Zijn 100% online aanbiedingen voordeliger dan de traditionele?

Vergelijk altijd de online aanbieding met de klassieke zodat u niet te veel betaalt. Foto: Pixabay

Sommige aanbiedingen van de energieleveranciers zijn enkel online beschikbaar. Bij dat soort aanbiedingen zijn er geen administratiekosten voor de leverancier waardoor ze vaak goedkoper zijn. Maar moet u voor een lagere prijs inboeten aan kwaliteit? Ontdek het hier.

Wat is een online aanbieding?

De betekenis moet u niet te ver gaan zoeken. Het woord zegt het al zelf: een online aanbieding is een aanbieding waar u zich via het internet voor inschrijft en die u online beheert. Dit wil zeggen dat alle communicatie met de energieleverancier online verloopt. U krijgt dus ook geen energiefactuur op papier. In ruil voor de beperkte dienst kunt u profiteren van een lagere prijs.

Voor de rest is er geen enkel verschil tussen een online en een “traditionele” aanbieding. De elektriciteit en / of gas is steeds van dezelfde kwaliteit.

De voor- en nadelen van 100% online

Laten we beginnen met de werking van dit product. Als u kiest voor een online aanbod dan zult een veel tijd doorbrengen op de speciale ruimte of klantenportaal die voorzien wordt door de energieleverancier.

Een klantenportaal maakt deel uit van de website van de energieleverancier en is enkel toegankelijk voor ingeschreven klanten van de energieleverancier. In dat portaal heeft u als klant toegang tot uw online energiefactuur. Daarnaast kunt u ook uw verbruik in de gaten kunt houden en uw persoonlijke gegevens wijzigen. Ten slotte is er vaak ook een mogelijkheid voorzien om online vragen te stellen, bijvoorbeeld via een chat met een medewerker van de energieleverancier.

Wat de energiefactuur betreft, zijn er twee opties. De meeste energieleveranciers werken 100% online. Dit wil zeggen dat ze de energierekening enkel online aanbieden en niet op papier. Enkele energieleveranciers bieden nog wel de mogelijkheid aan om de factuur thuis te laten leveren. Deze leveranciers zijn echter in de minderheid. Als de administratiekosten te hoog oplopen dan zou de energieleverancier niet in staat zijn om de prijs te verlagen voor de klant.

Afhankelijk van uw voorkeuren en gewoontes kan een online aanbod een voordeel of een nadeel zijn. U zult voor uzelf moeten uitmaken of u zich comfortabel voelt om alles online te regelen en te beheren.

Een ander punt waar u op moet letten, is de beschikbaarheid van de klantenservice. Met een online aanbieding is het vaak zo dat u contact kunt opnemen met de leverancier via e-mail of via de website, maar niet per se via de telefoon. Dit kan een probleem zijn als u bijvoorbeeld een probleem wilt melden met uw elektriciteits- en / of gasrekening dus houd daar rekening mee.

Als laatste willen wij u er ook op wijzen dat u met een online aanbieding niet profiteert van speciale kortingen of promoties. Waarom? Van een 100% online aanbieding wordt verondersteld dat het de laagste prijs aanbiedt. Het is dus logisch dat de energieleverancier de prijs niet opnieuw zal verlagen.

Kort samengevat: met een online aanbieding zijn enkele diensten beperkt maar in ruil daarvoor krijgt u een lagere prijs per kWh voor elektriciteit en / of gas aangeboden. Het is aan u om uit te maken of de lagere prijs het waard is of niet.

De online aanbiedingen voor gas en elektriciteit in België

In België bieden zowat alle energieleveranciers online aanbiedingen aan. Dit geldt bijvoorbeeld voor EDF Luminus, Eni, Engie Electrabel, Essent en Octa+. Om u een idee te geven van wat ze aanbieden zullen we ze hieronder met elkaar vergelijken. Laten we beginnen met de prijs van elektriciteit (c€ / kWh) in Wallonië en Vlaanderen in april 2017.

Elektriciteit : Vlaanderen en Wallonië
Leverancier Naam Type contract kWh – Normal kWh – Dag- en nacht kWh – Exclusief Nacht Bijdrage (€/jaar)
EDF Luminus Click Vaste prijs (1 jaar) 5,36 6,53 4,45 4,45 30,25
Basic Variabele prijs 6,81 7,64 6,05 6,05 24,20
Essential Variabele prijs 5,58 6,37 4,42 4,42 48,40
Engie Electrabel Direct Variabele prijs (1 jaar) 4,63 5,07 4,15 4,15 27,35
Eni Start Vaste prijs (1 jaar) 5,12 6,20 4,28 4,28 40
Essent Essent.online Variabele prijs (1 jaar) 5,49 6,52 4,70 4,70 34,95
Lampiris Online Variabele prijs (1 jaar) 4,35 5,18 3,48 4,05 20
Octa+ Budget variabel Variabele prijs (1 of 3 jaar) 7,04 8,29 5,91 5,91 20

Het beste aanbod? Qua prijs per kWh is “Online” van Luminus de goedkoopste. Laten we deze prijs nu vergelijken met “Tip” van dezelfde leverancier.

Elektriciteit : online aanbieding vs. klassieke aanbieding (Lampiris)
Naam Type kWh – Normal kWh – Dag-en nacht kWh – Exclusief nacht Bijdrage (€/jaar)
Piekuren Daluren
Online Variabele prijs 4,35 5,18 3,48 4,05 20
Tip Variabele prijs 5,87 6,92 4,92 4,94 39,99

Het is duidelijk: het type van elektriciteitsmeter doet er niet toe. De online aanbieding biedt een lagere prijs per kWh en een lagere maandelijkse vergoeding aan! Het is dus een goede manier om geld te besparen, op voorwaarde natuurlijk dat u akkoord gaat met de beperkte diensten.

Laten we nu hetzelfde doen met de gasprijzen (c€/kWh) in Vlaanderen en Wallonië!

Gas : Vlaanderen en Wallonië
Leverancier Naam Type contract Gasprijs (c€/kWh) Bijdrage (€/jaar)
EDF Luminus Click Vaste prijs (1 jaar) 2,75 30,25
Basic Variabele prijs 2,66 18,15
Essential Variabele prijs 2,95 35
Engie Electrabel Direct Variabele prijs (1 jaar) 2,77 18,15
Eni Eni Start Vaste prijs (1 jaar) 2,42 40
Essent Essent.online Variabele prijs (1 jaar) 2,46 34,95
Lampiris Online Variabele prijs (1 jaar) 2,13 35
Octa+ Budget variable Variabele prijs (1 of 3 jaar) 2,67 20

Wat betreft de online gasaanbiedingen, is “Online” van Lampiris de goedkoopste. Om te zien of het echt de moeite waard is, vergelijken we de aanbieding met een contract met een variabele prijs van dezelfde leverancier.

Gas : online aanbieding vs. klassieke aanbieding (Lampiris)
Naam Type Gasprijs (c€/kWh) Bijdrage (€/jaar)
Online Variabele prijs 2,13 35
Tip Variabele prijs 2,77 39,99

Net zoals voor elektriciteit kunnen we concluderen dat de 100% online aanbieding gunstiger is voor uw portemonnee.

Wat is het verdict?

Als u uw elektriciteits- of gasrekening wilt verminderen, dan moet u zeker een online aanbod kiezen. Dit soort aanbieding zal u zeker kunnen verleiden met haar aantrekkelijke prijs per kWh en de lage maandelijkse kosten. Maar wees voorzichtig: controleer steeds of het online aanbod wel echt goedkoper is dan een traditionele aanbieding. Een online aanbieding van de ene leverancier kan nog steeds duurder zijn dan de traditionele aanbieding van een andere energieleverancier. Let dus goed op.

In ruil voor een lagere prijs zult u zich moeten aanpassen aan de voorwaarden van de leverancier. Dit wil zeggen dat u er een gewoonte van zult moeten maken om alles online te regelen, van het beheer van uw account tot het raadplegen van uw energiefactuur en het regelen van de facturatie. Is dat geen probleem voor u? Dan weet u wat u moet doen!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.