Is Netflix in België een aanrader?

Netflix is een SVoD-service waarmee u onbeperkt naar de nieuwste films en tv-series kan kijken. Foto: Netflix Media

Netflix is ​​een Amerikaanse SVOD-service. Dankzij zijn populariteit werd Netflix in september 2014 naar België gebracht en werd het ook in ons land een succes. Toch zal Netflix traditionele TV niet meteen van de troon stoten. Is een abonnement dan wel de moeite waard? U leest het hier.

Wat is SVoD?

Netflix is dus een SVoD-service van Amerikaanse makelij, maar weet u wat SVoD is? En kent u het verschil tussen VoD en SVoD? Als dat niet het geval is, lees dan zeker verder. Beide hebben hun voor-en nadelen en verschillen in 1 belangrijk punt.

Laten we eerst kijken naar de term die geassocieerd wordt met de naam Netflix, de SVoD. Dit acroniem staat voor “subscription video on demand”. Dit betekent dat u met een SVoD-service onbeperkt toegang krijgt tot een catalogus van films en series tegen een vaste prijs (maandelijks abonnement).

Met VoD daarentegen betaalt u geen maandelijks abonnement. U heeft nog steeds de mogelijkheid om een film of serie te kiezen uit een uitgebreide catalogus, maar u betaalt afzonderlijk voor elke film of aflevering die u bekijkt. U betaalt dus per video die u bekijkt en niet per maand zoals het geval is bij een SVoD-service als Netflix.

In België bieden verschillende operatoren (VOO, Proximus, Telenet …) VoD aan. Denk maar aan Proximus TV of het Telenet Play gamma.

Dit is de tijd om te genieten: Proximus biedt Netflix aan als bonus bij haar Tuttimus aanbod!

Wat is Netflix?

Netflix is ​​een Amerikaans bedrijf dat in 1997 door Reed Hasting werd opgericht. Het biedt haar abonnees de mogelijkheid aan om films en series te kijken op het internet dankzij “streaming”. Met deze technologie wordt tijdens het afspelen van een video continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst. Als gevolg kunnen de ontvangen media (video en audio) direct bekeken worden. U hoeft dus niet te wachten tot de video gedownload is.

Netflix is populair in zowel Noord- als Zuid-Amerika en is ook al een tijdje beschikbaar in Europa. Het bedrijf legt momenteel de laatste hand aan haar wereldwijde ontwikkeling, maar is nu al beschikbaar in 190 landen.

Netflix is in ons land echter nog niet ingeburgerd. Er zouden immers slechts weinigen een abonnement hebben op deze service. Dat is een teleurstelling, wetende dat CEO Reed Hastings 30% van de Belgische gezinnen wilde overtuigen. Het feit dat dat voorlopig niet lukt, kan verklaard worden door het het feit dat lokale concurrenten hun aanbod hebben verrijkt. Zo bieden Proximus, Telenet, VOO, SFR en andere operatoren ook zeer voordelige aanbiedingen aan.

Het is overigens moeilijk om het aantal abonnees per land in te schatten. Netflix communiceert immers enkel over globale cijfers. In juni 2016 had het bedrijf maar liefst 83.200.000 gebruikers. 47 miljoen van die abonnees bevonden zich in de Verenigde Staten.

Hoe kunt u zich abonneren?

Om te kunnen profiteren van een onbeperkt aanbod aan films en series moet u zich via de website of via de app registreren. Daarna kiest u de datum waarop u wil starten met uw abonnement, voert u uw betalingsgegevens in en selecteert u het aanbod van uw keuze. Over de verschillende aanbiedingen geven we later meer uitleg.

Netflix is op meerdere apparaten beschikbaar.
Netflix is op meerdere apparaten beschikbaar. Foto: Netflix Media

Een van de sterke punten van Netflix is de ​​toegankelijk vanaf meerdere apparaten. U kunt deze service gebruiken op uw smartphone (iPhone, Android of Windows Phone), maar ook op uw tablet, computer, game console, streaming-speler (zoals Google Chromecast) of Blu-ray en TV.

Is uw registratie voltooid? Dan krijgt u het hoofdmenu te zien die u toegang geeft tot de verschillende categorieën (series, films, documentaires …). Om u te helpen beslissen krijgt u voor elke film, serie of documentaire een korte beschrijving. Als u uw keuze heeft gemaakt, rest er u niets anders dan beginnen met kijken! U heeft de mogelijkheid om de film of aflevering te pauzeren wanneer u maar wilt. Daarnaast kunt u ook terugspoelen en verder spoelen en ondertitels inschakelen.

De voor-en nadelen van Netflix

Laten we beginnen met de positieve punten! Als u graag de nieuwste series verslindt, dan is Netflix een goede optie. U hoeft niet langer maanden te wachten op een nieuw seizoen. U kunt ze meteen bekijken dankzij de uitgebreide catalogus van Netflix. Van How I Met Your Mother en Breaking Bad tot The Walking Dead en Dr. House. U vindt zeker iets wat u aanstaat. Er zijn wel enkele opvallende afwezigen zoals Game of Thrones.

Daarnaast biedt Netflix biedt ook exclusieve content aan. Dit zijn series en documentaires die enkel beschikbaar zijn via de SVoD-service. Orange is the New Black is een voorbeeld van een exclusieve Netflix-serie.

Met Netflix kunt u onbeperkt films en tv-series bekijken tegen een vast bedrag.
Met Netflix kunt u onbeperkt films en tv-series bekijken tegen een vast bedrag. Foto: Netflix Media

Bovendien biedt Netflix ook de mogelijkheid aan om de audio te wijzigen. Zo kunt u de video’s niet alleen in het Engels maar ook bijvoorbeeld in het Frans bekijken. Houdt u niet van gedubde series? Dan heeft u nog steeds de mogelijkheid om de ondertitels in te schakelen.

Daarnaast werkt Netflix ook met een krachtig algoritme dat u series en documentaires zal aanbevelen op basis van uw geschiedenis.

Tot slot werd in het najaar van 2016 een offline-modus geïntroduceerd. Daarmee kunt u films en andere video’s opslaan zodat u er later naar kan kijken. Het voordeel? U heeft geen internetverbinding meer nodig. Ideaal is voor een lange reis op de trein of op het vliegtuig!

De zwakke punten van Netflix? De catalogus wordt per land vastgelegd en de catalogus in België is minder uitgebreid dan die van de VS. Helaas kan Netflix door een probleem met exploitatierechten niet dezelfde films, series en documentaires aan al haar abonnees aanbieden. Om dezelfde reden moet u niet verwachten dat u de laatste bioscoopfilms zal terugvinden in de catalogus.

De aanbiedingen van Netflix

Zoals hierboven vermeld, krijgt u met een Netflix-abonnement onbeperkt en direct toegang tot de catalogus. Weet wel dat Netflix verschillende pakketten aanbiedt. Voor u die bekijkt, moet u weten dat u een internetverbinding van ten minste 25 Mb / s nodig heeft voor Ultra HD.

In alle andere gevallen, beveelt het bedrijf beveelt de volgende downloadsnelheden aan om de films en tv-series te streamen:

  • 0,5 megabit per seconde: minimum verbindingssnelheid
  • 1,5 megabits per seconde: aanbevolen snelheid
  • 3 megabits per seconde: aanbevolen voor de SD-kwaliteit
  • 5 megabits per seconde: aanbevolen voor de HD-kwaliteit

Netflix biedt drie soorten aanbiedingen aan die voornamelijk van elkaar verschillen met betrekking tot de prijs en het aantal schermen waarop u tegelijk kan kijken. Merk op dat er geen verplichting is. U kunt uw abonnement op elk moment annuleren.

Abonnementen Netflix
Essential Standaard Premium
Tarief na de eerste maand gratis €7,99 €9,99 €11,99
HD ×
Ultra HD × ×
Schermen die tegelijk beschikbaar zijn 1 2 4
Netflix op uw computer, TV, smartphone en tablet
Onbeperkte films en series
Mogelijkheid om op elk moment te annuleren
Eerste maand gratis
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.