NFC: Contactloos betalen en gegevens uitwisselen met uw smartphone

Contactloos betalen en gegevens uitwisselen is handig, maar is het wel veilig? Foto: Pixabay

Near Field Communication (NFC) wordt geleidelijk ingevoerd in alle mobiele toestellen. Maar wat is het? En is het schadelijk voor de veiligheid van uw gegevens? Laten we kijken hoe het werkt en hoe we het kunnen gebruiken.

Wat is NFC?

NFC is een contactloze communicatietechnologie die het mogelijk maakt om gegevens over een korte afstand (enkele centimeters) tussen twee apparaten uit te wisselen. NFC is een extensie van radio frequency identification (RFID). Dit systeem maakt gebruik van een tag, een lezer en een backend (bijvoorbeeld een database). Een NFC-chip kan in drie verschillende standen werken. Een daarvan is de peer-to-peermode waarbij het mogelijk is om te communiceren tussen twee NFC-toestellen, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van gegevens..

Om gebruik te maken van NFC moet de smartphone voorzien zijn van elektronische chip en een compatibele simkaart. Op deze manier slaagt hij erin om toegang te krijgen en te reageren op verzoeken die uitgezonden worden door een apparaat dat ook beschikt over de technologie.

Vandaag de dag is de NFC direct geïntegreerd in een aantal smartphones en zorgt het voor een ware revolutie in ons dagelijks leven dankzij de uitgebreide toepassingen. Merk op dat NFC het gebruik van Bluetooth of wifi niet uitsluit hoewel de gebruikte frequenties verschillend zijn.

Wat zijn de mogelijke toepassingen?

NFC-technologie kan worden toegepast op vele manieren. Er zijn drie categorieën.

  1. Contactloze mobiele betalingen
  2. Het uitwisselen van gegevens tussen twee toestellen met NFC
  3. Identificatie (waarbij de smartphone als toegangspas dient)

Contactloze mobiele betalingen

In België werden contactloze betalingen in 2015 door Visa geïntroduceerd. Dat jaar was een jaar van verandering in de wereld van mobiele apparaten. Jean-Marie Crayencour, verantwoordelijke van Visa België en Luxemburg, deelde in januari 2016 immers mee dat “30% van de Belgische handelaren al zijn uitgerust met de contactloze technologie van Visa”. Hij voegde daaraan toe dat “dit percentage 60% zou moeten bereiken tegen het einde van het jaar.”

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n contactloze betaling? Dat is eigenlijk zeer gemakkelijk. Houd een creditcard met een NFC-chip (een type kaart dat door verschillende banken aangeboden wordt) tegen een compatibele terminal om de aankoop te valideren. Dat is een snelle en gemakkelijke manier om te betalen omdat het niet nodig is om uw code in te typen of zelfs maar u kaart in het machine te steken! Opgelet: als u voor meer dan 25 euro koopt, moet u uw code (om veiligheidsredenen) wel opgeven.

Als u de QR-code scant met uw smartphone kunt u mobiel betalen.
Als u de QR-code scant met uw smartphone kunt u mobiel betalen. Foto: Pixabay

En mobiel betalen, wat is dat? Om dit mechanisme te gebruiken, moet u een smartphone hebben die uitgerust is met de NFC technologie. Daarna moet u een app installeren die u toelaat om aankopen te doen door het scannen van een QR code (een soort van barcode). En natuurlijk moet u zich in een winkel bevinden die dit soort transacties mogelijk maakt! Kinepolis, Base, Decathlon, McDonalds … zijn enkele voorbeelden. Verwacht wordt dat steeds meer winkels mobiele betalingen mogelijk zullen maken.

Gegevensuitwisseling

Met NFC kunt u bestanden tussen twee apparaten uitwisselen (smartphone, touchpad, draadloze luidspreker …). Het kan gaan om muziek, een tekstdocument, video, … Om de communicatie tussen de twee apparaten mogelijk te maken, houdt u de twee apparaten tegen elkaar, rug aan rug. Als de overdracht van de gegevens voltooid is, begint het apparaat te trillen.

Identificatie

Een ander nuttig aspect van NFC? De technologie kan gebruikt worden om u overal te identificeren! Of het nu op een concert is of op het openbaar vervoer via uw abonnement …

De veiligheid van uw gegevens met NFC

Dat is allemaal goed en wel, maar hoe zit het met de beveiliging van de informatie op uw gsm? Het is beter om goed op de hoogte te zijn van de risico’s, zeker als het gaat om uw bankgegevens.

Dus … Hoe zit het met de NFC? Verschillende bronnen hebben reeds de risico’s van deze technologie aan de kaak gesteld. De technologie wordt ervan beschuldigd dat het geen encryptie-protocol heeft. Het is dus goed mogelijk dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens van de NFC creditcard. Naam, nummer, de vervaldatum, de transactiegeschiedenis … Alles kan beschikbaar zijn. Nu lijkt het erop dat de banken gevoelige informatie hebben verwijderd, zoals voor- en achternaam, maar is dat genoeg?

Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Het beoordelen van de veiligheid van dit systeem blijft een lastige taak. Aan de ene kant is het aantal voorvallen van fraude minimaal in vergelijking met het aantal transacties per dag, maar aan de andere kant, heeft de technologie nog enkele duidelijke gebreken. Als uw gsm gestolen wordt, kunnen uw gegevens mogelijk gestolen worden. De vraag is dus: is het wel een goede zaak dat gsm’s zoveel informatie bevatten?

Bij de lancering van dit systeem werd de “nabijheid” als argument gebruikt om de technologie te verdedigen. Met nabijheid bedoelen we dat de draadloze communicatietechnologie enkel voor korte afstanden gebruikt kan worden. Uitwisseling tussen externe apparaten is maar mogelijk tot 10 cm.

Ondertussen werd ontdekt dat de afstand varieert afhankelijk van de kracht van de ontvanger. Met een beter model zou u de kaart dus vanop een grotere afstand kunnen activeren… en dat doet natuurlijk de deur open voor kwaadwillend personen die zich in de buurt bevinden.

De banken blijven echter overtuigd dat uw gegevens niet zomaar te grabbel liggen. De gegevens zouden immers versleuteld zijn. Dit wil zeggen dat ze onleesbaar zouden zijn voor mensen die het algoritme voor de ontcijfering van de gegevens niet kennen.

De meningen over de veiligheid van NFC zijn dus verdeeld. De enige mening die telt, is natuurlijk de uwe. Heeft u vertrouwen in NFC?

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.