Wat is een persoonlijke lening?

persoonlijke leningen vergelijken

Een persoonlijke lening is een naam die door bankiers werd gegeven aan leningen die gebruikt worden voor persoonlijke projecten. We noemen deze leningen ook wel simpelweg leningen op afbetaling of consumentenkrediet. Daarnaast bestaat er ook nog een speciale soort lening, namelijk de hypotheek, waarbij men geld leent voor de fianciëring van vastgoed.

De persoonlijke lening: voorwaarden

Met een persoonlijke lening of consumentenkrediet moet u geen reden opgeven waarom u het geld wilt lenen. U kunt dus zelf beslissen waarvoor u het geld gebruikt zonder dit mee te geven aan de bank. In theorie, althans. In werkelijkheid splitsen de banken hun aanbod van persoonlijke leningen op in verschillende leningen aangepast aan het doeleinde. Dit wil zeggen dat heel wat banken een persoonlijke lening aanbieden voor het fianciëren van een auto, renovatiewerken, energiebesparing, van een reis, etc. Zo verraadt u dus toch waarom u dat geld wilt lenen. Er zijn echter ook banken die een persoonlijke lening voor een “persoonlijk” project aanbieden. Bij deze persoonlijke lening moet u effectief niet zeggen waarvoor u het geld wilt gebruiken. Dit is ook handig wanneer het doel van de lening niet past in een van de leningen die de bank aanbiedt. Als u bijvoorbeeld een nieuwe computer wil kopen of u wilt geld lenen om de studies van uw zoon of dochter te financiëren, dan kunt u gebruik maken van dit soort lening.
Voor meer informatie over de verschillende persoonlijke leningen, zie onze volgende praktische gids.

De persoonlijke lening: het bedrag en de looptijd

Het bedrag van de persoonlijke lening is afhankelijk van het bedrag dat u nodig heeft (en wat u zich kan veroorloven uiteraard). Uiteraard gaat het bedrag voor een nieuwe computer of TV lager liggen dan het bedrag voor renovatiewerken. Het bedrag kan variëren van een paar honderden euro’s tot tienduizenden euro’s (of zelfs tot honderd duizend afhankelijk van het doel en van de bank die de persoonlijke lening aanbiedt).

De duur of de looptijd van de persoonlijke lening is afhankelijk van het bedrag en is volgens de wet vastgelegd. Zo is de maximale looptijd van een geleend bedrag van €2500 24 maanden. Voor een lening van €15 000 is de maximale duur 60 maanden.

De persoonlijke lening: rente

U hoort en leest het vaak genoeg: “Opgelet, geld lenen kost ook geld.” Dit is zeer belangrijk om steeds in uw achterhoofd te houden. Als u geld leent bij de bank zal het u ook geld kosten. Banken vragen immers een interest of rente.

Het is in uw eigen belang om de rente van de banken voor de persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken. Bij leningen vermelden de banken of kredietverstrekkers de effectieve rente. Dit is verplicht voor leningen onder de 50.000 euro. Ook kunnen banken (als bij wet vastgesteld) de limiet niet overschrijden. Die limiet is afhankelijk van het bedrag dat geleend wordt. Voor een persoonlijke lening van meer dan 5000 euro mag de rente bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 10,5%.

Persoonlijke leningen vergelijken kan snel en gemakkelijk via onze site. Denk goed na vooraleer u een keuze maakt en maak ook zeker een afspraak met de gekozen bank om te praten over de voorwaarden van de persoonlijke lening.

Comments of the page

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.