Het netwerk van de toekomst: 5G

Een film downloaden in enkele seconden? Auto's die met elkaar communiceren? Allemaal mogelijk. Foto: Pixabay

Proximus is het eerste telecombedrijf in België dat 5G zal uittesten. Die technologie zal niet enkel zorgen voor een snellere verbinding, maar zal ook de weg vrijmaken voor ‘the Internet of Things’, i.e. communicatie tussen voorwerpen. Dat is echter pas voor binnen een aantal jaar. Eerst is 4,5G aan de beurt.

5G maakt “the Internet of Things” mogelijk

Proximus zal als eerste het 5G-netwerk testen en richt zo haar blik op de toekomst. Tegen 2020 zou volgens het grootste Belgische telecombedrijf alles met elkaar verbonden zijn.

Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, beklemtoont dat deze technologie nodig is om te beantwoorden aan de stijging van het mobiele dataverkeer. Tegen 2020 zou dat acht keer zo groot zijn. Er zijn twee redenen voor de stijging van het dataverkeer: mensen zullen steeds vaker hun smartphone gebruiken en apparaten zullen vaker met elkaar communiceren via het internet. Dit wordt “the Internet of Things” genoemd.

Apparaten die met elkaar communiceren klinkt misschien futuristisch, maar dat is het niet. Slimme bewakingscamera’s of thermostaten bestaan al en in de toekomst zullen daar alleen maar meer toepassingen bijkomen, zoals zelfrijdende auto’s.

Voorbeeld: 5G kan gebruikt worden om een verkeerslicht informatie te laten versturen naar een wagen om te laten weten dat het op rood staat. De auto zal vanzelf stoppen. Ook kan een wagen een andere wagen waarschuwen dat hij afslaat, zodat die vanzelf vertraagt.

Om al die toepassingen vlot te laten werken, moeten de internetverbindingen supersnel zijn. En dat is niet mogelijk met het 4G-netwerk, dat de grote hoeveelheid aan informatie niet kan verwerken.

Het 5G-netwerk in detail

Op naar 5G dus. Tot nu toe weten we dus 5G een pak sneller zal moeten zijn dan het huidige 4G-netwerk, maar hoe snel is dat dan? In een testomgeving werden snelheden tot 70 gigabit per seconde geregistreerd, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G.

Voorbeeld: met het 5G-netwerk zou men een HD film in slechts enkele seconden kunnen downloaden.

Proximus werkt voor de 5G-test samen met het Chinese Huawei, dat een internationale pionier is op het vlak van nieuwe technologie. Huawei werkt samen met verschillende wereldwijde telecombedrijven voor een ‘Unified 5G Standard’. Er zijn tot nu toe maar liefst elf 5G research centers (zes in China, vijf daarbuiten, waarvan drie in Europa) ter wereld en allemaal zijn ze volledig gewijd aan de nieuwe technologie.

De bedoeling van de 5G-test is om zaken die in een labo getest werden naar het echte leven te brengen. Zo kunnen er fouten opgespoord worden en kunnen er aanpassingen gemaakt worden aan de investeringen in het netwerk.

Die investeringen zijn hard nodig. Proximus investeert jaarlijks zo’n 1 miljard euro in zijn netwerk. Voor 5G zullen niet enkel de grote antennes vervangen moeten worden: het netwerk zal ook op drukke plaatsen (denk aan de grote steden zoals Antwerpen, Gent, Brussel, …) uitgebreid worden met meer (maar wel kleinere) antennes. Proximus heeft een test lopen in het centrum van Antwerpen, waar ze dertien zogenaamde ‘small cells’ (kleine antennes) plaatsten om de snelheid van de netwerkverbinding op piekmomenten te verbeteren. De eerste 5G-antennes worden pas binnen 4 jaar geplaatst.

4,5 G getest in 2017

Naast de ontwikkeling en de investeringen van het 5G-netwerk wordt in 2017 ook gestart met het testen van 4,5G in een aantal grote Belgische steden. 4,5G is de opvolger van 4G en zal uiteraard ook sneller zijn dan haar voorganger. De 4,5G-technologie laat een snelheid toe van 450 megabit per seconde. Dat is drie keer sneller dan 4G. Maar ook 4,5G is nog niet voor vandaag of morgen: tegen 2020-2021 zal nagenoeg heel België gedekt zijn.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.