Persoonlijke lening: de verschillende soorten

Persoonlijke leningen worden ook wel leningen op afbetaling of simpelweg krediet genoemd. Dt zijn leningen waarbij u geen verantwoording moet afleggen. U kunt geld lenen en hoeft de bank (de kredietverstrekker) niet te laten voor welk doel u dat geld wenst te lenen. Toch bieden banken verschillende persoonlijke leningen aan waarbij het doel wel gespecificeerd wordt, vb. een persoonlijke lening voor de renovatie van uw woning. In deze praktische gids komt u te weten welke verschillende soorten van persoonlijke lening er bestaan en waarvoor ze dienen.

persoonlijke leningen vergelijken

De verschillende soorten persoonlijke leningen

De persoonlijke lening voor (renovatie)werken

Als u wilt bijbouwen, renoveren of andere werken wilt uitvoeren in of rond uw huis zijn er verschillende leningen die u kan aanvragen. Inderdaad, sommige banken maken een onderscheid tussen een lening voor het bouwen (vb. een nieuwe veranda) en het verbouwen (vb. herinrichting van de woonkamer). Er zijn bestaat zelfs een persoonlijke lening voor de aankoop van huishoudelijke apparaten. Een persoonlijke lening die de laatste tijd ook populair is, is de persoonlijke lening voor energiebesparing. Deze lening is geschikt voor zowel huurders als verhuurders die hun huis willen verbouwen om het milieuvriendelijker te maken. Zo kunt u deze persoonlijke lening gebruiken voor bv. het aanleggen van zonnepanelen.

Voor al deze leningen geldt dat de persoon die de lening op afbetaling aanvraagt, het bedrag van de lening bepaalt en bepaalt welk bedrag er maandelijks betaald zal worden (en dus als gevolg ook de totale duur van de persoonlijke lening). Het totale bedrag dat geleend kan worden, is afhankelijk van de bank waar u het geld leent. Sommige bieden maximum €35.000 over 5 jaar aan terwijl anderen zelfs tot €100.000 over een periode van 10 jaar willen lenen.

De persoonlijke lening voor een huis / hypothecaire lening

Naast de lening op afbetaling voor het bijbouwen, renoveren, etc. bestaat er ook een persoonlijke lening voor het bouwen of kopen van een huis. Dit noemen we de hypothecaire lening. Ook hier kunt u kiezen hoeveel geld u zou willen lenen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat u per maand kan betalen en dat bedrag is dan weer afhankelijk van uw salaris (en eventueel dat van uw partner). U kunt via verschillende banken (en via onze site) een simulatie doen. Als u de bank met de beste voorwaarden gevonden heeft, maakt u een afspraak met een bankagent. Met deze agent kunt u de voorwaarden bespreken en zal u te weten komen of de persoonlijke lening bij u past. Een hypothecaire lening is een grote en belangrijke stap dus denk goed na vooraleer u een keuze maakt.

De persoonlijke lening voor een auto / motor

Deze persoonlijke lening is bedoeld om de aankoop van een auto, motor (of ander voertuig op twee wielen vb. scooter) of camper te financiëren. Banken lenen meestal tot 110% van het totale bedrag van het voertuig zolang dat bedrag de vastgestelde limiet niet overschrijdt. De limiet (minimum en maximum) is steeds afhankelijk van de bank waar u het geld leent. U bepaalt zelf het bedrag (binnen de grenzen vastgesteld door de bank) en de maandelijkse aflossing.

De persoonlijke lening voor persoonlijke projecten

De meest banken bieden ook een persoonlijke lening voor persoonlijke projecten aan. Met deze lening op afbetaling moet u niet specifiëren waarvoor u het geld wilt gebruiken. U kunt het geld lenen voor uw droomreis, voor de inrichting van een kinderkamer, voor een nieuwe televisie of andere toestellen, etc. Ook bij deze lening kunt u meestal 110% van het totale bedrag lenen zolang het de limiet van de bank niet overschrijdt. De details van dit soort lening (minimum / maximum bedrag, duur van de lening, etc.) is volledig afhankelijk van de bank.

De persoonlijke lening om rekeningen te betalen

Dit is een persoonlijke lening die niet vaak wordt aangeboden door banken omdat u altijd de persoonlijke lening voor persoonlijke projecten kunt gebruiken. Sommige banken bieden deze soort persoonlijke lening echter wel aan dus we geven even een korte toelichting. Met deze persoonlijke lening kunt u een som geld lenen van de bank. Dat geld gebruikt u om een aantal dringende rekeningen (vb. water, elektriciteit, rekeningen van de hogeschool of universiteit van uw zoon of dochter, etc.) te kunnen betalen. U kiest zelf het bedrag dat u nodig heeft en hoeveel geld u per maand kan sparen voor dit doeleinde. Zoals gezegd kunt u ook steeds de persoonlijke lening voor persoonlijke projecten (die wel door de meeste banken aangeboden wordt) gebruiken zonder een reden voor de lening op te geven.

Krediet groeperen / samenvoegen

Het samenvoegen of de groepering van kredieten is handig als u al een of meerdere persoonlijke leningen heeft en er aan denkt om een nieuwe aan te vragen. Het samenvoegen van kredieten staat u toe te besparen door een beter tarief te krijgen dan degene die u op dat moment heeft. Zoals de naam al doet vermoeden, voegt u dus de verschillende persoonlijke leningen samen tot een lening. Die lening op afbetaling zal dan een uniek tarief / speciale voorwaarden hebben. U koopt in bulk en krijgt zo korting, daar kunt u het mee vergelijken.

Het voordeel is dat het beheren van de persoonlijke lening veel gemakkelijker is. Voordien moest u rekening houden met de verschillende leningen die u had lopen maar nu moet u slechts naar een lening kijken. U moet ook steeds maar een bedrag storten in plaats van verschillende bedragen voor de verschillende leningen op afbetaling die u had lopen.

U kunt de groepering of samenvoeging van kredieten aanvragen zoals u een gewone persoonlijke lening zou aanvragen. De bank zal uw situatie bekijken en moet uw verzoek eerst goedkeuren vooraleer de persoonlijke leningen effectief samengevoegd worden.

Als u geïnteresseerd bent in een persoonlijke lening (lening op afbetaling), zorg er dan voor dat u de verschillende banken en de persoonlijke leningen vergelijkt. U wilt immers de lening met de voordeligste voorwaarden niet mislopen.

Wilt u meer weten over persoonlijke leningen? Kijk dan zeker eens naar het overzicht van onze praktische gidsen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.