Wat is Power Line Communication (PLC)?

Met een PLC adapter kunt u het wifi-signaal bij u thuis verbeteren. Foto: aliexpress.com

Klaagt u soms over de kwaliteit van uw wifi-signaal? Er zijn verschillende redenen waarom u een slechte wifi-verbinding kan hebben, maar gelukkig bestaan er ook oplossingen. Met de Power Line Communication (PLC) kunt u een beter signaal krijgen. Ontdek hier hoe het werkt.

PLC, eenvoudig te implementeren

Als u problemen heeft met uw wifi-verbinding, geen paniek! U kunt dit en nog veel meer op een eenvoudige manier oplossen! Power Line Communication, afgekort PLC, is de ideale manier om internet te verkrijgen op plaatsen in uw huis waar u nu een slecht signaal heeft.

PLC werkt op ongeveer dezelfde manier als ADSL-modems, maar het verschil is dat PLC via het elektriciteitsnet werkt. Het maakt gebruik van de stopcontacten in uw huis om een verbinding tussen de modem en uw apparaten vast te stellen.

PLC-technologie is overigens niet nieuw. Het werd reeds in de jaren ’50 gebruikt. In die tijd werd het echter met een lage snelheid gebruikt om bijvoorbeeld lantaarnpalen aan en uit te schakelen, boilers ’s nachts aan te zetten en overdag weer uit te schakelen, etc. Vanaf 1997 werden er in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk experimenten uitgevoerd voor de transmissie van digitale data. In de vroege jaren 2000 was het de beurt aan Frankrijk om onderzoek te doen. Deze werden uitgevoerd in EDF, de grootste producent en leverancier van elektriciteit in Frankrijk.

In 2009 publiceerde de FOD Economie een positief rapport over de ontwikkeling van deze technologie in ons land. Het rapport sprak over een eenvoudige installatie en bediening. PLC werd ook gezien als een technologie die de concurrentie op de telecommarkt kon verscherpen. Ook de Europese Commissie raadt haar lidstaten al een tiental jaar aan om PLC te promoten.

Hoe werkt het?

Zoals hierboven vermeld, werkt PLC via stopcontacten. Dit is enkel mogelijk met speciale behuizingen, i.e. adapters.

Vanuit een technisch perspectief moet u weten dat de voedingslijn omgevormd wordt tot een gegevenslijn via de superpositie van een informatiesignaal aan lage energie naar de elektrische golf. Aangezien elektriciteit 50 of 60 Hz is, wordt data overgedragen met ten minste 3 kHz zodat de golfenergie niet interfereert met het datasignaal.

Hoe kunt u PLC bij u thuis installeren?

Om PLC te kunnen gebruiken, moet u eerst klant zijn bij een internet service provider (ISP). Welk soort internetaansluiting u heeft (ADSL, glasvezel of kabel) is niet van belang. Daarnaast moet u ook een router en modem hebben. Zodra u de geschikte PLC adapters gekocht heeft, hoeft u enkel nog maar de volgende stappen te volgen:

  • Sluit de powerline-adapter aan op de Ethernet-poort van uw modem of router met een RJ-45-kabel
  • Steek de powerline-adapter in een stopcontact in de buurt van uw modem
  • Sluit de voeding van het modem op de adapter of op een strip verbonden met de adapter
Een weergave van de koppeling van een PLC.
Een weergave van de koppeling van een PLC aan de modem. Foto: Proximus

Om te kunnen profiteren van het signaal in de kamer waar u internet wilt, moet u een tweede powerline-adapter aansluiten op een stopcontact. Daarna sluit u hem aan op uw apparaat (bijvoorbeeld computer of spelconsole) met behulp van een Ethernet-kabel. Vergeet ten slotte niet op de knop in te duwen onder de PLC die aangesloten is op uw modem voordat u hetzelfde doet bij de PLC aangesloten op uw apparaat.

Houd er ook rekening mee dat er een wifi PLC kit bestaat, bestaande uit een vaste PLC en een PLC met wifi-extensie. Dat laatste is erg handig omdat u het bereik van het wifi-signaal kan vergroten zodat u op alle plaatsen in uw huis de wifi-verbinding kunt gebruiken.

Welke adapters moet u kiezen?

Als u uw internetverbinding deelt tussen uw verschillende apparaten kunt u bestanden (video’s, foto’s, muziek, …) uitwisselen, maar kunt u ook bijvoorbeeld een ​​apparaat op afstand bedienen, zoals een externe printer. Handig, niet?

Maar laten we eens kijken naar een aantal aanbiedingen van de Belgische operatoren. Zijn deze interessant of niet?

Adapters Proximus
Naam van het product Karakteristieken Prijs
Om uw TV decoder te linken aan de modem
Ethernet adapters voor TV (duo) 2 adapters voor de 1ste TV €80
Ethernet adapters voor TV (mono) 1 adapter per bijkomstige TV €50
Om uw TV decoder te linken aan de modem + het verspreiden van het wifi-signaal
PLC adapters met wifi-extensie 3 Ethernet poorten om de TV decoder + andere apparaten te koppelen €70
Starter kit Adapter PLC met wifi-extensie + Ethernet adapter €99,99
Adapters VOO
Naam van het product Prijs
PLC wifi 35 €
PLC met draad 25 € voor 1 PLC, € 45 voor twee

Net zoals Telenet, verkopen deze operatoren “Powerline” adapters. Maar telecomoperatoren zijn niet de enigen op de markt. Sterker nog, een aantal grote fabrikanten verkopen ook adapters. Het gaat o.a. om Devolo, Netgear, Belkin en TP-Link. U kunt deze online kopen of bij een gespecialiseerde retailer in de multimedia-sector. Prijzen schommelen tussen de 60 en 150 euro. Deze aanzienlijke marge wordt deels verklaard door de voorgestelde theoretische capaciteit en het aantal netwerkpoorten.

Wat snelheid betreft, kunt u kiezen uit modellen van 500 Mb / s, 650 Mb / s en 1200 Mb / s. Opgepast: de snelheid die vermeld wordt, is steeds een theoretische snelheid. Dit wil zeggen dat deze snelheid onder ideale omstandigheden bereikt kan worden. Het is dus goed mogelijk dat u bij u thuis deze snelheden niet haalt.

Om een keuze te maken, moet u rekening houden met de grootte van uw woning. Als u een grote woning heeft met veel ruimte tussen de twee stopcontacten, dan is een high-performance model de beste keuze.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.