Stijgende prijs elektriciteit door uitgeschakelde kerncentrales

Prijs elektriciteit stijgt door uitgeschakelde kerncentrales. Foto: Pixabay

De laatste weken is de prijs voor elektriciteit sterk gestegen. Dat bevestigt de federale energieregulator Creg. De uitgeschakelde kerncentrales in België en Frankrijk gaven de aanleiding tot deze plotse stijging.

Prijsstijging elektriciteit zorgt voor zenuwen

Het feit dat de prijzen op korte tijd sterk gestegen zijn, is niet positief voor de energiemarkt. “Dat zorgt voor zenuwachtigheid op de markt”, aldus de woordvoerster van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg). Zowel de elektriciteitsprijzen op korte termijn als op middellange en lange termijn zijn de laatste weken gestegen. “De prijzen op korte termijn stegen naar 60 à 70 euro/MWh. Begin dit jaar was dit nog 35 euro/MWh”, aldus Creg-woordvoerster Annemarie De Vreese.

Kerncentrales

Aanleiding van de stijging van de prijzen is het uitvallen van verscheidene kerncentrales in Frankrijk. Ook in België liggen verschillende centrales stil voor onderhoud. Dat is met name het geval voor Tihange 1 en 3 en Doel 3, of de helft van de nucleaire capaciteit in ons land.

In Frankrijk zijn maandag verscheidene reactors stilgelegd, uit voorzorg voor onderzoek. Dat is onder meer het geval voor een reactor in het Noord-Franse Grevelingen. Er werden “ernstige onregelmatigheden” vastgesteld bij vier andere reeds stilgelegde kernreactoren. In totaal liggen van de 58 reactoren in Frankrijk er momenteel 23 stil, of draaien ze aan lagere capaciteit.

Gevolgen voor de consument

Als de hoge prijzen blijven aanhouden, kan de consument dat voelen. Dat is zeker het geval voor wie een variabel contract heeft, waarvan de contracten driemaandelijks kunnen worden aangepast. “In oktober hebben we al een aanpassing gezien”, bevestigt men bij de Creg, die adviseert om prijzen te blijven vergelijken en voor de meest voordelige contracten te kiezen.

Marktleider Electrabel reageert dat niet vergeten mag worden dat de energiecomponent maar een derde van de factuur vertegenwoordigt. “Het overgrote deel van de factuur bestaat uit taksen, btw, transport- en distributiekosten. Bovendien zijn onze indexatieparameters voor elektriciteit gebaseerd op een gemiddelde van drie maanden, wat de prijspieken afvlakt. De klanten die de laatste maanden gekozen hebben voor een vaste prijs zullen uiteraard tot aan de verjaardag van hun contract van een gunstigere prijs kunnen genieten”, luidt het.

Bron: Belga

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.