Hoe kunt u zelf de internet box en ADSL-modem installeren?

De b-box-3 van Proximus is een voorbeeld van een internet box die u moet installeren voor de internetverbinding. Foto: Proximus

Als u tekent voor een internetabonnement kunt u vaak de apparatuur laten installeren door een technicus, maar niet alle operatoren bieden deze mogelijkheid aan. In sommige gevallen moet u dus zelf aan de slag om bijvoorbeeld de modem aan te sluiten. Heeft u hulp nodig? Lees dan zeker het vervolg van deze gids.

Zelfs als u alle essentiële apparatuur heeft om een ​​internetverbinding tot stand te brengen, kan het nog een echt raadsel zijn om alles netjes in elkaar te puzzelen. Maar geen paniek! Het installeren van de modem zonder een technicus is zeker doenbaar. Met enige uitleg en afbeeldingen wordt alles duidelijk!

De term “connector” zegt dat u iets? Deze term wordt gebruikt om alle verbindingselementen aan te duiden die gebruikt worden voor het aansluiten van apparaten op stopcontacten en het aansluiten van computers, audio of video (consoles, TV …).

Laten we dan nu eens kijken naar alle kabels en hun rol in de ADSL-installatie.

De internet box

De internet box is het middelpunt van uw thuisnetwerk. Het is een soort doos die door uw internetserviceprovider (ISP) geleverd wordt om een breedbandverbinding (ADSL, glasvezel of kabel) tot stand te brengen. Zijn rol? Aangesloten op uw telefoonlijn, zal het in staat zijn om de internetverbinding tot stand te brengen en deze te “verspreiden” over alle apparaten in het huis (laptop of desktop, tablet, mobiele telefoon …), via kabels of draadloos.

Het model van de box is afhankelijk van uw internetprovider, maar de input en outputpoorten zijn ongeveer hetzelfde bij alle operatoren.

De box moet via een voedingskabel op een stopcontact worden aangesloten om te functioneren. Een ander belangrijk element is de ADSL-kabel of internetkabel. Zonder deze kabel is er geen installatie mogelijk! De kabel van Proximus is blauw en moet worden aangesloten op de poort van dezelfde kleur.

Uw box is ook uitgerust met een RJ11-poort die wordt gebruikt om de ​​vaste lijn aan te sluiten en ethernet stopcontacten (RJ45) voor het aansluiten van verschillende apparaten (computer, TV decoder, gameconsole …) met RJ45-kabels en USB-poorten (het aantal hangt af van de box).

Het aansluiten van de DSL-splitter

Als u bijvoorbeeld reeds een abonnement had bij Proximus en het aansluitpunt al werd geïnstalleerd, dan moet u niets doen. Is dat niet gebeurd, dan zal u een aantal stappen moeten doorlopen om uw aansluitpunt klaar te maken. Hoe u dat doet, vindt u op de website van Proximus (PDF).

  • Om de splitter aan te sluiten heeft u een adapter en een DSL-splitter nodig. Indien de adapter en de splitter al aanwezig zijn in uw installatie, dan raden wij aan deze te vervangen door die in de doos van de operator werd geleverd.
  • Verwijder alle apparaten of bestaande splitters uit het aansluitpunt en plaats eerst de adapter gevolgd door de DSL-splitter.
  • Als je een klassieke telefoonlijn hebt, klik je het telefoonsnoer in één van de twee ‘TEL’-poorten van de adapter. Zie afbeelding.
Sluit de vaste telefoon aan op de DSL-splitter. Foto: Proximus

 

  • Sluit de modem op de splitter aan.
Sluit de modem aan
Gebruik de internetkabel om de verbinding te maken. Foto: Proximus
  • Zet de modem onder spanning door hem in het stopcontact te steken.
  • Het lampje Power licht op. Als dat niet gebeurt, controleer dan of de schakelaar op de achterkant van de modem wel degelijk op ‘ I ’ staat. De configuratie gebeurt automatisch.

Wat is een DSL-splitter?

Een voorbeeld van een DSL-splitter
Een voorbeeld van een DSL-splitter. Foto: ebay.com

De DSL-splitter krijgt u samen met uw modem en is essentieel om zowel de vaste lijn als het internet te kunnen gebruiken. Waarom? Als u een ADSL-lijn gebruikt, heeft u twee soorten frequenties: hoog (voor webverkeer) en laag (voor de traditionele telefoon, fax, …). De DSL-splitter zal deze frequenties gescheiden houden. Afhankelijk van uw gekozen verbinding heeft u ofwel een ADSL-splitter of een VDSL-splitter.

Sluit andere apparaten aan op uw box

De box is nu aangesloten op uw telefoonaansluiting en een LED-lampje geeft aan dat het perfect werd geïnstalleerd! Nu is het tijd om andere apparaten aan te sluiten, afhankelijk van het aanbod dat u gekozen heeft. Laten we focussen op televisie en computer.

U kunt deze apparaten aansluiten via wifi, maar het is aan te raden om kabels te gebruiken. Met een vaste verbinding krijgt u een hogere transmissiesnelheid dan de draadloze. De verbinding is bovendien ook stabieler. De kwaliteit van het wifi-signaal verlaagt immers naarmate de afstand groeit.

TV en computer

Als u in uw abonnement ook gekozen heeft voor digitale televisie, dan ontvangt u in de meeste gevallen een decoder van uw leverancier. U moet dit apparaat aansluiten op de modem met een RJ45-kabel (grijze kabel in het geval van Proximus). Daarna moet u de decoder aansluiten op de TV met een HDMI-kabel (voor TV in HD-kwaliteit) of met een SCART-kabel (voor TV in SD-kwaliteit). Tot slot moet u de decoder aansluiten op een stopcontact en hem aanzetten.

Als u geen wifi-verbinding wilt voor uw computer, dan moet u hem aansluiten op de modem. Gebruik hiervoor de door uw provider aangeboden kabel en sluit deze aan op de Ethernet-poort van uw computer en de desbetreffende poort van de modem.

Gebruik Powerline Communication als alternatief voor wifi

Naast een wifi-verbinding of een verbinding via ethernet, is er ook nog Powerline Communication (PLC). Deze technologie maakt het mogelijk om internet te verkrijgen via het elektriciteitsnet. Hoe? Met PLC adapters in het stopcontact.

Meer informatie over het aansluiten van PLC vindt u in onze praktische gids over dit onderwerp.

PLC is een goede oplossing als er meerdere muren de modem en de TV decoder scheiden.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.