Minimale dakisolatie voor Vlaamse huizen tegen 2020

Minimale dakisolatie voor Vlaamse huizen tegen 2020. Foto: Pixabay

Alle daken in Vlaanderen moeten tegen 2020 een minimum aan dakisolatie hebben. De belastingvermindering voor wie zijn dak isoleert, wordt daarbij afgevoerd. Enkel diegene die dit jaar nog concrete plannen heeft én een voorschot betaalt, zal nog in aanmerking komen voor belastingvermindering.

Energieprestaties verbeteren

De Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), wil inzetten op betere renovaties van woningen om de energieprestaties te verbeteren. In 2020 moeten alle Vlaamse daken daarom verplicht een minimum aan dakisolatie hebben. De Vlaamse regering zal daarom de financiële steun langzaam stopzetten. Opvallend: Tommelein lanceerde het woord “benoveren”, wat staat voor “beter renoveren.” Het Vlaams Energieagentschap gaf daarom de brochure “Ik Benoveer” uit.

“De cijfers tonen aan dat er nog heel wat werk is om onze drie miljoen woningen in Vlaanderen klaar te maken voor de toekomst”, aldus de minister van Energie. “De helft is namelijk ouder dan 40 jaar en momenteel wordt hiervan slechts 0,7 pct per jaar gerenoveerd.

Verhoging renovatiegraad

Het doel van de Vlaamse overheid is om de renovatiegraad te verhogen. Op die manier wordt de economische activiteit van de brede bouwsector ook gestimuleerd, waardoor de werkgelegenheid en de economische groei positief kunnen evolueren.

Een van de concrete maatregelen die Tommelein introduceert om sneller te renoveren is het afschaffen van de dubbele ondersteuning van dakisolatie. “Vandaag kun je zowel een premie als een fiscaal voordeel krijgen als je je dak laat isoleren door een aannemer. De Vlaamse regering heeft er tijdens de afgelopen begrotingsbesprekingen voor gekozen om de belastingvermindering,
die een dubbele ondersteuning is aangezien er ook premies zijn, stop te zetten.”

Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, ten laatste eind 2016 een voorschot stort en ten laatste 31 december 2017 de factuur betaalt, zal nog van de belastingvermindering kunnen genieten. “We voorzien dus een overgangsperiode, maar de boodschap is duidelijk: wacht niet langer om je dak te isoleren.”

Bron: Belga

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.