Laatste nieuws energie

Alle artikels:

Zorgt het tekort van 42 miljoen bij de nettarieven voor een hogere factuur?

Uit berekeningen van Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat de distributienettarieven voor elektriciteit in 2016 onderschat zijn voor 42 miljoen euro. Het tekort zal verrekend worden in de tarieven van volgend jaar. Nettarieven maken een groot deel uit van de factuur maar of die zal stijgen, is nog niet duidelijk.

Productie en verkoop elektrische wagens stijgt, maar het moet nog beter

De verkoop van elektrische auto's blijft sterk stijgen. Op dit moment rijden er wereldwijd zo’n 2 miljoen elektrische auto’s rond. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China, de VS en Europa zijn de grootste producenten. Zij zijn samen goed voor 90 procent van alle elektrische auto's.

Positieve kosten-batenanalyse voor slimme energiemeters, maar factuur stijgt

De Vlaamse regering besliste begin dit jaar om vanaf 2019 te starten met de uitrol van digitale energiemeters. De kosten-batenanalyse is nu klaar: VREG spreekt van "een juiste beleidskeuze" en een positief maatschappelijk effect dat kan oplopen tot 393 miljoen euro. Het nadeel? De energiefactuur zal lichtjes stijgen.

Een kwart miljoen Vlaamse gezinnen kiezen voor groepsaankoop energie

De groepsaankoop voor energie wordt steeds populairder. De helft van de Vlamingen die veranderen van energieleverancier doen dat niet zelfstandig maar via een groepsaankoop. Dat is een record. De Vlamingen kiezen voor groepsaankoop omdat ze hun energierekening willen verlagen.

De Backer trekt stekker uit windparken en experimenteert met golfenergie

Na de biomassacentrales komt nu ook de miljardensteun voor de windparken op zee onder vuur. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer wil de drie laatst geplande parken annuleren. Om de Europese groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen, kijkt hij nu naar golfenergie op de Noordzee.

Het ‘stopcontact’ van Elia is 400 euro miljoen euro waard

Elia investeert 400 miljoen euro in een zogenaamd ‘stopcontact op zee’. Het gaat om een offshore platform, zo’n 40 km voor de kust van Zeebrugge. Met dat platform kunnen nieuwe windparken op zee op het Belgische netwerk op land aangesloten worden. De raad van bestuur heeft de investering alvast goedgekeurd, aldus Elia.

Minder investeringen in duurzame energie en toch daalt de prijs

Vorig jaar zijn de investeringen in wind- en zonne-energie voor het eerst sinds 2013 wereldwijd gedaald. Dat is opmerkelijk aangezien de hoeveelheid geleverde stroom uit hernieuwbare energie gestegen is. En ook de prijs daalde. Hoe dat te verklaren valt, leest u hier.

Fusie tussen Eandis en Infrax vermindert factuur met slechts 1%

Er is een megafusie op komst in het Vlaamse energielandschap. Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, wil het beheer van het distributienet samenbrengen in één grote werkmaatschappij. De lokale intercommunales blijven, maar er mogen o.a. geen zitpenningen meer worden betaald.

Een gemiddeld gezin zou 120 euro minder moeten betalen voor energie

Politici laten zich steeds meer van zich horen als het gaat om het bedrag op de energiefactuur. Volgens Van Quickenborne (Open Vld) betalen we 120 euro per jaar te veel. Energiespecialist Andries Gryffroy (N-VA) houdt het op 115 euro per jaar. Beiden duiden een andere oorzaak aan van de te hoge rekening.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.