Mogelijk duurdere diensten door lage rente bij BNPP Fortis?

Mogelijk duurdere diensten door lage rente bij BNPP Fortis? Foto: iCapps.com

Door de aanhoudende lage rente overweegt BNP Paribas Fortis de kosten van de bankdiensten te verhogen om het verlies aan inkomsten te compenseren. CEO Max Jadot bevestigde dat maandag tijdens een conference call over de halfjaarcijfers.

‘Er is hierover nog geen concreet project’, zei Jadot, maar ‘we gaan dit bekijken in functie van de rentestanden. We gaan de lage rente moeten compenseren door duurdere bankdiensten’.

Het probleem is al langer gekend en de banken blijven erop hameren: het beleid van de ECB (en de lage rentes) maakt het voor de (Belgische) banken steeds moeilijker om winst te boeken. Max Jadot: ‘Vanaf 2017 zal het pijn beginnen pijn doen (…) Voor deze bank en voor andere Belgische banken en de Belgische banksector zullen vanaf 2017 de huidige rentestand en de vlakke rentecurve pijn beginnen doen.’

‘Renteprobleem’

Marktleider BNP Paribas Fortis zal door dit ‘renteprobleem’ op ‘elke lijn van de resultaten van de bank werken’, aldus Jadot. Dus ook de inkomsten. De CEO verwijst naar de oproep van sectororganisatie Febelfin om het gegarandeerde minimumrendement van 0,11 procent op het gereglementeerd spaarboekje te herbekijken. ‘We pleiten absoluut niet voor een voor een negatieve rente voor de consument’, maar ‘er is wel nog manoeuvreerruimte’.

Nulrente

Jadot werd ook gevraagd naar de nulrente voor bedrijven (KBC zal hiervoor die bedrijfsrekeningen omzetten in niet-gereglementeerde spaarrekeningen, nvdr). Er is hierover nog geen beslissing genomen, maar de banken gaan met de lage rentes wel op zoek naar inkomsten, luidde het.

Met de winstgevendheid in het eerste halfjaar zat het alleszins wel snor: de winst ging 4,8 procent hoger tot 1,019 miljard euro. De inkomsten stegen 1,3 procent tot 3,631 miljard euro. In België stegen de inkomsten 0,6 procent, ‘ondanks de uitdagende economische omstandigheden, een daling in de financiële vergoedingen bij Retail Banking België en de negatieve impact van de herfinanciering van hypothecaire leningen’. Buiten België namen de inkomsten 2,4 procent toe

Deze cijfers hebben dus niet alleen betrekking op de Belgische retailactiviteiten van BNP Paribas Fortis, maar ook bijvoorbeeld de Turkse en andere buitenlandse activiteiten. De Belgische bank is volledig in handen van het Franse BNP Paribas, dat de Belgische staat (10,3%) als grootste aandeelhouder heeft.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.