs en een contract met een variabele prijs.

Als u contract met een vaste prijs tekent, dan zal de prijs per kWh niet veranderen gedurende de looptijd van uw contract. Als u een contract met een variabele prijs tekent, dan zal de prijs wel veranderen. De variabele prijs wordt bepaald aan de hand van indexeringsparameters, die op hun beurt de evolutie van de energiemarkt (meerbepaald: de brandstofprijzen) op de beurs volgen. De variabele prijzen worden om de drie maanden aangepast. Kiezen voor een variabel contract houdt risico in: als de prijzen op de energiemarkt stijgen, dan zal u de prijs op uw elektriciteitsfactuur snel zien stijgen. Maar gelukkig is er ook een gunstig scenario: als de prijzen dalen, dan zullen de consumenten met een variabel contract daar eerst van kunnen profiteren.

De prijs per kilowattuur is afhankelijk van het type elektriciteitsmeter

De prijs per kilowattuur is afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier, de aanbieding die u gekozen heeft (vast of variabel), maar ook van het type elektriciteitsmeter.

  • de enkelvoudige meter: de prijs per kWh is onveranderlijk. U betaalt dag en nacht hetzelfde tarief.
  • de dag- en nachtmeter: de prijs per kWh worden varieert afhankelijk van de tijd: u betaalt één tarief voor piekuren (dag) en een ander, lager tarief voor daluren (’s nachts en in het weekend).
  • de uitsluitend nachtmeter: de prijs per kWh is over het algemeen gelijk, zo niet goedkoper dan de prijs voor de dag- en nachtmeter.

Vergelijk de prijzen voor elektriciteit in Vlaanderen en Wallonië in januari 2018

De prijzen in de tabel bieden een overzicht aan van de aanbiedingen met een vaste prijs voor elektriciteit.

Vlaanderen en Wallonië (c€/kWh)
Leverancier Naam van de aanbieding Prijs per kWh –  Enkelvoudige meter Prijs per kWh – Dag- en nacht Prijs per kWh – Exclusief Nacht Bijdrage (€/jaar)
Dag Nacht
EDF Luminus #BeGreen Fix (1 jaar) 6,56 7,63 4,97 4,97 72,60
Engie Electrabel Easy Fixe (1 jaar) 7,05 8,19 5,89 5,89 48,34
Eni Eni Start (1 jaar) 5,38 6,47 4,55 4,55 40,00
Mega Zen 6,22 7,32 4,93 5,13 35
Lampiris Top (1, 2 of 3 jaar) 5,96 7,09 4,52 5,58 85,00

Vergelijk de tarieven voor elektriciteit in Brussel in januari 2018

De prijzen in de tabel bieden een overzicht aan van de aanbiedingen met een variabele prijs voor elektriciteit.

Brussel (c€/kWh)
Leverancier Naam van de aanbieding Prijs per kWh – Enkelvoudige meter Prijs per kWh – Dag- en nacht Prijs per kWh – Exclusief nacht Bijdrage (€/jaar)
Dag Nacht
Engie Electrabel Easy Indexed (3 jaar) 7,21 8,81 5,42 5,42 60,50
Mega Free 4,97 5,92 3,86 4,02 35
Lampiris Tip (1, 2 of 3 jaar) 8,42 9,47 7,47 7,49 39,99

Deze twee tabellen geven de energieprijs per kWh voor elektriciteit in België. De transport- en distributiekosten en de belastingen, taksen en andere heffingen zijn niet opgenomen in deze prijzen. De 21% BTW op elektriciteit werd wel meegeteld.

De federale belastingen op elektriciteit

  • de federale bijdrage: deze belasting maakt de financiering van sommige openbare dienstverplichtingen mogelijk, alsook de kosten die verbonden zijn aan de regulering van en de controle op de energiemarkt. De CREG is bevoegd voor het berekenen van deze bijdrage.
  • de bijdrage op energie: zodat het concurrentievermogen en de werkgelegenheid op de energiemarkt gegarandeerd blijft
  • de bijdrage voor de ontwikkeling van duurzame energie: deze bijdrage wordt gebruikt voor het financieren van groenestroomcertificaten, windmolenparken, etc.

Alle andere belastingen op elektriciteit zijn afhankelijk van de regio waarin u woont.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.