De sterkte van het mobiel netwerk van alle gsm-operatoren in België

De sterkte van het mobiel netwerk is afhankelijk van locatie en operator. Foto: Pixabay

Het mobiel netwerk wordt steeds vaker gebruikt en daar zal in de toekomst geen verandering in komen. Het wordt dus steeds belangrijker dat u een sterk netwerk heeft zodat u kunt profiteren van snel mobiel internet. Ontdek in onze gids welke gsm-operatoren beschikken over het beste netwerk.

Waarom is de sterkte van het netwerk belangrijk?

Is uw mobiel internet traag? Zijn er bepaalde plaatsen (bv. thuis of op het werk) waar u een zeer slechte verbinding heeft? Dat heeft allemaal te maken met de mobiel netwerk. Als u zich op een locatie bevindt die niet optimaal gedekt wordt door het netwerk van uw huidige operator, dan zal u geen toegang hebben tot snel mobiel internet.

Helaas zit er niets anders op dan te veranderen van gsm-operator. Maar hoe voorkomt u dat u opnieuw een operator kiest die uw locatie niet optimaal dekt? Wel, daar heeft het BIPT, de Belgische telecomregulator, een oplossing voor. Maar eerst geven we meer uitleg over alle beschikbare operatoren en hun netwerken zodat u weet welke opties u heeft.

De gsm-operatoren en hun netwerk

In België bestaan er slechts drie gsm-operatoren die een eigen netwerk hebben: BASE (in handen van Telenet), Orange en Proximus. Alle andere gsm-operatoren zijn ofwel partners ofwel MVNO’s. MVNO staat voor “Mobile Virtual Network Operator”. Zo’n operator beschikt niet over een eigen netwerk maar “huurt” als het ware het netwerk van een van de grote drie. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende operatoren en tot welk netwerk ze behoren:

Zoals hierboven vermeld, zijn er dus maar drie netwerken waar alle operatoren gebruik van kunnen maken.

  • MNVO’s op het netwerk van BASE: Allo RTL, Turk Telekom Mobile, Aldi, Carrefour Mobile, Contact Mobile, Digiweb, Ello Mobile, JIM Mobile, Join Experience, Nextel Mobile, Ortel Mobile, Simyo, Sudpresse Mobile, United Telecom, Mobile Vikings, SFR, Transatel, Vectone Mobile;
  • MVNO’s op het netwerk van Orange: 1617, Galaxy Mobile Solutions, Lycamobile, Plug Mobile, Red Bull Mobile, Telenet, Tellink, Transatel, Voo
  • MVNO’s op het netwerk van Proximus: De Post, Scarlet Mobile, Schedom/Dommel

Welke netwerken zijn beschikbaar?

Er bestaan verschillende generaties van netwerken die elkaar doorheen de jaren hebben opgevolgd. Met het allereerste netwerk, 1G, kon de klant enkel bellen. Dit netwerk wordt vandaag niet meer gebruikt. Met het tweede netwerk kon er gebeld, ge-sms’t en ge-mms’t worden (het versturen van video’s en foto’s). Het was wereldwijd de eerste genormeerde standaard voor mobiele telefonie.

Dat gsm-netwerk groeide uit tot GPRS (2,5G) en EDGE (2,75G) dat een snellere informatieoverdracht mogelijk maakte. EDGE is het netwerk dat we gebruiken wanneer 3G en 4G niet beschikbaar zijn op de locatie waarin we ons bevinden. We maken dus nog steeds gebruik van dit oudere netwerk.

Na 2G kwam 3G en daarna 4G. Met dit netwerk heeft men toegang tot het internet, video-conferencing, video-overdracht, TV via gsm, etc. Hoe nieuwer de generatie, hoe sneller de informatie overgebracht wordt. 4G is 6 tot 7 keer sneller dan 3G. Het verzenden van een foto duurt ca. 10 seconden met 3G en slechts 1 tot 2 seconden met 4G.

De kaart van het BIPT: de dekking van de netwerken

Vandaag de dag wordt zo goed als heel België gedekt door het 3G netwerk. Dit geldt voor de drie netwerken. Dit is echter nog niet het geval voor 4G. Op sommige plaatsen heeft u geen toegang tot het 4G-netwerk.

Als u veel gebruik maakt van het mobiel internet en veel belang hecht aan de snelheid is het dus aangewezen om uit te zoeken welke van de drie operatoren de beste 4G dekking heeft op of rond uw woonplaats. Dit beperkt enigszins uw keuze van operator maar zoals gezegd zijn er ook nog steeds de MVNO’s waaruit u kan kiezen.

Als u in een grote stad zoals Antwerpen of Brussel woont, dan gaat u weinig problemen ondervinden. In de grootsteden hebben alle drie de netwerken een zeer goede dekking. Als u op het platteland of in een afgelegen gebied woont, is de situatie weer anders. In dat geval kunt u opnieuw baten bij een vergelijking. Ook voor Wallonië is dit geval (uitgezonderd de grootsteden).

Opdat u de netwerken met elkaar zou kunnen vergelijken, heeft het BIPT kaarten gepubliceerd met de netwerkdekking voor het 3G en 4G netwerk van alle operatoren.

Netwerkdekking Base
De netwerkdekking van Base. Blauw betekent een goede dekking, wit betekent weinig of geen dekking. Foto: BIPT

Het BIPT verkrijgt de nodige gegevens door een aantal controles uit te voeren door middel van een professioneel meetinstrument, de RF scanner. Die scanner controleert de juistheid van de gegevens van de operatoren. Als ten minste 95% van de metingen bevestigen dat het signaalniveau hoger is dan het minimum (ingesteld door het BIPT), dan wordt het gebied “gevalideerd.”

Netwerkdekking Proximus
De netwerkdekking van Proximus. Blauw betekent een goede dekking, wit betekent weinig of geen dekking. Foto: BIPT

Opgelet: de kaarten geven de dekking van de netwerken weer volgens een standaard, i.e. een meting die buiten gebeurt. Dit kan dus verschillen van wat u zelf ervaart. De kaart houdt dus bijvoorbeeld geen rekening met de sterkte van het netwerk in een gesloten ruimte, de positie (in een garage, in een hoog gebouw, etc.), het type toestel dat u gebruikt (GSM, tablet) of waarvoor u het netwerk gebruikt (SMS, internet, etc.). Neem dus zeker een kijkje op deze kaarten maar houd dus in het achterhoofd dat de werkelijkheid kan verschillen met wat er op de kaarten staat.

Voor de kaart van de netwerkdekking van Orange, die weinig verschilt van die van Proximus, kunt u terecht op de website van het BIPT.

De kaarten van het BIPT worden elk jaar geüpdatet.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.